Jak užívat ibuprofen

Obsah:

Jak správně užívat ibuprofen

 Co je ibuprofen?

Jaký ibuprofen koupit?

Jak učinkuje?

Jaké druhy ibuprofenu jsou dostupné?

K čemu a kdy se užívá ibuprofen?

Na co si dát pozor při úžívání

Předávkování ibuprofenem

 

Jak správně užívat ibuprofen

Jak ibuprofen účinkuje? K čemu můžete ibuprofen užívat? Připravili jsme pro vás, naše klienty, odpovědi na některé otázky, které by bylo dobré před užitím o ibuprofenu vědět, anebo by vám mohli objasnit další možnosti této běžně užívané léčivé látky.

Co je ibuprofen

Ibuprofen je nesteroidní protizánětlivé léčivo (NSPZL/NSAID), které se obvykle používá ke zmírnění bolesti a horečky. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí ibuprofen jako jedno z nejdůležitějších léčiv potřebných v základním systému zdravotnictví.

Jaký ibuprofen koupit?

V lékárnách je mnoho léků různých značek, které obsahují ibuprofen a které se prodávají. V nabídce lékáren najdete různé lékové formy od čípků, tablet až po gely a krémy. Rovněž má široké spektrum určení pro dospělé a až po malé děti. V některých sílách je lék s účinnou látkou ibuprofen vázán na výdej pouze s lékařským předpisem.

Jak účinkuje?

Ibuprofen v těle zastavuje tvorbu velkých množství prostaglandinů v případě onemocnění nebo poranění.

Prostaglandiny jsou tělu vlastní chemické látky, které se do vašeho těla uvolňují v případě poranění nebo nemoci. Prostaglandiny po svém uvolnění učiní okolní nervy velmi citlivými na bolest, což vašemu tělu pomáhá uvědomit si, že něco není v pořádku. Tedy když položíte ruku na něco ostré, příslušné nervy to sdělí vašemu mozku, který rychle odešle oznámení, že vás bolí ruka.

Prostaglandiny rovněž způsobují zánět a otok tkání – tyto látky jsou jeden z důvodů, proč vám při nemoci oteče hrdlo a při rýmě se vám ucpe nos. Prostaglandiny jsou také jedním z důvodů, proč vytčený kotník oteče a je nepohyblivý.

Jelikož ibuprofen blokuje tvorbu prostaglandinů, působí na příslušném místě bolesti, kde pomáhá zmírnit bolest a snížit zánět.

Jaké druhy ibuprofenu jsou dostupné?

Ibuprofen je dostupný v široké paletě lékových forem. Dvě nejfrekventovanější z nich jsou perorální léky, které lze spolknout s vodou, a topické formy, které se aplikují na pokožku.

Perorální ibuprofen – tablety, tobolky nebo tekuté formy s ibuprofenem, které lze užívat s vodou. Když užijete tabletu s ibuprofenem, tato skončí ve vašem žaludku, kde se začne rozpouštět. Během rozpouštění tablety se uvolňuje ibuprofen. Přes zeď žaludku je pak absorbován do krevního řečiště.

Když se ibuprofen absorbuje do krevního řečiště, začne blokovat uvolňování prostaglandinů, čímž pomůže ibuprofen snižovat bolest a zánět.

Protože tablety a tobolky s ibuprofenem nejsou vhodné pro kojence a děti, jsou k dispozici tekuté formy pro děti. Tekutý ibuprofen pro děti lze podávat od 3 měsíců.

Topický ibuprofen je k dispozici ve formě léčivé náplasti, gelu, krému anebo masti a aplikuje se přímo na bolestivé části těla. Absorbuje se do pokožky v místě bolesti. Jednou z výhod použití topické formy je to, že se většina léčiva nedostane do jiných částí těla, jako např. žaludek, kde se mohou vyskytnout vedlejší účinky.

K čemu a kdy se užívá ibuprofen?

Ve volně prodejných dávkách se ibuprofen užívá k poskytnutí dočasného zmírnění bolesti nebo zánětu v následujících situacích:

  • Bolesti hlavy (např. migrény, tenzní bolesti hlavy)
  • Svalové bolesti (např. natažení a výrony, sportovní zranění)
  • Horečka
  • Příznaky rýmy a chřipky
  • Menstruační bolesti
  • Bolesti zad
  • Bolesti zubů
  • Bolesti kloubů (např. artritická bolest)
  • Bolest vedlejších nosních dutin 

Na co si dát pozor při užívaní

Opatrnost platí zejména pro tabletové formy, ale nejen je. Před užitím léků s účinnou látkou ibuprofen je důležité se poradit s lékařem anebo lékárníkem vždy, ale zejména v případě, máte-li žaludeční vředy nebo jiné žaludeční problémy, nebo problémy s ledvinami nebo srdcem. Dále máte-li alergii na ibuprofen, aspirin nebo jiné protizánětlivé látky. Pokud u vás dojde k alergické reakci, přestaňte užívat ibuprofen a okamžitě navštivte svého lékaře.

Léky s účinnou látkou ibuprofen se nedoporučuje užívat během prvních 6 měsíců těhotenství, ledaže by vám lékař doporučil jinak. Vůbec tento lék neužívejte během posledních 3 měsíců těhotenství.

Předávkování ibuprofenem

Nepřekračujte doporučenou dávku. Před podáváním dětem ve věku pod 12 měsíců se poraďte s lékařem. Nepodávejte kojencům mladším 3 měsíců. Pokud si myslíte, že jste užila příliš mnoho ibuprofenu (příliš vysokou dávku ibuprofenu), neprodleně kontaktujte lékaře.

Maximální doporučená denní dávka ibuprofenu je:

1200 mg/den pro dospělé a děti od 12 let

800 mg/den pro děti od 7 do 12 let

Před užíváním léků s účinnou látkou ibuprofen si vždy pečlivě přečtěte informace na obalu a příbalový leták. Léky užívejte pouze podle doporučení. Nesprávné užívání může ohrozit vaše zdraví. Pokud příznaky nemoci stále přetrvávají, obraťte se na svého lékaře. Před podáváním dětem ve věku pod 12 měsíců se poraďte s lékařem. Nepodávejte kojencům mladším 3 měsíců.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.