Kreon 10000U cps.etd.50

Léčivý přípravek

Kreon 10 000 je určen k léčbě pankreatické exokrinní insuficience (slinivka břišní nevytváří množství enzymů, dostatečné k trávení potravy) u dětí a dospělých. Kreon 10 000 jsou tvrdé želatinové tobolky plněné enterosolventními peletami. Čtěte pozorně příbalový leták. více

Produkt není dostupný

Kreon 10 000 je určen k léčbě pankreatické exokrinní insuficience (slinivka břišní nevytváří množství enzymů, dostatečné k trávení potravy) u dětí a dospělých. Kreon 10 000 jsou tvrdé želatinové tobolky plněné enterosolventními peletami. Čtěte pozorně příbalový leták. více

mojeEUC
Stahujte aplikaci mojeEUC

Zákazníci také zakoupili

Informace o produktu:
"Kreon 10000U cps.etd.50"

Co je přípravek Kreon a k čemu se používá

Co je přípravek Kreon

  • Kreon obsahuje směs enzymů zvanou "pankreatinový prášek".
  • Pankreatinový prášek se také nazývá pankreatin. Pomáhá Vám trávit potravu. Enzymy se získávají z pankreatických žláz vepřů.
  • Tobolky přípravku Kreon obsahují malé pelety, které pomalu uvolňují ve střevě pankreatinový prášek.

K čemu se přípravek Kreon používá

Přípravek Kreon se používá k léčbě "pankreatické exokrinní insuficience". To je případ, kdy slinivka břišní (pankreatická žláza) nevytváří množství enzymů, dostatečné k trávení potravy. To často nastává například u lidí, kteří mají:

  • cystickou fibrózu, což je vzácné genetické onemocnění;
  • chronický zánět slinivky břišní (chronickou pankreatitidu);
  • odstraněnou slinivku břišní nebo její část (částečná nebo úplná pankreatektomie);
  • rakovinu slinivky břišní.

Přípravek Kreon mohou užívat děti, dospívající i dospělí. Dávkování u různých věkových skupin je vysvětleno v bodě 3 této příbalové informace, "Jak se přípravek Kreon užívá".

Léčba přípravkem Kreon zmírňuje příznaky pankreatické exokrinní insuficience, včetně konzistence stolice (např. mastná stolice), bolesti břicha, plynatosti a četnosti stolice (průjem nebo zácpa), a to nezávisle na základním onemocnění.

Měl(a) byste užívat tento přípravek pouze pokud Váš lékař potvrdil, že trpíte některým z těchto onemocnění a výslovně Vám doporučil léčbu tímto přípravkem. Malé i větší děti smí užívat tento přípravek pouze na doporučení lékaře a musí být léčeny pod lékařským dohledem. Pokud se po 5 dnech nebudete cítit lépe nebo pokud se Vám přitíží, musíte se poradit s lékařem.

Jak přípravek Kreon působí

Enzymy obsažené v přípravku Kreon působí tak, že tráví potravu, která prochází střevem. Měl(a) byste užívat přípravek Kreon během jídla nebo svačiny nebo ihned po nich. To umožní enzymům, aby se důkladně smísily s potravou.

Jak se přípravek Kreon užívá

Vždy užívejte tento léčivý přípravek přesně podle pokynů uvedených v této příbalové informaci nebo podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Doporučená dávka se měří v "jednotkách lipázy". Lipáza je jedním z enzymů pankreatinového prášku. Různé síly přípravku Kreon obsahují různá množství lipázy. Vždy dbejte rady lékaře, kolik přípravku Kreon máte užívat. Lékař upraví dávku podle Vaší potřeby, a to v závislosti na:

  • závažnosti Vašeho onemocnění;
  • tělesné hmotnosti;
  • dietě;
  • obsahu tuku ve stolici.

Máte-li při pravidelném užívání přípravku stále vysoký obsah tuku ve stolici nebo jiné žaludeční nebo střevní obtíže, řekněte to svému lékaři, protože Vaše dávka může vyžadovat úpravu.

Kolik přípravku Kreon užívat

Pacienti s cystickou fibrózou

Děti
Tato síla léčivého přípravku nemusí být vhodná pro zahájení léčby u dětí, a to v závislosti na věku a hmotnosti dítěte.
Dávku potřebnou pro dítě určí lékař za použití lékových forem obsahujících méně jednotek lipázy (např. 5000 jednotek lipázy).
Jakmile byla určena dávka na jídlo, lze tuto sílu léčivého přípravku u dětí použít.

  • Obvyklá úvodní dávka pro děti mladší 4 let je 1000 jednotek lipázy na kilogram tělesné hmotnosti a jídlo.
  • Obvyklá úvodní dávka pro děti od 4 let je 500 jednotek lipázy na kilogram tělesné hmotnosti a jídlo.

Dospívající a dospělí
U dospívajících a dospělých se dávkování enzymů podle hmotnosti zahajuje 500 jednotkami lipázy na kilogram tělesné hmotnosti a jídlo.

Všechny věkové skupiny
Dávka nemá překročit 2500 jednotek lipázy na kilogram tělesné hmotnosti a jídlo nebo 10 000 jednotek lipázy na kilogram tělesné hmotnosti za den nebo 4000 jednotek lipázy na gram přijatého tuku.

Pacienti s ostatními pankreatickými obtížemi

Obvyklá dávka užívaná s hlavním jídlem se pohybuje mezi 25 000 a 80 000 jednotkami lipázy.
Obvyklá dávka užívaná se svačinou je polovinou dávky na hlavní jídlo.

Kdy přípravek Kreon užívat

Vždy užívejte přípravek Kreon během jídla nebo svačiny nebo ihned po nich. To umožní enzymům smísit se důkladně s potravou a strávit ji při průchodu střevem.

Jak přípravek Kreon užívat

  • Kreon vždy užívejte s hlavním jídlem nebo svačinou.
  • Tobolky polykejte vcelku a zapíjejte je vodou nebo ovocnou šťávou.
  • Nedrťte ani nekousejte tobolky ani jejich obsah, protože to může způsobit podráždění sliznice dutiny ústní nebo změnit způsob, jakým Kreon v těle působí.
  • Pokud je polknutí tobolky obtížné, otevřete tobolku opatrně a přidejte pelety k malému množství měkké kyselé stravy nebo je smíchejte s kyselou tekutinou. Měkká kyselá strava může být například jablečná dřeň nebo jogurt. Kyselá tekutina může být jablečná, pomerančová nebo ananasová šťáva. Nemíchejte pelety s vodou, mlékem ani ochuceným mlékem, mateřským mlékem, kojeneckou výživou nebo s horkým jídlem. Spolkněte směs ihned, bez drcení nebo kousání a zapijte vodou nebo šťávou.
  • Mísení s potravou nebo tekutinou, která není kyselá, stejně jako drcení nebo kousání pelet může vyvolat podráždění v ústech nebo změnu působení přípravku Kreon v organismu.
  • Nedržte tobolky přípravku Kreon nebo jejich obsah v ústech. Ujistěte se, že léčivo i jeho směs s potravou byly úplně spolknuty a žádné pelety nezůstaly v ústech.
  • Směs neskladujte.

Co přípravek Kreon obsahuje

Léčivou látkou přípravku Kreon je pancreatinum.
Jedna tobolka přípravku Kreon 10 000 enterosolventní tvrdé tobolky obsahuje 150 mg pankreatinu, což odpovídá (jednotky Ph.Eur.):

  • lipáza: 10 000
  • amyláza: 8 000
  • proteáza: 600.

Pomocnými látkami jsou:

  • jádro pelety: makrogol 4000;
  • potahová vrstva: ftalát hypromelosy, dimetikon 1000, triethyl-citrát, cetylalkohol;
  • tobolka: červený, žlutý a černý oxid železitý (E172), oxid titaničitý (E171), natrium-lauryl-sulfát, želatina.

Jak přípravek Kreon 10 000 enterosolventní tvrdé tobolky vypadá a co obsahuje toto balení

Dvoubarevná tobolka s hnědým neprůhledným víčkem a průhledným tělem obsahující enterosolventní pelety (Minimikropelety).

Přípravek Kreon 10 000 enterosolventní tvrdé tobolky je dostupný v lahvičkách, obsahujících 20, 50, 100 nebo 200 tobolek. Velikost balení 20 tobolek je dostupná i v blistru.
Všechny velikosti balení nemusí být na trhu.

Značka Kreon
Výrobce ABBOTT
Kód produktu: MD350726
Druh zboží: Léčivý přípravek
Léková forma: Enterosolventní tvrdá tobolka
Indikační skupina: Digestiva, adsorbentia, acida
Kód PDK 3650539
Kód SUKL 230609
ATC skupina A09AA02
Farmakoterapeutická skupina ENZYMOVÉ PŘÍPRAVKY - MULTIENZYMOVÉ PŘÍPRAVKY (LIPASA, PROTEASA APOD.)
Před užitím léčivého přípravku si pozorně přečtěte příbalový leták. Nepřekračujte doporučené dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. V případě nežádoucích účinků kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka.

Cena a údaje o skladových zásobách se vztahují pouze na e-shop. Obrázek produktu má pouze informativní charakter.