Hořčík

Obsah:

Na co pomáhá hořčík?

 V jakých potravinách se nachází hořčík?

Nadbytek a nedostatek hořčíku

› Kdy a jak rychle doplnit hořčík?

Hořčík v těhotenství

 

Hořčík je minerální prvek, který je nezbytný pro celou řadu dějů v našem těle, a vzhledem k tomu, že si ho lidský organismus neumí vytvořit sám, je důležité ho přijímat v dostatečné míře potravou. Na co je dobrý hořčík? V jakých potravinách ho nalezneme? Jaká forma hořčíku je nejlepší? Jak poznáme nedostatek hořčíku v těle? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím článku.

Na co pomáhá hořčík?

Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 můžeme u hořčíku nalézt následující zdravotní tvrzení.

Hořčík přispívá:

  • ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • k elektrolytické rovnováze
  • k normálnímu energetickému metabolismu
  • k normální činnosti nervové soustavy
  • k normální činnosti svalů
  • k normální syntéze bílkovin
  • k normální psychické činnosti
  • k udržení normálního stavu kostí
  • k udržení normálního stavu zubů
  • podílí se na procesu dělení buněk

 

Jak jsme si mohli všimnout z uvedeného seznamu, hořčík se uplatňuje v mnoha oblastech lidského zdraví, a proto je třeba dbát na jeho dostatečný a pravidelný příjem ve stravě. Jak toho docílíme? Nejlepší cestou je dodržování zdravého životního stylu, zejména je potřeba dbát na pravidelný příjem pestré stravy s dostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celozrnných obilovin. Pojďme se na to podívat více dopodrobna.

V jakých potravinách se nachází hořčík? 

Pro začátek je nutné zmínit, že běžný člověk s dostatečným pitným režimem a s pestrým jídelníčkem většinou potřebné množství hořčíku příjme bez jakýchkoliv problémů. Nicméně i tak se občas setkáme s jeho nedostatečným příjmem a spousta lidí pak tápe, jak tento “nedostatek” dohnat.

Doporučená denní dávka se liší pro jednotlivé skupiny obyvatel, odlišnosti spočívají nejen ve věku, ale i například v pohlaví, fyziologickém stavu jedince či na místě, na kterém žijeme a k jakým potravinám a k jaké pitné vodě máme přístup. Proto existují doporučení pro příjem hořčíku pro jednotlivé země. V následující tabulce můžete nalézt doporučené denní dávky magnézia pro obyvatelstvo ČR.

 

Skupina

Věk

Doporučená denní dávka hořčíku

Kojenci a batolata

0 - 12 měsíců

6,7 mg na kg hmotnosti/den

 3 roky

7,2mg na kg hmotnosti/den

Děti předškolního a školního věku Chlapci

3 - 6 let

100 mg/den

7 - 10 let

250 mg/den

11 - 14 let

350 mg/den

Děti předškolního a školního věku Dívky

3 - 6 let

100 mg/den

7 - 10 let

250 mg/den

11 - 14 let

300 mg/den

Dospívající chlapci

15 - 18 let

400 mg/den

Dospívající dívky

15 - 18 let

350 mg/den

Dospělí

19 - 59 let

400 mg/den

60 a více let

350 mg/den

Těhotné

 

400 mg/den

Kojící

 

450 mg/den

 

V čem je tedy hořčík? Hořčík se nachází jak ve vodě, tak potravinách, jeho obsah se však odráží od obsahu hořčíku v půdě. Na místech, kde je půda bohatá na tuto minerální látku, budou jak voda, tak i potraviny rostlinného původu obsahovat vyšší množství hořčíku než na místě, kde je obsah této látky v půdě nízký. To samé platí pro potraviny živočišného původu, které pochází ze zvířat pasoucích se na těchto půdách.

Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například listová zelenina, luštěniny, obiloviny, tofu, ořechy, semena, ale i například kakaový prášek. V menším množství nalezneme tento prvek i v mase, mléce a mléčných produktech, vejcích nebo ovoci. Dalším bohatým zdrojem magnézia jsou samozřejmě minerální vody. V následující tabulce můžete vidět příklady obsahu hořčíku ve vybraných potravinách:

 

Potravina

Obsah hořčíku (mg na 100g potraviny)

Kakaová směs

206

Burské oříšky pražené

176

Popcorn

123

Artyčok, tepelně upravený

60

Brokolice

21

Chia semínka

335

Čočka

36

Ovesné vločky

177

Ovesné otruby, vařené

40

Fazole, tepelně upravené

26

Rýže hnědá, dlouhozrnná, vařená

43

Ovesné otruby, syrové

235

Banán

37

Špenát, tepelně upravený

85

Kukuřičná mouka

127

Kuřecí prsa, vařená

23

Treska, tepelně upravená

51

Jehněčí maso, bez tuku

28

Kešu pražené

272

Lískové ořechy

163

Mandle

273

Para ořechy

377

Pistácie, pražené, solené

121

Vlašské ořechy

158

Parmezán

38

Tuňák, tepelně upravený

63

Datle

43

Candát, tepelně upravený

72

Jogurt bílý

17

Pivo

6

Víno červené

12

Grapefruitová šťáva

11

Mrkvová šťáva

14

Mléko polotučné

11

 

Nadbytek a nedostatek hořčíku

S nadbytkem hořčíku v lidském těle se u zdravého člověka setkáme jen ojediněle. Při nadměrné konzumaci potravin s vyšším obsahem hořčíku si lidský organismus s nadbytkem poradí většinou sám a vyloučí ho ledvinami nebo jinými cestami. Problém může nastat tehdy, pokud bychom užívali velké množství léků a doplňků stravy s vysokým obsahem této látky. To se může projevit průjmy, pocity na zvracení, nízkým krevním tlakem, nechutenstvím, svalovou slabostí, dýchacími obtížemi či nepravidelným srdečním rytmem.

Na druhou stranu jeho nedostatek už je mnohem častějším problémem a může mít za následek nemalé zdravotní obtíže. Některé zdroje uvádí, že každý 3. člověk v České republice nemá dostatečný příjem hořčíku. Mezi typické příznaky poukazující na nízkou hladinu magnézia patří například zvýšená únava a slabost, bolesti hlavy, nespavost, vysoký krevní tlak, svalové křeče, vyšší náchylnost ke stresu, ale také nevolnosti, zvracení nebo také nechutenství.

Kdy a jak rychle doplnit hořčík?

Nejlepší cestou, jak doplnit hořčík, je navýšit v jídelníčku množství potravin bohatých na tuto minerální látku, například listovou zeleninu, ořechy, semínka či celozrnné obiloviny. Další cestou mohou být i doplňky stravy. Na našem e-shopu najdete celou řadu doplňků stravy s obsahem hořčíku.

Kdy brát hořčík ve formě tablet? Důležité je zmínit, že doplňky stravy nejsou náhradou pestrého jídelníčku. Nicméně, pokud jste v situaci, kdy nejste schopni “ujíst” požadované množství hořčíku v potravinách, nebo máte na tuto minerální látku zvýšené nároky (například v těhotenství a během kojení), tak mohou být doplňky stravy s obsahem magnézia tou správnou volbou.

Jaká forma hořčíku je nejlepší? Jak dlouho ho užívat? Co obsahuje konkrétní doplněk stravy s hořčíkem? Co se týče forem, doporučuje se sáhnout spíše po chelátových nebo organických formách hořčíku (citrát, ororát, bisglycinát, malát, taurát, treonát, glukonát). Z hlediska doby užívání či složení jednotlivých doplňků si vždy přečtěte v příbalový leták, protože každý produkt to může mít trochu jinak. Nebojte se případně poradit s lékárníkem či svým obvodním lékařem (především u dětí a také v době těhotenství a kojení).

Hořčík v těhotenství

Během těhotenství se potřeba hořčíku zvyšuje o 15 až 20 procent, proto je třeba dbát na jeho dostatečný příjem, případně i sáhnout po doplňcích stravy. Totiž nedostatečný přísun tohoto minerálu může podpořit výskyt gestačního diabetu, preeklampsii, způsobit křeče dělohy anebo dokonce předčasný porod. Ohledně vhodných doplňků stravy s obsahem magnézia se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Kdy vysadit hořčík v těhotenství? Doplňky stravy s hořčíkem se zpravidla vysazují po 36 týdnu těhotenství. Jedná se však o individuální záležitost a ideální je se poradit se svým gynekologem.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.