Cestovní průjem

Obsah:

Užívání probiotik před cestou a prevence cestovního průjmu

  Jak probíhá průjem cestovatelů

Jak si sám léčit cestovní průjem

Kdy se vydat za lékařem nebo lékářníkem s průjmem

Dieata při cestovatelksém průjmu

Stravování

U každého z nás se cestovní průjem může objevit z různých příčin. U někoho z nervozity při balení u dalšího před nástupem do letadla. Průjem, o kterém se teď budeme bavit, je ze stravy a z nedostatečné hygieny.

Je jasné, že cestovatelský průjem můžeme lehce dostat i na potulkách Evropou, ale nejčastěji ho mohou dostat cestovatelé v exotických destinacích, zejména ti, kteří se vyberou na cesty na vlastní pěst.

Pro nás nejbližší, často navštěvované země, kde je vysoké riziko postižení cestovatelským průjmem, je severní Afrika – Egypt, Tunis a Maroko. Dalšími typickými oblastmi je Indie, Jihovýchodní Asie či země Jižní Ameriky jako je Peru či Bolívie. Obecně to platí téměř o každé zemi v tropickém pásu.

Užívání probiotik před cestou a prevence cestovatelského průjmu

Mnoho cestovatelů před cestou a při cestě užívají probiotika, která přispívají k přirozené střevní mikroflóře. Lidové rady, jako mít s sebou něco „ostrého“ – slivovici na každoranní vypálení červa, odborníci spíše vyvracejí. Důležitou součástí cestování je dbát na hygienické návyky. To je pravidelné mytí a dezinfekce rukou, mytí ovoce, anebo pití balené vody. Ovšem pozor na prodejce, můžete narazit i na takové, kteří prodávají pouze vodu z kohoutku v „recyklovaném obale“.

Vyvarujte se i zmrzliny a dejte pozor zejména oblíbený ledu v nápojích.

Jak probíhá průjem cestovatelů

Typický cestovatelský průjem většinou začíná po třetím dni na cestě a naštěstí relativně rychle (většinou do několika dní) odezní při vhodné léčbě. Nemusíte tedy hned propadat panice, že jste vážně nemocní, když vás průjem cestovatelů postihne. Většinou se objeví rychle, z ničeho nic chodíte více než 3× denně „na velkou“ a trápí vás bolesti břicha. Potíž je často i spojena se slabostí a nevolností.

Jak si sám léčit cestovní průjem

Když už vás cestovní průjem postihne, tak jakou zvolit správnou strategii léčby? To je často oříšek i pro doktora, ale ze začátku je ideální nasadit léčbu podle „síly“ příznaků. Pokud nejsou extrémní, vydejte se nejprve cestou samoléčby, která ve většině případů zabere.

Zastavení pohybu střev

Léčivé přípravky s léčivou látkou loperamid, které snižují pohyblivost střev, a tak zpomalují průchod trávicím traktem. Toto je výhodné při neinfekčním průjmu anebo na akutní zastavení průjmu, například před delší cestou autobusem atd.. Je potřeba zdůraznit, že tato látka především potlačuje příznaky.

Střevní absorbéry

Jsou látky, které na sebe v trávicím traktu navážou velké množství škodlivin (mikroorganismy, toxiny, alergeny) a tím pomáhají jejich rychlé vyloučení z těla. Klasickými přípravky v této skupině je živočišné uhlí anebo diosmectin.

Střevní dezinficiencia

Střevní dezenficiencia čistí střeva a dnes a tím ničí všechny škodlivé látky, které se do těla dostanou. V této kategorii léčiv jsou jak volně prodejné léky tak i léky na předpis. Tyto léky jsou určeny i na infekční průjmy. V českých lékárnách jsou volně prodejné léky na dezinfekci střev s účinnou látkou cloroxin, a na předpis například léky s účinnou látkou nifuroxazid.   

Kdy se vydat za lékařem nebo lékárníkem s průjmem

I když je cestovatelský průjem většinou jen nepříjemný jako vážné onemocnění pozor na záměnu s průjmem způsobeným agresivními bakteriemi, viry, parazity či amébami, protože v této horší variantě to může při neléčení nakonec dopadnout i tragicky. Pokud se tedy váš stav nezlepší po 2–3 dnech samoléčby či Vaše příznaky naznačují něco „většího“ (vysoká horečka, zvracení, silné křeče, krev ve stolici či silné vysílení organismu již po pár hodinách co vás průjem postihl) vydejte se urychleně do místní lékárny, anebo navštivte lékaře. V exotické cizině vás může postihnout například i cholera, tyfus, salmonela či úplavice.

Dieta při cestovatelském průjmu

Téměř každému je jasné, že tělo postižené průjmem ať už naštěstí po průjmu musíme šetřit a zároveň dodržovat pitný režim, kterým je především čistá voda, bylinné čaje či černý čaj, minerálka. V případě větších problémů s dehydratací jsou k dispozici speciální přípravky na rehydrataci.

Rychlý recept na rehydrataci je převařená voda, silná pomerančová šťáva „ochucená solí“ k doplnění minerálů.

Stravování

Určitě nejste smažená, mastná, a silně kořeněná jídla. Také nejsou vhodné mléčné výrobky a alkohol. Vhodná je například bramborová nebo rýžová kaše, povařená mrkev, banány, jablka, suché pečivo, piškoty. K normální stravě se vracejte pro jistotu jen pozvolna.

Přejeme vám krásné letní zážitky a pokud si nebudete jisti výběrem vhodných léků anebo doplňků stravy na průjem a na cesty, stavte se v našich kamenných EUC lékárnách, kde vám rádi poradíme.

Váš EUCLékárna.cz tým

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Nabídka EUC Lekárny