Diabetes a doplňky stravy

Obsah: 

Kyselina thiooktová

 Vitamíny skupiny B

Omega-3 mastné kyseliny

Hořčík

Zinek

Chrom

Koenzym Q10

Vitamín D

Skořice

Psyllium

Gurmar

Zelený čaj

Doplňky stravy mohou významným způsobem pomoci kontrolovat hladinu krevního cukru, případně jiným mechanismem působit proti komplikacím diabetu. Nedokážou ale nahrazovat pestrou stravu a nevyrovnají se ani úpravě životosprávy. Doplňky stravy nemohou nahradit ani léčbu, kterou určil lékař. Avšak v určitých případech mohou jejich vzájemné kombinace, nebo kombinace s léčbou výrazným způsobem přispět k normálnímu množství glukózy v krvi.

Proto je důležité důsledně sledovat glykemii během dne, případně konzultovat s lékařem úpravu dávkování doplňků stravy. Rovněž je důležité informovat lékaře i lékárníka o všech lécích i doplňcích výživy, které užíváte, nebo plánujete užívat.

Kyselina thiooktová

Kyselina thiooktová je velmi silný antioxidant, spolu s vitaminy skupiny B pomáhá přeměňovat cukry, tuky a bílkoviny ze stravy na energii, pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi u diabetu 2. typu. Spolu s vitamínem B1 se používá nejen jako prevence ale přímo léčba poškozených nervů u cukrovky. Ve stravě je přítomna v malých dávkách, například v mase, játrech, špenátu, pivovarských kvasnicích. Svým účinkem může vyvolat pokles cukru v krvi, a proto doporučujeme při jejím užívání pravidelné měření glykémie.

Užívání ve formě doplňků stravy se doporučuje v dávce 50 - 300 mg denně. Vyšší dávky se užívají v tabletách vázaných na předpis. Tehdy samozřejmě není vhodné dávku zvyšovat formou doplňků výživy. I proto je vhodné lékaře i lékárníka informovat o všech přípravcích, které užíváte.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B přispívají správnému fungování nervového systému. Mají příznivé účinky na zánětlivá a degenerativní onemocnění nervů. Pro správnou činnost nervového systému je potřebný dostatek vitaminu B1. Vitamín B6 přispívá správné hladině cukrů, tuků, bílkovin. Spolu s magnéziem spolupůsobí při mnoha procesech v lidském těle. Vitamin B12 je přispívá správné tvorbě červených krvinek. U pacientů užívajících metformin je zvýšená potřeba kyseliny listové

Benfotiamin chrání buňky ledvin před poškozením vysokou hladinou cukru v krvi.

Benfotiamin a kyselina alfa-lipoová jsou v současnosti jediné dostupné látky nejen pro prevenci, ale také k léčbě poškození nervů a benfotiamin i při poškození ledvin typických pro nesprávně léčenou nebo nediagnostikovanou cukrovkou.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3-mastné kyseliny pomáhají předcházet kornatění cév a cévním příhodám a pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu. Ve stravě se vyskytují v mořských rybách, vlašských ořechách, mandlích, lněných semenech.

Hořčík (Magnézium)

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro lidské tělo, spolu s vitamínem B6 se spolupodílí na mnoha procesech. Je důležitý při přenosu nervového signálu, při relaxaci svalů. Přirozeně se vyskytuje v ořeších, olejnatých semenech, luštěninách, banánech. Doporučená denní dávka u žen je 310 - 360 mg, u mužů 410 - 450 mg. Výrazné překročení denní dávky může vyvolat průjem. Dlouhodobé užívání vyšších dávek není vhodné zejména u pacientů s poškozením ledvin.

Zinek

Zinek je součástí inzulínu, jeho dostatečné množství přispívá ke správné hladině inzulínu v organismu. Je tedy potřebný pro stabilní hodnotu glykémie. Spolu s vitamínem C chrání je důležitý při infekcích a urychluje hojení ran. Je důležitý pro zdravou pokožku a správné vidění. Zinek se přirozeně se vyskytuje v červeném mase, luštěninách, celozrnných výrobcích, ořechách, dýňových semínkách. Ze stravy se lépe vstřebává po tepelné úpravě. Doporučená denní dávka je cca 15 mg.

Chrom

Zvýšená potřeba chromu se vyskytuje zejména při cukrovce 2. typu. Při cukrovce na podporu účinku inzulínu lze užívat 100 mcg denně.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 si lidské tělo vytváří samo, tato schopnost však po 20. roku života výrazně klesá. Koenzym Q10 je silný antioxidant. Je potřebný pro energetický metabolismus buňky. Obsažený je např. v brokolici, drůbeži, červeném mase. Perorální antidiabetika snižují jeho přirozenou tvorbu v těle. Při cukrovce 2. typu lze užívat až 100 - 200 mg denně. V doplňcích stravy se běžně vyskytuje v množství 15 - 120 mg v jedné dávce.

Vitamín D

Správně se vstřebává spolu se stravou, která obsahuje tuky. Přirozeně se vitamín D tvoří v kůži po jejím vystavení slunečnímu záření. Vitamin D udržuje správnou hladinu vápníku v krvi a podporuje imunitu. Pro vitaminy rozpustné v tucích platí, že při dlouhodobém užívání vysokých dávek, hrozí předávkování. Proto se doporučuje nepřekračovat dávkování vitamínu D: u dětí nejvíce 25 mikrogramů a u dospělých nejvýše 50 mikrogramů.

Skořice

Je to známé koření má antioxidační a protizánětlivé účinky. Doporučená denní dávka je ½ až 1 čajová lžička mleté ​​skořice (2 - 5 g) přidána k jídlu. Skořice se nedoporučuje těhotným, kojícím ženám a malým dětem. Opatrnost a konzultace s lékařem ohledně užívání je třeba u pacientů s onemocněním ledvin, pacientů užívajících léky na snížení krevní srážlivosti. Citlivějším osobám lze podávat ve formě skořicového čaje.

Psyllium

Je ve vodě rozpustná vláknina získávaná ze jitrocele indického. Po rozpuštění ve vodě vytvoří jemný gel, přičemž mnohonásobně zvětší svůj objem. Zpomaluje vstřebávání cukrů z jídla a snižuje tak hodnoty glykémie po jídle. Nezbytný je dostatečný příjem tekutin a výrazný odstup od užívaných léků, zabraňuje jejich vstřebávání. Doporučuje se užít léky minimálně 1 hod před nebo 3 - 4 hod po užití psyllia. Má velmi příznivé účinky na střevo. Doporučená denní dávka je 10 - 15 g (2 kávové lžičky až 1 polévková lžíce).

Gurmar

Je tropická liána, která podporuje tvorbu inzulínu, regeneruje buňky slinivky, snižuje vstřebávání glukózy v tenkém střevě, snižuje chuť na sladké, snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Doporučená denní dávka je 200 - 400 mg, přípravky jsou obvykle ve formě kapslí). Dostupné jsou i čaje obsahující Gurmaru. Opatrnost je na místě u pacientů s poruchami jater, případně ledvin.

Zelený čaj

Připravuje se z listů čajovníku čínského. Má silné antioxidační vlastnosti, chrání srdce a cévy, snižuje vstřebávání cholesterolu ze střeva. Pro obsah kofeinu není vhodný min. 6 - 8 hod před spaním.

Další rostliny s které mohou svým účinkem přispět správné hladině cukru jsou dostupné ve formě čajů (jednotlivě nebo častěji ve formě směsí pro zesílení účinku jsou: borůvka obyčejná, fazole zahradní, pampeliška lékařská, lopuch větší, fenykl obecný a lékořice.

Neoddělitelnou součástí podporné léčby diabetu je správná životospráva, dostatečné množství pohybu a starostlivost o vlastní jídelníček. Žádný doplněk stravy nemůže nahradit pestrou stravu. 

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Nabídka EUC Lekárny