Intoxikace léky

Obsah:

Otrava - život ohrožující stav

 Pozor vždy na dávkování léků

I běžné léky mohou vyvolat otravu, pokud nedodržíte dávkování

Kontaktujte odborníky

Chráníte dobře své děti?

Tipy, jak odstranit toxické látky

Nejlepší a nejúčinnější je prevence

Otrava - život ohrožující stav

Ať už je otrava – intoxikace vyvolána léky, alkoholem, zkaženým jídlem nebo např. chemikáliemi či přírodními látkami, představuje pro naše zdraví někdy i život ohrožující stav. Závažnost a projevy intoxikace nezáleží pouze na charakteru „jedu“ – pro naše zdraví toxické látky, ale i na její dávce, době, po kterou na náš organismus působí, a samozřejmě i na našem celkovém zdravotním stavu.

Pozor vždy na dávkování léků

Toxicky na náš organismus mohou působit ve vysokých dávkách i běžně užívané léky jako např. bolest tišící a horečku snižující paracetamol, nebo jeden z nejčastěji používaných léků k snížení krevního tlaku – perindopril, který umí dokonce, je-li podáván v léčebných dávkách, chránit i zdraví ledvin a srdce pacienta. Tohoto faktu si byli vědomi i starověcí lékaři a traviči, nejlépe to však vystihl alchymista, astrolog a lékař přelomu 15. a 16. století, kterého většina z nás zná pod jménem Paracelsus, který řekl, že: „Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.“.

I běžné léky mohou vyvolat otravu, pokud nedodržíte dávkování

Přesto, že již nežijeme v dobách, kdy traviči spřádali své plány a uskutečňovali je, stále jsme obklopováni, a možná i ve větší míře, látkami, které mohou vyvolat otravu. Jsou to i již zmiňované léky. Některé z nich máme jistě i ve svých domácích lékárničkách: paracetamol, aspirin nebo léky vydávané na lékařský předpis.

Kontaktujte odborníky

Stejně jako každý vladař měl v dávných dobách svého „traviče“, který znal nejen jedy, ale i protijedy, i v současnosti existují odborníci z řad lékařů, farmaceutů či chemiků, kteří se na tuto oblast, s ohledem na zdraví člověka, specializují. Místem jejich působení jsou toxikologická pracoviště, z nichž to v České republice nejvýznamnější, je bezpochyby Toxikologické informační středisko na Klinice nemocí z povolání 1. LF UK a VFN v Praze. Na telefonním čísle 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02 mohou své problémy v souvislosti s užitím nejen léků, ale i jiných chemických látek, rostlin nebo živočichů, konzultovat kromě lékařů i laici.

Mezi nejčastější otázky, které Toxikologické informační středisko pravidelně zodpovídá, patří bezpochyby právě ty, které souvisí s užitím léků nebo předávkování jimi. Ve většině případů se však jedná, na rozdíl od dávné historie, o neúmyslné užití léku nebo jeho užití ve vysoké dávce. Bohužel výjimkou nejsou ani pokusy o sebevraždu způsobené užitím velkého množství léčiv současně.

Chráníte dobře své děti?

Nejvíce ohroženy rizikem intoxikace léky jsou však malé děti. Tehdy jsou na vině zejm. jejich rodiče či pečovatelé, kteří dítětem neúmyslně podají vyšší dávku léku, nebo lék, který není pro dětské pacienty vůbec určen. Příčinou otrav dětí může být i to, že rodiče neuchovávají léky mimo jejich dosah a děti pak chtějí své rodiče v užívání léků napodobit, nebo léky zkrátka považují za sladkosti a zkonzumují je.

V takových situacích, ať už se jedná o děti či dospělé, je zcela na místě zajistit postiženému lékařskou pomoc, případně konzultovat situaci s pracovníkem TIS na výše uvedeném telefonním čísle. Na základě informací, které zdravotníci od postižených či jejich blízkých obdrží, je pak veden další postup.

Tipy, jak odstranit toxické látky

K odstranění toxické látky z organismu je možné využít různých lékařských metod, vč. výplachu žaludku či dialýzy. Někdy je však možné intoxikovanému podat protijed – antidotum, které  se naváže na „jedovatou látku“ a potlačí její toxické působení na organismus.

Je tomu tak i v případě některých léků. Například při předávkování již zmiňovaným paracetamolem je to N-acetylcystein, v případě intoxikace způsobené silně působícími léky proti bolesti typu morfinu je to naloxon, u tlumivě působících benzodiazepinů flumazenil či u léku na ředění krve warfarinu vitamin K.

Univerzálním antidotem, které lze použít i v domácím prostředí, je aktivní uhlí určené pro medicinální účely. Jeho podávání známe např. i v souvislosti s akutními střevními potížemi doprovázenými průjmem. Je-li aktivní uhlí podáno včas – do 1 hodin, ideálně však bezprostředně po užití rizikového léku, může do značné míry snížit jeho vstřebání do organismu a zmírnit tak riziko rozvoje intoxikace.

U lehčích či středně závažných otrav je vhodné jednorázově postiženému podat několik tablet, v případě dospělého i několika desítek tablet, i bez předchozího vyprázdnění žaludku. Naopak podání medicinálního uhlí není vhodné u postižených v bezvědomí nebo při neprůchodnosti střev. Stejně tak vyvolání zvracení u postiženého se raději vyhýbáme, a to z důvodu, aby nedošlo k vdechnutí zvratků do dýchacích cest a rozvoji dalších komplikací.

Nejlepší a nejúčinnjší je prevence

Základem je však prevence, tedy to, aby k intoxikaci léky nikdy nedošlo. Proto:

Uchovávejte všechny léky mimo dosah dětí a nikdy je nenazývejte před dětmi pamlskem.

Uchovávejte léky v originálním balení. Dříve, než lék užijete nebo podáte dítěti, vždy si pečlivě přečtěte jeho název na obalu, dobu jeho použitelnosti i příbalový leták. Zejména si ověřte, zda je konkrétní lék pro daného pacienta vhodný a jaké je jeho správné dávkování. Máte-li přesto pochybnosti konzultujte užití léku s lékárníkem či přímo lékařem.

Pokud již dojde k nežádoucímu užití léku, kontaktujte lékaře nebo toxikologické informační středisko. Kromě informací o pacientovi se pokuste zjistit co nejpřesněji, o jaký lék se jedná a v jakém množství byl užit.

Nevyvolávejte zvracení. Je-li postižený při vědomí, co nejdříve – ideálně do 1 hodiny od užití, mu v jednorázové dávce podejte medicinální uhlí – dle hmotnosti, resp. věku, až několik desítek tablet.

Nikdy neúmyslné užití léku nebo jeho vyšší dávky nebagatelizujte.

Vytisknete si letáček s kontakty na Toxikologické informační středisko a mějte tyto důležité čísla při ruce.