Afty

Obsah: 

› Co jsou to afty?

  Proč se afty dělají?

Jak se zbavit aft?

Přírodní produkty

Kdy jít k lékaři?

Afty u dětí

 

Co jsou to afty?

Afty (neboli aftózní stomatitida) jsou bílé, v některých případech až nažloutlé bolestivé vřídky s červeným okrajem, které mohou postihovat sliznici dutiny ústní, jazyk nebo rty. Jejich velikost se pohybuje od několika milimetrů až po jeden centimetr. Tvořit se mohou nejen jednotlivě, ale i ve shlucích. Vyskytují se až u 25 % populace a v průběhu života se mohou vracet. Nejčastěji se objevují mezi 10. až 40. rokem života a příčin jejich vzniku je celá řada, a to od genetiky až po mechanické poškození sliznice.

Zajímavost: I přes svůj vzhled podobající se různým vřídkům bakteriálního nebo virového původu, afty jsou nepřenosné a nemůžeme se jimi nakazit od jiného člověka.

Proč se afty dělají?

I přes bohaté znalosti moderní medicíny není přesná příčina vzniku aft zcela jasná, nicméně, celá řada odborníků se shoduje na tom, že na vzniku tohoto onemocnění se může podílet hned několik faktorů. Pojďme se na ně podívat: 

  1. Jedním z důvodů vzniku aft může být například mechanické poškození sliznice dutiny ústní, ať už je to kvůli konzumaci tvrdých nebo horkých jídel, nešetrnému čištění zubů nebo používání nevhodného kartáčku na zuby, nesedící zubní protéze či prostému kousnutí se do jazyka nebo do tváře. U některých citlivých jedinců to mohou dokonce způsobovat i určité složky zubních past, například chemické pěnidlo laurylsulfát sodný.
  2. Další příčinou může být nezdravý životní styl: nedostatek spánku a pohybu, stres, konzumace pikantních a dráždivých jídel, strava s nedostatkem vitaminů skupiny B, železa, zinku a kyseliny listové, to vše může zvyšovat riziko vzniku aftózní stomatitidy.
  3. Určitou roli může u tohoto onemocnění hrát i naše imunita, pokud máme oslabený imunitní systém, je riziko vzniku aft větší. Uvádí se, že i u některých autoimunitních onemocněních, například u celiakie a Crohnovy choroby, si můžeme všimnout častějšího výskytu aft.
  4. Ve vztahu k příčinám vzniku aft stojí za zmínku i hormonální změny, zejména u žen v období před menstruací nebo v těhotenství.
  5. Nesmíme opomenout ani genetiku, která má nemalý vliv na nejrůznější oblasti našeho zdraví. Pokud naši rodiče trpí často na aftózní stomatitidu, pravděpodobně budete mít sklony být na afty náchylnější. Proto je důležité snažit se dodržovat zdravý životní styl s důrazem na dostatek spánku a pohybu, minimum stresu a pestrou stravu.

Co na afty? Jak se zbavit aft?

Pokud vás už afty postihly, máme pro vás celou řadu tipů, jak se starat o svou dutinu ústní, abyste podpořili minimalizaci rizika vzniku aftů.

Úplným základem je plnohodnotná a správná ústní hygiena. Čistěte si zuby dvakrát denně vámi ověřenou zubní pastou a kartáčkem s měkkými štětinami. Nezapomeňte na mezizubní prostory. Čištění doplňujte o výplach nedráždivou antibakteriální ústní vodou ideálně bez obsahu alkoholu – ta může snížit riziko vzniku dalších infekcí a urychlit přirozené hojení těchto bolestivých vřídků.

Nezapomeňte upravit i svůj jídelníček, v tomto období je potřeba jíst měkké a nedráždivé potraviny, proto vyřaďte například ostrá či výrazně kořeněná, tuhá jídla, alkohol, chipsy, citrusové plody, cibuli, česnek, borůvky, lékořici, kávu nebo žvýkačky. Dbejte tedy na pestrý jídelníček bohatý zejména na vitamíny skupiny B a vitamin C. Pokud z nějakého důvodu některé z vitaminů a minerálních látek nedokážete plnohodnotně doplnit ve stravě, můžete na našem e-shopu najít celou řadu  doplňků stravy, které vám s tímto problémem mohou pomoci.

Samozřejmě za účelem maximální podpory hojení aft je třeba dostatek spánku, pohybu, omezení stresu a kouření.

Kromě toho na našem e-shopu najdete spoustu přípravků určených k léčbě aft, včetně gelů nebo mastí na afty s léčivými složkami (například s léčivou látkou benzoxonii chloridum a lidocaini hydrochloridum monohydricum), které napomáhají urychlit přirozené hojení a tlumit nepříjemné pocity spojené s výskytem aftu. Najdete je v kategorii volně prodejných léku – ústa, dásně a zuby.

Je důležité zmínit, že tyto tipy jsou zároveň vhodné i pro prevenci proti aftám, tedy kromě zmíněných přípravků určených k jejich léčbě.

Přírodní produkty

Pokud chcete svou léčbu aft doplnit přírodní léčbou, dali jsme v následujících bodech dohromady několik rad, které se v nejrůznějších zdrojích často opakují a znaly je již naše babičky:

  1. Kurkuma – toto koření se hojně používá v asijské kuchyni a je typicky rozpoznatelné pro svou žlutou barvu, kterou má díky obsahu přírodní žluti kurkuminu. Kurkuma dopomáhá udržet přirozenou imunitu a odolnost organismu, což může dopomoci k léčbě aftózní stomatitidy.
  2. Hřebíčkový olej – hřebíčkový olej se k mnoha účelům používá už po celá staletí. Co se týče použití, každý výrobce má své pokyny. Nicméně, dá se užívat i samotný hřebíček, který v dutině ústní budete převalovat jako bonbon. Kromě toho si můžete vyrobit hřebíčkovou ústní vodu, kdy celý hřebíček zalejete vroucí vodou a necháte alespoň 5 minut louhovat.

Víte, že probiotický jogurt – bílé jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky mohou pomoci k obnovení správné mikroflóry v dutině ústní a tím pomoci s bojem proti aftám.

Kdy jít k lékaři?

Jak už bylo zmíněno výše, afty nejsou závažným onemocněním. Nicméně, existují případy, kdy může dojít k takovým komplikacím, že je třeba vyhledat lékaře:

  1. Afty se nehojí déle jak 14 dní
  2. Afty praskají a plivete krev
  3. Trápí vás silná a neutišitelná bolest v dutině ústní
  4. Pokud aftózní stomatitidu doprovází horečka nebo opakující se průjmy

V těchto případech vám ošetřující lékař nebo stomatolog předepíše lokální antiseptický, anestetický nebo antibiotický roztok sloužící k výplachům dutiny ústní. Kromě toho vám může doporučit i nějaký doplněk stravy, zejména s obsahem vitaminu C, skupiny vitaminů B, železa, zinku a kyseliny listové.

Afty u dětí

Vzhledem k tomu, že si děti do pusy strkají ledacos, ať jsou to hračky, neumyté jídlo nebo špinavé ruce, vystavují tak sliznici dutiny ústní rizikovým situací mnohem častěji než dospělí. O to více se u nich mohou objevit afty v puse, na jazyku nebo dokonce i v krku.  Co platí na afty u dětí? Vzhledem k tomu, že se příčiny jejich vzniku neliší od dospělých, tak i prevence a léčba jsou na stejném principu. Dbejte u nich na správnou péči o dutinu ústní, správné hygienické návyky, pestrý jídelníček bohatý na vitaminy a minerální látky. Co se týče volně prodejných léků na léčbu aftózní stomatitidy, poraďte se vždy ohledně jejich použití (zejména u miminek) s lékárníkem nebo pediatrem. Pokud afty nezmizí do 14 dnů nebo se během jejich výskytu objeví nějaká komplikace, například horečka, na nic nečekejte a vyhledejte lékaře.

Má-li dítě afty častěji než třikrát do roka, může se jednat o vedlejší příznak nějakého jiného onemocnění, zejména o poruchu imunity. Proto je v tomto případě dobré nechat vaše dítě podstoupit specializovaná vyšetření, která indikuje váš pediatr.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták. 

Tagy: afty