Jak vybavit lékárničku na hory

Obsah: 

Úrazy na horách

  Lékárnička na hory

Mějte po ruce dobře vybavenou lékárničku

Úrazy nepodceňujte

I když jste rekreační lyžaři, kteří stojí na lyžích dva třikrát do roka, anebo vyznavač sportovní carvingové jízdy, případně máte rádi výšlap pomocí tuleních pásů a sjezd neporušeným prašanem, každý z nás by měl jít na hory připraven. Rekreační lyžaři si v prvních jízdách opět osvojují svou techniku, rychlejší jezdci na upravených svazích dávají pozor nejen na sebe, ale také na své okolí a fanoušci freeridu věnují pozornost své kondici víc než jen týden před výletem.

Úrazy na horách

Nárazová aktivita nebo nepozornost dokáže způsobit bolesti a nepříjemné úrazy jako oteklá kolena, zanícené šlachy, podlitiny nebo zlomeniny. Důležitý je důraz na své schopnosti a mnozí z nás věnují pozornost i technické výbavě.

Výbava na hory

Je jedno zda jdete na hory jezdit dlouhé kilometry po krásných tratích, nekonečných pláních anebo bude šlapat do kopce. Vždy věnujte pozornost patřičnému vybavení.  Na helmu a lyžařské brýle dnes myslí snad už všichni. Do své základní bezpečnostní výbavy však nezapomeňte zařadit také páteřák. No na výpravy za prašanem nezapomeňte ani na vybavení umožňující bezpečný výšlap i na ledu anebo po nečekaně vysoké sněhové nadílce. Lepší je mít v batohu navíc jedno kilo stoupacích želez a cepínu, funkční tričko na výměnu, jako se následně trápit při sestupu anebo náhlé změně počasí. Avšak i při největší opatrnosti se může přihodit úraz.

Naše doporučení je nepřepínat se, dodržovat zásady bezpečného pohybu v horách, sledovat počasí a mít vždy kontakt na záchranou službu v nabitém mobilu nejlépe v ochraném pouzdru.

Mějte po ruce dobře vybavenou lékárničku

V případě běžné nepohody z unavených svalů, lehkých úrazů, běžných naraženin, otoků nemusíte však hned volat Horskou službu, ale stačí mít po ruce základní lékárnicko - lyžarskou výbavu. Na svah si nezapomeňte vzít kromě teplého čaje hroznový cukr, náplasti při říznutí hranou, nezapomeňte na kvalitní sluneční UV ochranu ve formě zimního opalovacího krému a klidně přebalte i lehce použitelný hořčík na unavené svaly. Pro extrémní lyžaře doporučujeme navíc přibalit dlahu a termoizolační fólii.

Na hotelu, chatě anebo apartmánu mějte po ruce léky na bolest a teplotu s obsahem ibuprofenu anebo paracetamolu. Dobře poslouží gel na bolest s diklofenakem, anebo základní masážní emulze. Ve dvojici to může být velice příjemný relax. Hlavně nezapomeňte na druhý den včas vstát a jít zas lyže :-)

V případě naraženin a podvrtnutí se může dostavit otok, zánět a bolest. Regenerující funkci organismu, ničení poškozujících elementů, vyhnutí se komplikacím či dlouhodobé PN-ce lze podpořit účinkem enzymů. Právě systémová enzymoterapie jako léčebná metoda využívá vybrané enzymy, které podporují činnost obdobných enzymů v našem těle. Po úrazech doporučujeme enzymovou terapii, kterou výrazně urychlíte vstřebávání otoku, krevních výronů a podlitin, ústup svalových zánětů a tím i bolesti. Doba hojení se tak může zkrátit až o polovinu. Enzymový lék urychluje i regeneraci organismu tehdy, když díky vysoké tělesné námaze došlo k přetěžování šlach či svalů.  

Úrazy nepodceňujte

Žádný úraz nepodceňujte. Důležitá je prevence a dbání na bezpečnost. Všechny námi doporučené léky jsou schválené k volnému prodeji, ale i tak je pro jejich správné užití důležité řádně přečíst příbalový leták a v případě nežádoucích účinků se s námi, lékárníky poradit. Například v EUC lékárnách anebo přímo na euclekarna.cz.

Pokud se chystáte do zahra nezapomínejte na cetovní pojištění. Cestovní pojištění vám může pomoci pokrýt náklady na lékařskou péči v zahraničí, pokud se během cesty zraníte nebo onemocníte. Pokud se chystáte do zahraničí a ještě jste si ho nesjednali, podívejte se na srováníní cestovního pojištění, kde naleznete výběr těch nejlepších na základě porovní těch nejdůležitejších věcí. 

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.