Ginkgo biloba – jak je možné jí využít?

Obsah:

 Na co je dobrá Ginkgo biloba?

  Jak užívat Ginkgo bilobu?

Doporučená denní dávka Ginkgo biloby

Nežádoucí účinky

Kdy Ginkgo biloba škodí?

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) je košatý vysoký strom, pro něhož jsou typické listy ve tvaru klínu rozděleného do dvou laloků. Botaniky je považována za žijící fosilii, jelikož dochované zkameněliny potvrzují existenci tohoto stromu již před 270 miliony lety. Přestože dříve rostl na mnoha různých územích, dnes ho přirozeně nalezneme pouze v Číně. Ve východní medicíně je v různých podobách využíván již po staletí.

Jinan dvoulaločný je nenáročná rostlina, a proto si jí můžete vypěstovat i v našich podmínkách. Mějte však na paměti, že potřebuje dostatek prostoru a světla, nedělá jí dobře trvalý stín.

Na co je dobrá Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba obsahuje flavonoidy, tzv. ginkgo-flavonoidové glykosidy a organické kyseliny. V doplňcích stravy se používá pouze extrakt z listů, jelikož čerstvé listy a plody jsou považovány za silný kontaktní alergen. Ginkgo biloba má široké spektrum schválených zdravotních tvrzení.

  • přispívá k duševní rovnováze
  • přispívá k normální mikrocirkulaci (včetně prokrvení mozku)
  • přispívá k normálnímu prokrvení končetin (napomáhá proti pocitu těžkých nohou)
  • přispívá k normálním kognitivním funkcím a paměti
  • přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem

Jak užívat Ginkgo bilobu?

Ginkgo biloba patří mezi velice oblíbené rostliny, a proto si můžete vybrat z široké nabídky doplňků stravy s jejím obsahem.

Nejčastěji jí můžete najít v doplňcích stravy na paměť a koncentraci ve formě tablet nebo bylinné tinktury. Pokud však preferujete popíjení čaje, na stránkách EUC lékárny naleznete velké množství čajů s obsahem extraktu z Ginkgo biloby. Vyzkoušet můžete například kombinaci se zeleným čajem nebo bylinný čaj na paměť, který obsahuje vyjma Ginkgo biloby také ženšen a rozmarýn. Ginkgo biloba ve formě čaje má stejné účinky jako v tabletách nebo bylinných tinkturách.

TIP: můžete vyzkoušet přípravky, které obsahují mix Ginkgo biloby a dalších látek jako například omega 6 mastných kyselin a dávku zinku, který přispívá mimo jiné k udržení normálního stavu zraku a k normální funkci imunitního systému.

Doporučená denní dávka Ginkgo biloba

Doporučená denní dávka Ginkgo biloby není přesně stanovena. Odborníci se shodují na  množství od 120 do 240 mg extraktu z listů. Každý přípravek by měl obsahovat informace o množství extraktu v mg v doporučené denní dávce. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. 

Ginkgo biloba a nežádoucí účinky

Přestože je Ginkgo biloba je bezpečná, v průběhu užívání se výjimečně mohou objevit nežádoucí účinky, jako jsou například bolest hlavy, nevolnost, alergické reakce nebo snížená schopnost koncentrace. V některých případech se může vyskytnout také nespavost, proto přípravky s obsahem extraktu z Ginkgo biloby neužívejte večer, ale spíše v dopoledních hodinách.

Kdy Ginkgo biloba škodí?

Přípravky s obsahem výtažku z Ginkgo biloby nejsou vhodné pro děti do 18 let, pro těhotné ani kojící ženy. Dále tyto přípravky neužívejte pokud:

  • užíváte léky na ředění krve
  • užíváte nesteroidní antirevmatika (ibuprofenum, paracetamol, kyselinu acetylosalicylovou a jiné)
  • před operačním výkonem

Ginkgo biloba může negativně ovlivňovat vstřebávání různých léků. O užívání doplňků stravy se vždy poraďte se svým lékařem, především pokud trpíte chronickým onemocněním. Vždy podrobně čtěte příbalové informace a dodržujte doporučené dávkování. Vedle užívání doplňků stravy dbejte na vyváženou a pestrou stravu a zdravý životní styl.

Článek se věnoval především doplňkům stravy, setkat se však můžete také s léky obsahujícími Ginkgo bilobu. Tyto léky patří do skupiny léků na paměť a soustředění. Užívejte je pouze na doporučení lékaře, který dokáže zhodnotit, zda je pro Vás konkrétní přípravek vhodný.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.