Atopický ekzém a jeho léčba

Obsah: 

Co je to atopický ekzém?

 Projevy atopického ekzému

Jak atopický ekzém dostanu?

Léčba atopického ekzému

Atopický ekzém je dnes nejčastější chronické a zánětlivé kožní onemocnění u dětí v rozvinutých zemích. Jak jej poznáte a jaké jsou možnosti jeho léčby?

Co je to atopický ekzém?

Pojem atopický odvozujeme od řeckého slova atopos (zvláštní, cizí), znamená to něco, co není na svém místě a probíhá atypicky (jinak, než je běžné). Často se můžete setkat také s názvem atopická dermatitida.

Atopický ekzém je dlouhodobé nebo často se opakující kožní onemocnění, které postihuje především kojence, děti a mladistvé. Méně často příznaky přecházejí do dospělosti, nebo se až v dospělosti poprvé objeví.

I u dalšího slova stáli staří Řekové. Slovo ekzém je odvozeno z řeckého slova ekzému, což označuje něco, co vyvěrá nebo vybublá na povrch. Je tak dobře vystižen a popsán zánětlivý charakter onemocnění.

Projevy atopického ekzému

  • zarudnutí
  • otok
  • mokvání
  • výsev ložisek ekzému
  • drobné vyrážky
  • náhlé záchvatovité svědění
  • suchá pokožka, která ztrácí schopnost zadržovat vodu
  • časté jsou i jemné trhlinky v kůži

Jak atopický ekzém dostanu?

Z velké části za projevy může genetika a imunita. Pacient s atopickým ekzémem (atopik) má geneticky danou zvýšenou citlivost kůže a sliznice na různé látky. Ty se běžně vyskytují v našem prostředí a dostávají se do našeho těla přes kůži, dýchací cesty nebo trávicí ústrojí. Zde se setkávají u pacienta – atopika se zvýšeně a nevyváženě reagujícím a "rozladěným" imunitním systémem.

Pokožka nám slouží především jako bariéra, a brání prostupu cizích látek do organizmu. U atopika může permanentně propouštět nejen vodu směrem z organismu, ale i dráždivé látky, původce kožních infekcí a alergeny vnějšího prostředí směrem dovnitř.

Častý je i snížený práh pro svědění, což znamená, že už i lehké podráždění kůže vyvolá silné záchvatovité svědění, které nutí nemocného k nepřiměřenému škrábání se, a tím se dále zhoršuje již probíhající zánět kůže.

V našich končinách postihuje atopický ekzém 15–20 % kojenců a batolat a 12 % dětí v předškolním a školním věku. Nárůst v dětské populaci v posledních letech se přisuzuje vlivům životního prostředí, změnám životního stylu jedince, rodiny a společnosti.

Léčba atopického ekzému

Atopický ekzém je chronické onemocnění s mimořádným vlivem na kvalitu života nemocného dítěte i celé jeho rodiny. Léčba atopického ekzému není jen "užívání léků", ale celý soubor aktivit.

Tak, jak se projevy a průběh atopického ekzému u různých pacientů velmi liší, tak je u každého nemocného potřeba "ušít léčbu na míru" a stanovit individuální léčebný plán. Léčba se také velmi liší podle věku nemocného.

Základním opatřením je předání informací rodičům nemocného dítěte. Týkajících se příčin onemocnění, prevence spouštěcích faktorů i léčby.

Samotná léčba a postup se dá shrnout do čtyř základních bodů:

  1. V případě ataků se snižují závažné příznaky onemocnění v období zhoršení "záchrannými léky" předepsanými lékařem.
  2. Důležitá je prevence. Dalšímu zhoršení příznaků onemocnění můžeme předcházet správnou péčí o kůži, sledováním provokačních faktorů a jejich omezením. Doporučuje se alergologické vyšetření u odborníka.
  3. Dalším preventivním opatřením, které dokáže dlouhodobě příznivě ovlivnit celkový průběh onemocnění, jsou režimová opatření, vhodná životospráva a systematická léčba.
  4. Pro snížení četnosti projevů a jejich intenzity je vhodné zajistit dlouhodobou péči o atopickou pokožku pomocí zvláčňujících krémů.

Atopický ekzém je onemocnění, jehož podkladem je vrozená predispozice, proto současná medicína zatím nedokáže pacienta sklonu k ekzému úplně zbavit.

"Věkem však většina příznaků samovolně ustupuje, často u lehčích nemocných už mezi prvním a třetím rokem."

Neexistuje žádný "univerzální zázračný lék". Ani nejúčinnější léky nedokážou odstranit vrozený sklon k nemoci, který může přetrvávat celý život. Při dobré informovanosti rodičů a pečlivém dodržování preventivních a léčebných opatření je však možné dostat průběh ekzému u dítěte "pod kontrolu". Vyžaduje to velkou trpělivost při léčbě, vypozorování a eliminaci individuálních zhoršujících faktorů a zavedení vhodné životosprávy atopika.

Výsledky velmi pečlivě ošetřované a čištěné kůže jsou vidět až po několika týdnech, někdy i měsících. Často je třeba vyzkoušet několik léčebných prostředků a postupů, než rodiče pro své dítě najdou "ten pravý", ale při dobré spolupráci s dětským, kožním lékařem a lékárníkem se to vždy nakonec podaří.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.