COVID-19 protilátky + vitamín D

Laboratorní vyšetření

Cenově výhodný balíček kombinuje v jednom kroku vyšetření protilátek COVID-19 a zjištění hladiny vitamínu D, který má důležitou roli v podpoře imunity a obraně organismu proti respiračním agens. Testujeme na všech odběrových místech v běžné otevírací době. více

Produkt není dostupný

Cenově výhodný balíček kombinuje v jednom kroku vyšetření protilátek COVID-19 a zjištění hladiny vitamínu D, který má důležitou roli v podpoře imunity a obraně organismu proti respiračním agens. Testujeme na všech odběrových místech v běžné otevírací době. více

mojeEUC
Stahujte aplikaci mojeEUC

Informace o produktu:
"COVID-19 protilátky + vitamín D"

Cenově výhodný balíček kombinuje v jednom kroku vyšetření protilátek COVID-19 a zjištění hladiny vitamínu D, který má důležitou roli v podpoře imunity a obraně organismu proti respiračním agens. Testujeme na všech odběrových místech v běžné otevírací době.

Protilátky proti viru SARS-CoV-2

ELISA test na vyšetření protilátek proti SARS-CoV-2 je prováděn z krve a představuje nepřímý průkaz infekce tímto virem. V případě pozitivní detekce protilátek ukazuje, že vyšetřovaný byl infikován SARS-CoV-2 nebo se z infekce zotavil. Je výhodné změřit celý komplex anti SARS-CoV-2 protilátek, což představuje protilátky třídy IgA,IgM a IgG, - protože zachycují přehledně celou odpověď organismu na tuto část průběhu nemoci. Po infekci virem, např. SARS-CoV-2, se jednotlivé třídy protilátek tvoří postupně.

Protilátky třídy IgA a IgM proti SARS-CoV-2 ukazují na časnou infekci.

Protilátky třídy IgA se mohou objevit již 3 den, většinou ale až po 5 dni od nástupu příznaků onemocnění. Tyto protilátky jsou charakteristické pro slizniční imunitu a právě sliznice jsou vstupní branou pro respirační infekce – tedy i SARS-CoV-2. Tyto protilátky vymizí většinou do 20-30 dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgM se objeví asi po 8-11 dnech od nástupu příznaků onemocnění. Vymizí většinou do 30-50 dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgG ukazují na prodělanou infekci a tvoří se za 2-3 týdny po prvních příznacích onemocnění. Protilátky IgG přetrvávají v krvi několik měsíců, celková doba přetrvávání těchto protilátek je předmětem řady současných studií. Není proto zatím také zjištěno, jak dlouho trvá imunita proti nákaze virem SARS-CoV-2. Byly zaznamenány i případy, kdy po infekci virem se u některých osob protilátky nevytvořily.

Vyšetření protilátek nedetekuje přítomnost viru SARS-CoV-2 a neslouží k přímému průkazu vlastního onemocnění. K tomu jsou určeny testy pro přímý průkaz viru, zejména metodami molekulární diagnostiky PCR.

Vitamín D

Vitamin D má zásadní roli v aktivaci obrany organizmu a stimulaci imunitní odpovědi. Zjištění, že dostatek vitaminu D je klíčový pro aktivaci některých populací bílých krvinek – T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, patří k významným objevům současnosti. V případě výrazného nedostatku vitaminu D tyto buňky nejsou schopny „být v dobré formě“ a zajistit řádnou obranu organizmu, navíc také nedovedou řádně zvyšovat svoje počty, což je také pro výsledek boje s infekčními agens podstatné. Respirační infekce jsou celosvětově významnou příčinou nemocnosti a úmrtí.

Před odběrem:
Přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin, před odběrem nekuřte.

Výsledky:
1-2 pracovní dny po odběru

Složení balíčku:
odběr krve, test na protilátky metodou ELISA (IgA, IgM, IgG), hladina Vitamínu D

Vlastní laboratorní vyšetření je prováděno společností EUC Laboratoře s.r.o. Provozovatel www.euclekarna.cz EUC Klinika Praha a.s. neposkytuje uvedené zdravotní služby, pouze zprostředkovává prodej poukazu na vyšetření. Všechny výše uvedené společnosti spadají do holdingu EUC a.s.