Ashwagandha

Obsah: 

Co je Ashwagandha?

 Na co se používá?

Dávkování Ashwagandhy

Pozor na nežádoucí účinky

Mohu si Ashwagandhu vypěstovat doma?

 

Co je Ashwagandha?

Rostlina s exotickým názvem Ashwagandha neboli indický ženšen, popřípadě vitánie snodárná je rostlina pocházející z tropického až subtropického pásu. Jméno Ashwagandha pochází ze sanskrtu a ve volném překladu znamená pach koně, což odkazuje především na její zemité aroma. Rostlina se používá v indickém lidovém léčitelství – Ajurvédě.

Vitánie snodárná je vytrvalá, stálezelená a nenáročná rostlina, která dorůstá výšky až 200 cm. Nejlépe se jí daří na kamenitých a suchých půdách od savan až po polopouště. Dnes je rozšířena na mnoha územích po celém světě. Z rostliny se využívá především její drcený kořen.  

Na co se používá?

Ashwagandha (indický ženšen, vitánie snodárná):

  1. přispívá k normálnímu duševnímu zdraví a relaxaci
  2. přispívá k normální funkci kardiovaskulárního systému
  3. přispívá k normální funkci dýchacího systému
  4. přispívá k normální funkci reprodukčního systému
  5. přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
  6. přispívá k celkové energii a vitalitě organismu
  7. působí proti stresu

Na stránkách EUC lékárny si můžete vybrat z různých doplňků stravy s drceným kořenem Ashwagandhy ve formě tablet, tinktur nebo čaje. Mějte však na paměti, že doplňky stravy neslouží jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu.

Dávkování Ashwagandhy

Doporučená denní dávka není určena, ale za bezpečné se obecně považuje přijímat dávky do 1000 mg denně. Běžně se užívá množství 600 mg rozdělené do dvou denních dávek – ráno a večer před spaním.

Ashwagandhu užívejte nejméně po dobu jednoho měsíce, nejdéle však 12 týdnů, jelikož její dlouhodobé užívání není dostatečně prozkoumáno.

Dávkování Ashwagandhy může ovlivňovat věk, zdravotní stav, fyzická kondice, tělesná hmotnost a také vámi zvolená forma doplňku stravy. Vždy si proto pečlivě přečtěte příbalové informace a věnujte pozornost nežádoucím účinkům.

Pozor na nežádoucí účinky 

Konzumace Ashwagandhy je bezpečná. Pokud se však rozhodnete k jejímu pravidelnému užívání a nemáte s ní prozatím zkušenosti, měli byste zvážit několik náležitostí. Užívání Ashwagandhy nemusí být vhodné pro každého, proto se poraďte s lékařem, pokud patříte do jedné z následujících skupin.

  • Těhotné a kojící ženy

Užívání ashwagandhy v těhotenství může vést k předčasnému porodu nebo potratu. Během kojení také není doporučeno užívání kvůli nedostatku studií.

  • Osoby s autoimunitními nemocemi nebo užívající imunosupresiva

Ashwagandha může zvyšovat funkci imunitního systému a tím zhoršovat příznaky autoimunitního onemocnění. Užívání společně s imunosupresivy může snížit jejich účinek.

  • Osoby před operací

Ashwagandha může zpomalit centrální nervový systém a tím negativně působit během anestezie. Proto by se jí osoby před operací měli vyhnout alespoň po dobu 2 týdnů.

  • Osoby s poruchami štítné žlázy

Ashwagandha může zvyšovat hladinu hormonů štítné žlázy, což může způsobit obtíže při kombinaci s léky na štítnou žlázu.

  • Uživatelé sedativ a léků tlumících bolest

Ashwagandha může způsobit ospalost, což může prohlubovat účinky sedativ.

  • Osoby s cukrovkou

Ashwagandha může snížit hladinu cukru v krvi, což může v kombinaci s léky na diabetes způsobit hypoglykemii.

  • Osoby užívající léky na vysoký krevní tlak

Ashwagandha může přispět ke snížení krevního tlaku, což může být problematické v kombinaci s antihypertenzivy – léky na vysoký krevní tlak.

Mohu si Ashwagandhu vypěstovat doma?

Zajímavostí je, že tuto rostlinu můžete zkusit pěstovat i doma. Přestože je tato rostlina obvykle zvyklá na teplé podnebí subtropického pásu, je možné jí za určitých podmínek pěstovat také v našich končinách. Kvalita této rostliny vypěstované v umělých podmínkách se může lišit, proto se rozhodně nedoporučuje užívání této rostliny. Ashwagandha je velmi citlivá na teplotu okolí a nemá ráda chlad, proto je důležité rostlinu chránit před mrazem. Dařit se jí bude v teplém bytě, popřípadě ve vytápěném skleníku s dostatkem slunečního světla. Semena vysévejte ideálně na jaře. Pro pěstování je nutná dostatečná vlhkost a vyživování organickými hnojivy.  Mějte na paměti, že rostlina běžně dorůstá výšky 1,5 metru, proto je nutné mít dostatek prostotu, jak pro listy, tak pro její kořeny.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.