Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem?

Obsah:

Co je úpal a jak vzniká?

 Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem

Úpal u dětí

Jak zchladit organismus

Jak předcházet úpalu

 

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Už nejen na dovolených u moře nás doprovází ostré slunce a horka, které mohou představovat riziko pro náš organismus.

V lékárnách často dostáváme otázky co je úžeh a co je úpal? Jaký je mezi nimi rozdíl? Jak mohu zabránit úpalu a jak se mohu chránit před úžehem? Jak s tím souvisí dehydratace a bolest hlavy? Jak efektivně schladit tělo a organismus? Jak před vysokými teplotami chránit děti?

Na všechny tyto otázky se vám pokusíme odpovědět v naše letním blogovém článku.

Co je úpal a jak vzniká?

Úpal je stav, který vzniká při přehřátí organismu. Přehřáté organismu vede k selhání systému termoregulace těla. Příčiny mohou být různé. Nejčastěji jsou to však dlouhodobý pobyt venku při vysokých teplotách, dehydratace nebo namáhavá, fyzická aktivita v horkých letních dnech. Při úpalu může dojít až k poškození vitálních orgánů nebo až k otoku mozku.

Kdo si má dát pozor před vysokými teplotami a sluncem?

Především pacienti s chronickými nemocemi. Nemoci srdeční, plicní nebo diabetes mohou zvýšit riziko úpalu.

Rizikové léky. Některé léky ovlivňují schopnost těla udržet vodu a reagovat na teplo. Buďte zvláště opatrný v horkém počasí, pokud užíváte léky, na snižování krevního tlaku. Rizikem jsou i léky na poruchu pozornosti (ADHD). Samostatnou kapitolou jsou nelegální návykové látky,  jako jsou amfetamin, které díky svým vlastnostem mohou zvyšovat nejen riziko úpalu, ale i jiných poškození díky dehydrataci a celkovému vyčerpání organizmu.

Rizikový věk. Rizikovým faktorem může být i věk. Schopnost těla vyrovnat se s extrémním teplem závisí na síle centrálního nervového systému. U novorozenců a malých dětí není centrální nervový systém zcela rozvinutý, naopak u dospělých nad 65 let je centrální nervový systém slabší, což způsobuje, že tělo se hůře přizpůsobuje změnám teploty. U obou věkových skupin se také často vyskytují komplikace způsobené dehydratací, což také zvyšuje riziko přehřátí organismu a úpalu.

Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem?

Úžeh a úpal lze velmi snadno poplést. Podobný je nejen název ale také příznaky. Je tam však zásadní rozdíl. Za úžeh viníme vysoké teploty avšak za úpal může slunce.

Při úpalu nemusíte být vystaven přímému slunci, stačí když se celý den budete pohybovat ve vysokých vedrech, a tak se váš organismus prohřeje.

Tělo vám tak chce sdělit, že nemělo příležitost se pořádně zchladit a termoregulace těla selhala. Komplikací je dehydratace, jelikož tělo nedokáže vytvářet dostatečné množství potu na ochlazení organismu.

Úžeh je způsoben dlouhodobým pobytem na slunci.

Komplikací je i když zapomenete na pokrývku hlavy. V tomto případě tedy jde o přehřátí mozku. Na rozdíl od úpalu se příznaky mohou objevit i se zpožděním několik hodin. Obvykle ho doprovází únava a spálení pokožky.

Jaké jsou příznaky úpalu?

Vysoká tělesná teplota, která se může blížit až k 40 ° C je hlavní známkou úpalu. Spolu s teplotou přichází i zimnice, která může být doprovázena třesavkou. Velmi běžným jevem při úpalu je také zimnice bez teploty. Častými příznaky jsou také nevolnost, zvracení či bolest hlavy. Úpal se projeví i na vaší pokožce, obvykle je velmi suchá a horká. Pozorovat můžete i zarudnutí.

Pozor! Při úpalu se nepotíte. To může být také varovný signál.

Změněné chování, agrese, podrážděnost nebo dokonce delirium či záchvaty mohou být také následky úpalu. Nepříjemným může být také zrychlený srdeční tep a dušnost. Váš puls se výrazně zvýší, neboť tepelný stres představuje pro vaše srdce obrovskou zátěž. Vaše srdce se tak snaží ochladit vaše tělo. V některých velmi vážných případech může pacient i pociťovat mdloby ba dokonce upadnout do kómatu.

Obvykle příznaky při správné léčbě odejdou již do 48 hodin, v ojedinělých případech se úžeh může prodloužit až na 5-6 dní. 

Úpal u dětí

U dětí se vyskytují stejné příznaky jako u dospělých pacientů. Vysoká horečka, nevolnost, zvracení, vyčerpání z horka. Důležité je vaše dítě pečlivě sledovat, protože v mnoha případech absence příznaků neznamená, že dítě je v pořádku. 50% dětí se při úpalu vůbec nepotí. Pokud dítěti měříte teplotu, odborníci doporučují měřit rektálním teploměrem, jelikož je prokázáno, že rektální teplota je přesnější než teplota v ústech.

Jako první se snažte dítěti snížit teplotu, ať už studenými obklady nebo vlažnou sprchou. Ke snížení teploty můžete dítěti nasadit volně dostupná antipyretika (léky ke snížení teploty), jako jsou paralen nebo nurofen. V obou případech jsou dostupné nejen tablety ale i sirupy pro ty nejmenší, dokonce s různými příchutěmi.

Za každých okolností se úpalu snažte předejít. Dejte pozor aby vaše dítě dodržovalo pitný režim a aby nedošlo k dehydrataci. Před tím než vyjdete ven nasaďte dítěti pokrývku hlavy - tím předejdete i úžehu, ne jen úpalu. Při výběru dovolenkové destinace, zvolte méně tropická místa pokud máte malé dítě. Pokud jste již vystaveni vysokým teplotám, snažte se nejteplejší část dne strávit v klimatizovaných místnostech nebo ve stínu.

Ale hlavně nikdy nikoho, nejen vaše dítě, nenechávejte v zaparkovaném autě. Toto je častá příčina úmrtí dětí na teplo. Když zaparkujete na slunci, teplota v autě může stoupnout až o 10 ° C za 10 minut. Nebezpečí nesníží ani otevřená okna či vozidlo ve stínu. 

Jak zchladit organismus?

Úpal i úžeh vyžaduje velmi rychlou reakci a zásah. Zanedbaný úpal i úžeh může rychle poškodit mozek, srdce, ledviny a svaly. Poškození se zhoršuje, čím déle je léčba odložena, což zvyšuje riziko dalších vážných komplikací.

Základní kroky jak postupovat při úpalu anebo púři úžehu jsou podobné.

Důležité je vyhledat chladnější místo, místo ve stínu anebo klimatizovaný interiér. Postižený si má lehnout a mírně zvednout nohy, tak aby byly ve vyšší poloze než je hlava. Důležitou součástí je příjem tekutin – dbejte na pití hodně vody, aby bylo tělo opět hydratováno. Odstraňte přebytečný oděv.

Ochlaďte se jakýmikoli dostupnými prostředky:  studenou sprchou, přikládejte si houbou se studenou vodou, balíčky ledu nebo studené, mokré ručníky zejména na hlavu, krk, podpaží a slabiny.

Zvýšenou tělní teplotu můžete srazit také pomocí antipyretik, nejúčinnějšími jsou léky s bsahem paracetamolu anebo ibuoprofenu.

Tyto základní postupy mají zajistit zvýšený komfort během 30 minut. Pokud by ani tyto postupy nepomohly a naopak přidali se i další kompliikace jako například zvracení anebo omdlévání, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak předcházet úpalu?

Předejít úpalu není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Máme pro vás pár rad jak můžete úpalu i úžehe předejít:

Nenoste přebytečný a příliš přiléhavý oděv, který zabraňuje odpařování potu a ochlazování těla. V horkém létě jsou nejvhodnějšími světlé látky z přírodních materiálů, které tělo dokonce ohlazují (například len).

Chraňte se před spálením. Opalování ovlivňuje schopnost vašeho těla regulovat teplotu, takže se chraňte s pokrývkou hlavy (ideálně se širokým kloboukem), slunečními brýlemi a používejte opalovací krém s ochranným faktorem SPF nejméně 30. Opalovací krém nanášejte opakovaně každé dvě hodiny - nebo častěji, pokud plavete nebo se nadměrně potíte.

Pití alkoholu může ovlivnit schopnost vašeho těla regulovat teplotu, proto se mu vyvarujte nebo jej alespoň omezte.

Dávejte si pozor na kontraindikace léků spojené s teplem. Pokud užíváte léky, které mohou ovlivnit schopnost vašeho těla zůstat hydratované a přispívají k nefunkčnosti termoregulace těla, buďte opatrní a poraďte se s lékařem. Některé léky na bolest mohou způsobovat sluneční alergie (naproxen).

Pozor na dehydrataci. Pijte hodně vody, aby vaše tělo zůstalo hydratované, jelikož během vysokých teplot vylučuje mnohem více vody pocením.

V nejteplejších částech dne, pokud je to možné, se vyhýbejte namáhavé fyzické aktivitě. Pokud se nemůžete vyhnout namáhavé činnosti v horkém počasí, pijte hodně tekutin a často odpočívejte na chladném místě. Pokuste se naplánovat cvičení nebo fyzickou práci na chladnější části dne, například brzy ráno nebo večer.

Aklimatizujte se. Omezte čas strávený ve vedrech, dokud na to nebudete připraveni. Lidé, kteří nejsou zvyklí na horké počasí, jsou zvláště náchylní na nemoci související s teplem. Přizpůsobení se teplému počasí může trvat i několik týdnů.

Zastavte se v našich EUC lékárnách, kde vám rádi před vaší dovolenou poradíme co sbalit na cesty a jak předcházet nemocem z cestování.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Přejeme vám krásné slunečné dny bez úpalu a jiných komplikací, Váš EUCLékárna.cz tým.