Anémie - nedostatek železa

Anémie - nedostatek železa

Služba

Poukaz na laboratorní vyšetření. Únava se může objevit ve všech ročních obdobích. Pokud trvá déle, neskrývá se pod ní onemocnění? Jednou z nejčastějších příčin je anémie způsobená nedostatkem železa v organismu. více

Skladem na e-shopu > 10 ks

270 Kč

Poukaz na laboratorní vyšetření. Únava se může objevit ve všech ročních obdobích. Pokud trvá déle, neskrývá se pod ní onemocnění? Jednou z nejčastějších příčin je anémie způsobená nedostatkem železa v organismu. více

mojeEUC
Stahujte aplikaci mojeEUC

Informace o produktu:
"Anémie - nedostatek železa"

Únava se ale může objevit ve všech ročních obdobích. Pokud trvá déle, neskrývá se pod ní onemocnění?

Jednou z nejčastějších příčin je anémie způsobená  nedostatkem železa v organismu.

Současný životní styl, stresy, stále vše doma i v práci všechno stíhat - to vše  s sebou nese i časté stavy únavy. Pokud však trvá únava déle, například již druhý týden, může být příčinou skryté onemocnění. Jednou z nejčastějších příčin únavy je  anémie z nedostatku železa. Zejména u žen tvoří až polovinu všech možných případů anémie.

Železo je minerál nezbytný pro tvorbu červených krvinek, které dodávají kyslík do všech buněk v těle. Pokud je množství železa menší nežli je pro potřeby organismu nutné, vyvíjí se postupně stav zvaný anémie (chudokrevnost) z nedostatku železa. Anémie znamená snížený počet červených krvinek (erytrocytů) v krvi a nižší koncentraci bílkoviny hemoglobinu, který váže kyslík, v erytrocytech. Většinou se anémie z nedostatku železa rozvíjí pomalu a postupně se objeví příznaky jako je únava a nedostatek energie, zimomřivost, zadýchávání se při námaze, bolesti hlavy,  bledost kůže a sliznic, vypadávání vlasů, hučení v uších, riziko pádu pro náhlé snížení krevního tlaku, nepravidelnosti srdečního rytmu.

Jaké jsou příčiny nedostatku železa?

Příčin tohoto stavu  je celá řada, však také anémie z nedostatku železa je celosvětově nejčastějším hematologickým onemocněním, proto je potřebné věnovat jí větší pozornost. Nejvíce se na těchto stavech podílí zvýšená ztráta železa z organismu. Hrozí častěji u žen, pro krevní ztráty při  menstruaci, zvýšené metabolické nároky v těhotenství, období po porodu a kojení. Někdy i méně zřetelné ztráty může způsobovat krvácení u zánětů ledvin a močových cest či ledvinné kameny.  U krvácení do trávicího traktu to mohou být peptické vředy, hemoroidy, střevní divertikly,  případně léky jako je kyselina acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika a další.  Také u dárců krve odběr znamená ztrátu asi 150-200 mg železa. Ztráty železa mohou mít i  nemocní s krvácivými chorobami.

Příčinou anémie může být na druhé straně ale i  nedostatečný příjem železa, který kromě nedostatku ve stravě hrozí i u jeho snížené resorbce při celiakii, Crohnově chorobě, operacích žaludku a střeva. Na nedostatečném příjmu se může podílet i snížení resorbce vazbou železa na oxaláty, fosfáty a další látky nebo nedostatek vitaminů B řady ze stravy, zejména vitaminu B12  u veganů a vegetariánů.  Nedostatkem železa jsou ohroženi i sportovci, zejména u vytrvalostních sportů z důvodu jeho větší metabolické spotřeby a tedy nutnosti včasného doplnění. 

Jak se nedostatek železa projeví?

Projevy nedostatku železa se většinou rozvíjejí pomalu.  Pokud trvá nepoměr mezi ztrátami železa, které nejsou kompenzovány adekvátním příjmem, dojde nejprve k vyčerpání zásob železa, ale krvetvorba je ještě dostatečná a neobjeví se ještě  žádné příznaky. V laboratorním vyšetření se tato zatím skrytá porucha nízkého stavu železa v organismu ale již projeví - nízkou hodnotou zásobní bílkoviny ferritinu, který ukazuje stav zásob železa v organismu, dále zvýšením hodnot bílkoviny transferinu, vazebné kapacity transferinu pro železo a sníženou saturací transferinu železem. Laboratorní vyšetření může  tedy včas varovat a zabránit dalšímu zhoršení zdravotního stavu.

Pokud  problém pokračuje, vznikají výše popsané příznaky anémie  z nedostatku železa.  V laboratorním vyšetření se navíc objeví i změny v krevním obrazu -  zejména pokles koncentrace hemoglobinu, zmenšení velikosti a objemu krvinek.

Jak zjistím, že jsem ohrožen nedostatkem železa?

Nedostatek železa v těle ohrožuje zásobení orgánů a tkání kyslíkem a a rozhodně jej nelze podceňovat. Pokud se vyskytnou změny ve vyšetřovaných  laboratorních parametrech nebo klinické příznaky, je nutné hledat příčiny a vyhledat lékaře. Právě proto, že možných příčin nedostatku železa v organismu je mnoho a mohou být skryté, je zde odborná pomoc potřebná.

Pro diagnostiku nedostatku železa v těle připravily EUC Laboratoře komplexní balíček vyšetření pro pacienty samoplátce. Kombinací těchto vyšetření lze odhalit asi 95%  těchto případů i pokud se příznaky  poruchy navenek ještě neprojevily.

Před odběrem:

Přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin, před odběrem nekuřte.

Doporučení:
Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje.

Výsledky:
K dispozici další pracovní den po odběru.

Složení balíčku:
Odběr krve, Plazmatické železo, Ferritin, Transferin, Krevní obraz

Vypočtené parametry:
Celková kapacita transferinu pro železo
Saturace transferinu železem


Vlastní laboratorní vyšetření je prováděno společností EUC Laboratoře s.r.o. Provozovatel www.euclekarna.cz EUC Klinika Praha a.s. neposkytuje uvedené zdravotní služby, pouze zprostředkovává prodej poukazu na vyšetření. Všechny výše uvedené společnosti spadají do holdingu EUC a.s.