Co je dobré vědět o nouzové antikoncepci?

Obsah: 

Druhy antikoncepce

 Nouzová antikoncepce

Druhy antikoncepce

V současné době je v lékárnách k dostání několik typů antikoncepce a v podstatě je výběr přesně podle potřeb, zdravotního stavu, přesvědčení i společné domluvy s partnerem.

Antikoncepci můžeme rozdělit na několik typů. Bariérovou antikoncepci představují zejména kondomy. Spermicidní gely a globule patří k lokání antikoncepci a dokážou spolehlivě zničit životaschopné spermie.

K centrální antikoncepci řadíme především hormonální antikoncepci ve formě tablet. Pravidelné užívání hormonální antikoncepce je zpravidla vázané na doporučení lékaře a lékařský předpis, ale na trhu je již i několik volně prodejných léčivých přípravků nouzové antikoncepce.

Nouzová antikoncepce

Nouzová (postkoitální) antikoncepce je antikoncepční metoda určená k použití v případě selhání jiné (například bariérové) antikoncepce, nebo v jiných odůvodněných případech, kdy hrozí nechtěné těhotenství po nechráněném pohlavním styku.

Nouzová antikoncepce je v současnosti založena na dvou základních farmakologických postupech.

Nouzová antikoncepce na bázi gestagenů

První je postaven na podání vysoké dávky gestagenů v období následujícím bezprostředně po nechráněném pohlavním styku. V rámci této metody se v současnosti používá gestagen levonorgestrel. Jde o analog steroidu 19-nortestosterón, který má výrazné gestagenní a minimální estrogenní a androgenní účinky. Nouzová antikoncepce na bázi gestagenů je indikována nejpozději do 72 hodin od nechráněného pohlavního styku nebo po selhání jiné antikoncepční metody.

Progestagenová nouzová antikoncepce

Progestagenovou nouzovou antikoncepci lze použít v kterékoli fázi cyklu, pokud právě neprobíhá menstruační krvácení. Po užití vysoké dávky gestagenu se obvykle do 5 dnů objeví menstruační krvácení (pokud se tak nestane, je třeba vyloučit graviditu). U některých uživatelek může dojít nejblíže 1-2 měsíce ke výkyvům v cyklu, ale obvykle je již nejbližší cyklus v předpokládaném čase. Až do začátku dalšího cyklu je ale vhodné používat bariérovou antikoncepci. Do tří hodin od užití by nemělo dojít ke zvracení (pocit na zvracení je častý nežádoucí účinek, může se objevit až u 23 % uživatelek a asi u 5 % uživatelek se navíc objevuje i zvracení). Pokud ke zvracení dojde, doporučuje se užít novou tabletu. Mezi jiné nežádoucí účinky s vysokou pravděpodobností výskytu patří bolesti hlavy, celková únava a bolesti v podbřišku.

Základem druhého farmakologického přístupu k nouzové antikoncepci je modulace aktivity receptoru pro progesteron prostřednictvím vysokoafinitní vazby. Nedávno se v klinické praxi objevilo léčivo ulipristali, které je představitelem této skupiny. Hlavní benefit ulipristalu spočívá v jeho účinnosti i v případě, že žena potřebuje nouzovou antikoncepci ke konci 72hodinové periody. Účinná látka se vstřebává po perorálním podání velmi rychle a maximální plazmatické koncentrace jsou zaznamenány po 30-60 minutách. Předpokládaný primární mechanismus účinku ulipristalu je inhibice nebo zpoždění ovulace. I u tohoto typu připomínáme zásadu se v případě nežádoucích účinků obrátit na svého lékaře.

I když se zdá, že poslední záchrana v případě flirtu je rychle na dosah, chceme upozornit, že nouzová antikoncepce v žádném případě není náhradou jiné (pravidelné) hormonální antikoncepce. Rovněž opakované používání nouzové antikoncepce v krátkých časových obdobích se nedoporučuje a není žádoucí. O užití nouzové antikoncepce doporučujeme informovat svého lékaře.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.