Blíží se sezóna klíšťat. Chraňme sebe i své mazlíčky!

Obsah: 

›  Kdy a kde můžeme na klíště narazit?

› Jaké nemoci mohou klíšťata přenášet?

› Jak chránit sebe i mazlíčky? Prevence je základ!

› Jak se zbavit klíštěte?

S přicházejícím jarem se blíží i sezóna klíšťat, která mohou ohrožovat nejen naše zdraví, ale i zdraví našich milovaných mazlíčků. Jak se chránit před klíšťaty? Jak se klíštěte zbavit? Jak ošetřit jeho kousnutí? Jaké nemoci může přenášet? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím textu.

Kdy a kde můžeme na klíšťata narazit?

Nejvyšší výskyt klíšťat je zaznamenán v období od přelomu března a dubna do června a další vrchol má na podzim do příchodu prvních mrazů. Výskyt těchto parazitů však závisí na několika faktorech, například na teplotě a vlhkosti vzduchu, a proto je možné, že si klíště po letošní poměrně mírné zimě přineseme domu i dříve.

Kde můžeme na klíště narazit? Řadu z nás napadnou hlavně lesy a vysoké trávy, bohužel se s nimi můžeme setkat i ve městě. Klíšťata se nejčastěji vyskytují v listnatých a smíšených lesích, na březích řek a rybníků a na okrajích lesních cest. Nicméně, narazíme na ně i na zahrádce, na louce nebo i v městském parku, tedy na místech, kam velká část z nás vodí své domácí mazlíčky, především psy.

TIP! Věděli jste, že existuje projekt, který se zabývá monitorováním výskytu klíšťat v ČR pomocí družic? Jedním z jeho výstupů je mapa, která zobrazuje míru rizika výskytu klíšťat infikovaných klíšťovou encefalitidou v jednotlivých oblastech ČR. Autorem mapy je tým Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a naleznete ji zde.

Další mapu, tentokrát monitorující aktivitu klíšťat na území ČR, si můžete prohlédnout na webu Českého hydrometeorologického úřadu

Jaké nemoci mohou klíšťata přenášet?

Mezi nejznámější a nejzávažnější nemoci přenosné klíštětem jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida. U psů a koček se výskyt a průběh zmíněných onemocnění může značně lišit. Pojďme se na ně podívat.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je bakteriální onemocnění způsobené bakterií Borellia burgdorferi a k přenosu dochází 24 až 48 hodin po přisátí klíštěte. Příznaky tohoto onemocnění jsou různé a ne vždy se musí projevit.

Nejčastějšími příznaky u psů jsou akutní zánět kloubů, můžeme si všimnout náhlého kulhání a bolestivosti a otoku jednoho nebo více kloubů. K dalším příznakům patří nechutenství,

zvětšené mízní uzliny, horečka a apatie. Výjimečně může dojít k postižení srdce, ledvin či nervového systému, které se může projevit změnami chování, agresivitou a křečemi.

U koček se můžeme setkat také s bolestivostí a otokem jednoho nebo více kloubů, s kulháním, horečkou, nechutenstvím a únavou. V některých případech dokonce dochází ke kolapsu a silné anémii.

Jak probíhá diagnostika tohoto onemocnění? Diagnózu stanovuje veterinář na základě anamnézy, kdy mu potvrdíme, že náš mazlíček měl klíště nebo jsme se s ním pohybovali v rizikové oblasti, dále hodnotí přítomnost klinických příznaků, výsledky sérologického vyšetření krve a odpověď na terapii antibiotiky.

Jak je to s léčbou a prevenci tohoto onemocnění? Jak už z předchozího odstavce vyplývá, léčba probíhá formou dlouhodobého podávání antibiotik a často je doplněna o podávání léků proti bolestem a léků s protizánětlivým účinkem. Jako prevence je možné nechat své mazlíčky očkovat a samozřejmě je pravidelně prohlížet a vyhýbat se nejvíce rizikovým oblastem s výskytem klíšťat. Kromě toho existují různé preventivní přípravky, které pomáhají chránit naše mazlíčky před klíšťaty a jinými parazity (například antiparazitika pro psy nebo antiparazitika pro kočky).

Zajímá vás, jak vypadá lymská borelióza u člověka? Navštivte následující článek.

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je závažné onemocnění virového původu a u domácích mazlíčků se naštěstí projevuje jen velmi vzácně. Pokud se ale projeví, může skončit i fatálně.

Inkubační doba tohoto onemocnění je 7 až 14 dnů a příznaky jsou, stejně jako u boreliózy, různé a nemusí se vždy projevit. Patří sem horečka, apatie, nechutenství, bolestivost svalů a kloubů, neochota se pohybovat, a může to vyústit až v neurologické příznaky (například ochrnutí).

Diagnóza se stanovuje také na základě anamnézy, klinických příznaků a může být doplněna o odběry krve pro stanovení protilátek proti danému virovému onemocnění, případně o odběry mozkomíšního moku či magnetickou rezonanci.

Jak vypadá léčba klíšťové encefalitidy? U tohoto onemocnění je léčba bohužel jen podpůrná a snaží se o zmírnění příznaků. Prevence, stejně jako u boreliózy, vychází především z různých preventivních přípravků a pravidelných prohlídek. Vakcína proti klíšťové encefalitidě pro domácí mazlíčky bohužel neexistuje.

Vzhledem k tomu, že se klíšťová encefalitida projevuje především u člověka, doporučujeme přečíst si následující článek, který zmíněné onemocnění probírá mnohem více do hloubky.

Další onemocnění

Kromě zmíněných dvou nejznámějších onemocnění může klíště přenášet i původce dalších, které nám i našim zvířecím kamarádům mohou významně zkomplikovat život. Jedná se

například o babesiózu, onemocnění způsobené prvoky, které napadají červené krvinky a způsobují infekci, která může mít velmi vážný průběh. Za zmínku stojí i tularémie, anaplazmóza a ehrlichióza.

Jak se chránit sebe i mazlíčky? Prevence je základ!

Existuje celá řada “protiklíšťových opatření”, pojďme se na ně podívat!

  1. Pokud je to možné, vyhýbejte se místům s vyšším rizikem výskytu klíšťat.

Na procházkách se pohybujte pokud možno po cestách, nezdržujte se příliš dlouho ve vysoké trávě.

  1. Noste oblečení hladké světlé látky, které vám zakryje ruce i nohy.

Není to kvůli tomu, že by tato látka klíšťata odpuzovala, ale díky ní můžete tohoto parazita zahlédnout dříve, než se přisaje.

  1. Používejte repelentní přípravky.

Tyto přípravky odpuzují klíšťata a jiný hmyz a vyskytují se ve formě sprejů na kůži či oblečení, gelů nebo náramků. Na našem e-shopu naleznete celou řadu repelentních přípravků proti hmyzu v nejrůznějších podobách.

  1. Používejte preventivní přípravky i pro své mazlíčky.

Existují různá antiparazitika pro psy i pro kočky ve formě kapek na kůži, kožních sprejů nebo tablet. Kromě toho existují i antiparazitární obojky.

  1. Nechte se očkovat proti klíšťové encefalitidě.

Očkování je možné uskutečnit u obvodního lékaře nebo v očkovacím centru a je částečně hrazeno zdravotní pojišťovnou.

  1. Nechte svého psa či kočku očkovat proti lymské borelióze.

Pokud váš mazlíček tráví hodně času venku v oblasti s vyšším výskytem lymské boreliózy, není na škodu přemýšlet nad očkováním, které ve výsledku může ušetřit spoustu starostí a peněz za veterináře.

Jak se zbavit klíštěte?

Pokud už nastane situace, že se tomuto parazitovi nevyhnete, nezoufejte, existuje celkem jednoduchý návod, jak klíště vyndat:

Před samotným odstraňováním místo přisátí vydezinfikujte. Na přisáté klíště nesahejte vlastníma rukama, ale použijte ochranné rukavice. Poté pomocí pinzety nebo speciální karty se zářezy s klíštětem kývejte ze strany na stranu. Po 2 až 3 minutách by se mělo uvolnit. K odstranění lze využít rovněž mrazící sprej. Jak ošetřit kousnutí? Místo opět jen vydezinfikujte.

Pokud se klíště přetrhne a přední část zůstane v ráně, vyhledejte lékaře (v případě domácího mazlíčka veterináře).

Vytažené klíště zlikvidujte vhozením do WC mísy, nebo případně spálením. Pokud chcete zjistit, zda bylo infikované, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete ke speciálnímu laboratornímu vyšetření. V následujících týdnech sledujte místo přisátí. Přítomnost drobného červeného fleku je normální, pokud se však začne zvětšovat nebo uprostřed zbledne, vyhledejte lékaře.

Pokud se chcete ujistit, že jste neměli infikované klíště, můžete využít z naší nabídky laboratorních vyšetření, konkrétně vyšetření na lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Pro kontrolu svého mazlíčka však budete muset navštívit veterináře.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Zdroj: https://www.vsepropejska.cz/blog/sezona-klistat-ktere-nemoci-pejskum-hrozi/