Inzulín pomáhá již 100 let (od roku 1921)

Obsah: 

Záchrana je na cestě

 Vývoj se nezastavil

Nezapomínejte na prevenci a léčbu

Píše se rok 1920 a cukrovka je stále nemocí, která znamená jistou smrt.

Lékaři již několik let vědí, že cukr v krvi reguluje hormon produkovaný slinivkou, ale zatím ho nedokázali z této žlázy "dostat ven", tedy izolovat. Některé kapacity tehdejší doby napadlo léčit pacienty výtažkem ze slinivky ve formě tablet. Ale tyto pokusy neustále selhávají, zejména proto, že trávicí šťávy žaludku hormon ničí.

Jedním z vědců, kterému tento problém nedá spát, je kanadský chirurg Frederick Banting. Je posedlý představou, že by mohl objevit novou látku, která by zachraňovala životy. I díky předchozímu výzkumu a nezdařeným pokusům mu je jasné, že se nový lék bude muset podávat injekčně, zejména pro nepříznivé prostředí žaludečních kyselin a šťáv v trávicím systému.

Tento lékař dostane k dispozici laboratoř, 10 pokusných psů a mladého studenta, 21letého asistenta, Charlese Besta. Banting se snaží u psů vyoperovat pankreas, bohužel několik zvířata zahyne kvůli pooperačním infekcím.

Trpělivost se však Bantingovi vyplácí, 27. července 1921 jednomu ze psů úspěšně odebírají slinivku a psa se zároveň daří držet při životě.

Rozdrcením jeho slinivky a jejím zpracováním na extrakt objevují s Bestem základy léku, který dodnes pomáhá milionům diabetiků. Vstříknutím extraktu do žíly ubohého psa prokazatelně snižuje hladinu cukru v jeho krvi. Díky extraktům z pankreatů pěti dalších psů je pokusné zvíře naživu pět dní ...

Vědci v Torontu úspěšně extrahují inzulin z pankreatu psa a zkoušejí jeho účinek, čímž poprvé přinášejí naději lidem s cukrovkou.

Záchrana je na cestě

Zatímco první extrakt vědci získali pomocí roztoku kuchyňské soli a rozdrobených buněk pankreatu (Langerhansových ostrůvků), později objevují i ​​jednodušší způsob. Inzulín tentokrát získávají z pankreatů čtyřměsíčních plodů telat za použití acetonu a okyseleného alkoholu.

Takto získaný inzulín se poprvé rozhodnou vyzkoušet na člověku. Stále jen chlapec, 14-letý Leonard Thompson, je v beznadějném stavu, střídavě upadá do diabetického kómatu. Právě on jako první dostává 11. ledna 1922 injekci s inzulínem. Nečistý inzulín vyvolává alergickou reakci a chlapců stav se výrazněji nelepší, ale druhá, již očištěna dávka mu zachraňuje život.

V roce 1923 získávají Banting a McLeod (který mu poskytl laboratoř), Nobelovu cenu za medicínu. Na asistenta Besta se jaksi pozapomnělo ...

Univerzita ihned umožňuje farmaceutickým společnostem vyrábět drahocenný lék. Ty využívají slinivky prasat a skotu z jatek. Ovšem inzulin se stal drahocennou tekutinou. Na výrobu dvou deci inzulínu bylo v té době potřebné dvě tuny slinivky. Navíc, v těchto časech inzulín působí pouze krátkodobě, pacienti ho potřebují dostávat několikrát denně.

Tento problém řeší v roce 1926 přidání zinku do inzulínové směsi, čímž se její účinnost výrazně prodlužuje. Některým pacientům už stačí jen jedna dávka jednou za den nebo za 3 dny.

Ještě o dvacet let později, Hans Christian Hagedorn objevuje NPH (neutrální protamin Hagedorn) inzulin, který prodlužuje účinky inzulinu, což znamená, že diabetici mohou dostávat méně injekcí.

Vývoj se nezastavil

Průlomový objev ovšem přichází roce 1978.

Tým Davida Goeddela vyvíjí syntetický, lidský inzulín. Díky genetickému inženýrství je jeho výroba mnohem etičtější a samozřejmě ekonomičtější, a přístupnější dalším pacientům. Do buněk bakterií se vkládá gen humánního inzulínu, kde se postupně rozmnožuje. Pak se izoluje a čistí. Oficiální certifikaci získává v roce 1982 a s dalšími vylepšeními se používá u lidí s cukrovkou dodnes.

Dalším zvýšením dostupnosti a již i komfortu užívaní znamenají Inzulinová analoga, které se u lékařů objevila v roce 1999 – škála rychle působících či dlouhodobě působících směsí připravených k použití – jsou vyrobena tak, aby lépe napodobovala přirozené uvolňování inzulinu v těle a zajistila tak předvídatelnější vstřebávání, což pacientům usnadňuje plánování ohledně jídla, zabraňuje poklesu hladiny cukru v krvi a snižuje riziko přibývání na váze.

Velikou nadějí do budoucnosti jsou zdravotnické prostředky a automatické dávkování při kontinuálním monitoringu hladiny glukózy v krvi.

Nezapomínejte na prevenci a léčbu

Ale nejlepší způsob, jak léčit diabetes, je vůbec ho nedostat. Proto je důležitá prevence, zdravý životní styl, dostatek pohybu a méně stresu. Pomůže i úprava životosprávy a jídelníčku. Omezení mastných jídel, nejíst zbytečně sladké pamlsky. Zastavte se u nás v lékárnách EUC, kde Vám rádi poradíme, jak na to. Máme širokou škálu doplňků stravy a čajů vhodných pro diabetiky od vitamínu až po regulátory hladiny cukru a cholesterolu.

V případě, že již bohužel s touto nemocí žijete anebo bojujete, v našich lékárnách se snažíme pacientů vyjít vstříc i dlouhodobě nízkými doplatkům na léky z kategorie na cukrovku a všechny inzulíny v EUC lékárnách dostanete bez doplatku. 

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Nabídka EUC Lekárny