Cukrovka-diabetes mellitus

Obsah: 

Příčiny vzniku cukrovky

 Léčba cukrovky

Jaké má cukrovka příznaky?

Jaké riziko představuje zvýšená hodnota cukru v krvi?

Cukrovka (latinsky diabetes mellitus, starším názvem úplavice cukrová) je relativně časté chronické metabolické onemocnění. Dle dat ze Státního zdravotního ústavu trpí cukrovkou každý desátý Čech a výskyt stoupá nejen ve starších věkových skupinách, ale také u osob v produktivním věku. Neléčený diabetes přitom může způsobovat řadu vážných komplikací, které mohou končit fatálně.

Příčiny vzniku cukrovky

Pod pojmem cukrovka se skrývají různé typy onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykemií) a relativním nebo absolutním nedostatkem hormonu inzulinu, který za normálních okolností snižuje hladinu cukru v krvi. Nejčastějším onemocněním z této skupiny je cukrovka 2. typu (diabetes 2. typu), která se vyskytuje až v 93 % případů. Při tomto typu onemocnění dochází ke ztrátě citlivosti buněk reagovat na hormon inzulin, který je tvořený buňkami slinivky břišní. V začátcích onemocnění je proto inzulinu v krvi dostatek, ale není schopný snížit hladinu cukru v krvi (hladinu glukózy v krvi). Po nějaké době se buňky slinivky břišní unaví natolik, že přestanou produkovat dostatek inzulinu a dojde tak k jeho celkovému nedostatku.

Příčiny, které způsobují cukrovku 2. typu jsou souhrou genetických faktorů a životního stylu. Faktory vzniku cukrovky můžeme rozdělit na neovlivnitelné, mezi které patří například věk a genetické predispozice, a ovlivnitelné. Mezi ovlivnitelné faktory patří nadváha a obezita, složení jídelníčku nebo nedostatek spánku. Cukrovka 2. typu je onemocnění, kterému lze předejít zdravým životním stylem. Dbejte na vyváženou pestrou stravu bohatou na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Důležitý je také pravidelný pohyb, který je zároveň prevencí kardiovaskulárních onemocnění. 30 minut pohybové aktivity denně snižuje riziko cukrovky o 30 %.

Oproti tomu cukrovka 1. typu (diabetes 1. typu) je vzácnější onemocnění. Přestože může vzniknout v jakémkoliv věku, nejčastěji se s ním můžete setkat během dětství a dospívání. Příčinou vzniku tohoto typu cukrovky je autoimunitní reakce vlastního těla namířená proti buňkám slinivky břišní, která přestane produkovat hormon inzulin, a tím dojde k absolutnímu nedostatku inzulinu v krvi. Pacient-diabetik- je odkázán na každodenní celoživotní injekční podání inzulinu.

Existují také další typy cukrovky, ty jsou však spíše vzácné.

Léčba cukrovky

Velmi zjednodušeně lze říci, že v prvních fázích onemocnění se k léčbě diabetu využívají léky, které můžete znát pod pojmem perorální antidiabetika (zkráceně PAD), které zvyšují citlivost tkání k inzulinu, a tím pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud nemá tělo dostatek inzulinu, je nutné si ho aplikovat injekčně.

Veškeré léky na cukrovku jsou dostupné pouze na lékařský předpis. V kamenných prodejnách EUC lékárny, jejichž seznam naleznete na našich webových stránkách v kategorii EUC-lékárny, můžete nyní získat s klientskou kartou nebo s aplikací EUC léky na diabetes zcela bez doplatku. Registrovat se do věrnostního klubu ¨moje EUC¨ můžete zde.

Dieta při cukrovce

Vedle léčby cukrovky je velmi důležité dodržovat zásady zdravého životního stylu, ke kterému vedle pravidelného pohybu a vyhýbání se alkoholu a jiným návykovým látkám patří zdravá a vyvážená strava.

Dříve se v léčbě cukrovky upřednostňovaly diabetické diety, dnes se klade důraz na stravu se zásadami zdravého životního stylu. Diabetický jídelníček se tedy příliš neliší od doporučení pro běžnou populaci.  

Mezi hlavní zásady patří:

  1. Strava by měla být pestrá složená z výživově hodnotných potravin.
  2. Jezte více rostlinných než živočišných potravin. Luštěniny zařazujte nejméně 2x týdně.
  3. Konzumujte potraviny s vysokým množstvím vlákniny (celozrnné potraviny).
  4. Zeleninu konzumujte ke každému jídlu v množství 500 g denně, ovoce v množství 200 g denně.
  5. Čtěte etikety výrobků. Vyhýbejte se konzumaci jednoduchých cukrů.
  6. Z tuků by měly převládat rostlinné oleje (řepkový, olivový olej). Vybírejte potraviny s nižším obsahem nasycených mastných kyselin.
  7. Maso jezte jen libové, bez viditelného tuku.
  8. Při přípravě pokrmů využívejte pečení, vaření a dušení.
  9. Jezte ryby alespoň 2-3x týdně.
  10. Dodržujte dostatečný pitný režim. Základem pitného režimu by měla být pitná voda.
  11. Jezte co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou cukrovinky, uzeniny, slazené nápoje, instantní potraviny a podobně. Vybírejte takové, které obsahuji co nejmenší počet aditivních (přídatných) látek.
  12. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem soli, nepřisolujte.
  13. Udržujte si tělesnou hmotnost v normě (BMI pod hodnotou 25). Pravidelně se hýbejte, denně choďte alespoň 10 tisíc kroků, pokud Vám to zdravotní stav dovolí.

Tuky by měli tvořit přibližně 25-30 % z celkového energetického příjmu. Dělíme je na nasycené (především živočišné zdroje) a nenasycené (především rostlinné zdroje). Všechny druhy tuků bychom měli ve stravě přijímat, ale v různém množství.

Většina tuků (2/3) by měla být hrazena tuky nenasycenými, jejichž zdrojem jsou především rostlinné oleje, ořechy, avokádo, ale také ryby. Nenasycené mastné kyseliny dále dělíme na mononenasycené  a polynenasycené. Polynenasycené mastné kyseliny si naše tělo neumí samo vytvořit a musíme je přijímat ve stravě. Rostlinné oleje jsou až na výjimky (kokosový tuk, částečně ztužené rostlinné tuky) považovány za zdraví prospěšné, neobsahují cholesterol, naopak pomáhají LDL cholesterol snižovat a jsou zdrojem takzvaného dobrého HDL cholesterolu. V přiměřeném množství je tedy považujeme za prevenci kardiovaskulárních a jiných chronických onemocnění.

Sacharidy představují pro lidské tělo základní a rychlý zdroj energie. Sacharidy by měly tvořit přibližně 50 % z celkového energetického příjmu. Jako cukry označujeme jednoduché sacharidy sladké chuti. Přirozeně se cukry nacházejí v mléčných výrobcích a ovoci. Pro svojí sladkou chuť se však přidávají nejen do cukrovinek, ale také dochucovadel (kečup, hořčice, omáčky) a některých hotových pokrmů. Cukry představují tzv. prázdné kalorie, mají velké množství energie, ale nízkou výživovou hodnotu. Pokud trpíte cukrovkou, jejich příjem by měl pocházet pouze z přirozených zdrojů, tedy z ovoce a neslazených mléčných výrobků. Nadměrný příjem jednoduchých cukrů vede k ukládání zásob energie v podobě tuku a tím rozvoji nadváhy a obezity se všemi svými důsledky.

V dnešní době můžeme využít velkého množství umělých nebo přírodních sladidel, které i přes sladkou chuť nepředstavují zdroj energie a neovlivňují hladinu cukru v krvi. Přestože umělá sladidla nejsou v přiměřeném množství zdraví škodlivá, je lepší vybírat přírodní alternativy, jako jsou například  stévie, xylitol (březový cukr) nebo erythritol. Erythritol a stévie jsou sladidla nekalorická. Xylitol patří mezi kalorická sladidla, obsahuje však o 60 % méně kalorií než bílý cukr a neovlivňuje hladinu cukru v krvi, proto je také vhodný pro diabetiky. Další vhodnou alternativou může být čekankový sirup, který však ve větším množství může působit projímavě.

Pozor si dejte na náhrady cukru ve formě datlového, javorového sirupu nebo medu, popřípadě kokosového a třtinového cukru, které díky obsahu vitaminů a minerálních látek mohou být sice zdravější variantou, ale představují stejně významný zdroj jednoduchých cukrů jako bílý rafinovaný cukr. Nejsou tedy vhodné pro diabetiky a pro ty, kteří chtějí redukovat svou tělesnou hmotnost.

Na našem E-shopu lze nalézt širokou nabídku sladidel vhodných pro diabetiky.

Jaké má cukrovka příznaky?

Příznaky cukrovky se liší dle typu onemocnění. U cukrovky 1. typu se setkáváme s náhle vzniklými akutními obtížemi. U cukrovky 2. typu se jedná spíše o chronické obtíže.

Příznaky cukrovky 1. typu

  • váhový úbytek
  • velká žízeň - polydipsie
  • časté močení – polyurie
  • vlčí hlad
  • může dojít také k rozvoji akutního stavu (hyperglykemické ketoacidotické kóma). Jedná se o stav s vysokou hladinou cukru a ketolátek v krvi projevující se zvracením, bolestmi břicha až bezvědomím.
  • zmatenost

Příznaky cukrovky 2. typu

  • velká žízeň
  • časté močení
  • vlčí hlad
  • únava
  • rozmazané vidění - sítnice oka je velmi citlivá na zvýšené hladiny cukru v krvi
  • neuritidy - postižení nervstva, které způsobuje brnění nebo pálení v dolních končetinách
  • špatné hojení ran
  • opakované infekce močových cest, kožní infekce
  • změna nálady

Pokud máte příznaky cukrovky, lékař Vám může doporučit test, který na základě stanovení koncentrace krevního cukru po vypití sladkého roztoku může pomoci diagnostikovat cukrovku.

Příznaky cukrovky u dětí jsou stejné jako u dospělých a liší se dle typu cukrovky.

Jaké riziko představuje zvýšená hodnota cukru v krvi?

Cukrovka, především ta neléčená, může představovat vysoké riziko rozvoje komplikací. Komplikace cukrovky jsou způsobené především hyperglykemií (vysoká hladina cukru v krvi) a hypoglykemií (nízká hladina cukru v krvi). Hypoglykemie způsobuje akutní potíže spojené se ztrátou vědomí.

Zvýšená hladina cukru v krvi způsobuje různé chronické komplikace. Chronické komplikace můžeme rozdělit na mikrovaskulární a makrovaskulární. Mikrovaskulární představují poškození na úrovni malých cév, které se může projevit například jako diabetická nefropatie (chronické onemocnění ledvin) nebo retinopatie (poškození sítnice oka se ztrátou zraku). Makrovaskulární komplikace vznikají dlouhodobým poškozováním cévního systému, patří k nim například angina pectoris, infarkt myokardu nebo mrtvice.

Další komplikací je diabetická neuropatie (existují i různé jiné neuropatie bez cukrovky), při které dochází k poškození nervových zakončení v končetinách, člověk s takovým poškozením má zhoršené vnímání bolesti a může dojít až k rozvoji syndromu diabetické nohy.

Jaká je normální hladina cukru v krvi?

Ke správné léčbě cukrovky patří také pravidelné měření hladiny cukru v krvi pomocí glukometrů. Glykemie (hodnota cukru v krvi) je důležitá nejen pro kontrolu průběhu onemocnění, ale také pro diagnostiku cukrovky. Ukazuje nám hodnotu glukózy v krvi.

Normální hladina cukru v krvi se pohybuje mezi 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle by měla být nižší než 10 mmol/l. Pokles pod hodnotu 3,2 mmol/l označujeme jako hypoglykemie. Hodnoty nad 7 mmol/l označujeme jako poruchu glukozové tolerance (riziko vzniku cukrovky). Hodnoty, které poukazují na cukrovku, jsou glykemie naměřené kdykoliv během dne nad 11 mmol/l.

Jak snížit hladinu cukru v krvi?

K hlavním zásadám patří výše zmíněná strava vhodná při onemocnění cukrovkou, pravidelný pohyb a dodržení léčebného režimu stanoveného lékařem.

Z minerálních látek přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi například chróm. Při příjmu doplňků stravy však dbejte na příjem pestré a vyvážené stravy.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.