Jaký je význam vitamínu C pro naše zdraví?

Obsah: 

› Kdy svět objevil vitamin C?

 Oslavme jeho význam

 Proč jíst vitamin C?

 Zdravotní tvrzení 

 Doporučená denní dávka 

 Proč zvolit lypozomální vitaminu C

Vitamín C - nejznámější vitamín vůbec! Všichni o něm slyšeli, ale víte opravdu, co dělá pro vaše tělo a proč byste ho měli pravidelně užívat?

Kdy svět objevil vitamin C?

Historie vitaminu C sahá až do 18. století, kdy bylo zjištěno, že jeho nedostatek způsobuje onemocnění kurděje. Kurděje jsou středně těžké až těžké akutní střevní infekce, které jsou způsobeny enteroviry, adenoviry nebo bakteriemi, jako jsou například Salmonella nebo Shigella. V té době se věřilo, že tento problém je způsoben špatnou kvalitou vody, ale později bylo zjištěno, že kurděj je způsobena nedostatkem vitamínu C.

Vitamin C byl objeven, popsán a izolován v roce 1928 německým vědcem Albertem Szent-Györgyim, za což získal v roce 1937 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Szent-Györgyi identifikoval účinnou látku, kterou pojmenoval kyselinou hexuronovou, a později byla přejmenována na kyselinu askorbovou, což je dnes obvyklý název pro vitamín C. Szent-Györgyi také zkoumal význam vitamínu C pro prevenci a léčbu skorbutu, což byla do té doby běžná nemoc, zejména u námořníků na dlouhých plavbách. Skorbut je onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C a může vést k únavě, podrážděnosti, svalovým a kloubním bolestem, vypadávání zubů a krvácení dásní. Díky jeho objevům se podařilo výrazně snížit výskyt skorbutu a vitamín C se stal klíčovou součástí lidské výživy.

Oslavme jeho význam

Světový den vitaminu C se slaví každoročně 4. dubna a jeho cílem je upozornit na důležitost vitamínu C pro lidské zdraví a význam jeho pravidelné konzumace. Tento den byl vyhlášen jako součást kampaně, kterou v roce 1994 založila společnost National Vitamin C Day, aby osvětlovala význam vitamínu C pro lidské zdraví.

Proč jíst vitamin C?

Vitamín C je antioxidant, který přispívá v boji proti poškozování buněk způsobenému volnými radikály. Tento vitamín má také důležitou roli v podpoře imunitního systému a přispívá k tvorbě kolagenu, důležitého proteinu, který napomáhá udržet zdravý vzhled pokožky, vlasů a nehtů.

Bohužel, vaše tělo si sám vitamín C neumí vyrobit a musí ho získat z potravy nebo doplňků stravy. Ačkoliv najdete vitamín C v mnoha potravinách, jako jsou citrusové plody, papriky, kiwi nebo v šípkovém čaji, mnoho lidí nedostává dostatečné množství z těchto zdrojů. Velice významným přírodním zdrojem vitamínu C je acerola.

Nedostatek vitamínu C může vést k mnoha zdravotním problémům, včetně snížené imunity, únava, podrážděnost, bolesti svalů a kloubů a pomalejší hojení ran. Pokud nezískáte dostatek vitamínu C z potravy, může být třeba přemýšlet o doplňování vaší stravy o vitamín C v podobě doplňků.

Pravidelné užívání doplňků s vitamínem C může mít pozitivní účinky na podporu zdraví vašeho těla. Nezapomeňte, že když se cítíte dobře, tak i vypadáte dobře. Proto se zeptejte svého lékaře nebo

lékárníka, který vám doporučí vhodné doplňky stravy. Vitamin C lze zakoupit ve formě kapslí, tablet či sirupů. Doplňky stravy vám však nenahradí zdravý a vyvážený jídelníček.

Pokud hledáte způsob, jak získat dostatek vitaminu C, je důležité konzumovat potraviny, které ho obsahují. Zelenina a ovoce jsou nejlepším zdrojem vitaminu C, a proto by měly být součástí každého jídelníčku. Níže jsou uvedeny některé potraviny, které jsou bohaté na vitamin C:

  

Potravina

Obsah vitamínu C na 100g

Guava

228,3 mg

Paprika

183,5 mg

Červená paprika

128,0 mg

Kiwi

92,7 mg

Jahody

58,8 mg

Brokolice

54,8 mg

Pomeranče

53,2 mg

Citrony

53,0 mg

Klementinky

43,5 mg

Šťavnatý grapefruit

34,4 mg

 

Můžete si také všimnout, že různé druhy ovoce a zeleniny obsahují různé množství vitamínu C, což znamená, že je důležité mít rozmanitou stravu a jíst co nejvíce různých druhů ovoce a zeleniny, abyste si zajistili dostatečný příjem vitamínu C.

Zdravotní tvrzení 

Zdravotní tvrzení o vitaminu C byla schválena Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropskou komisí. Níže jsou uvedena některá z těchto schválených tvrzení o vitaminu C:

  • Vitamín C přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Oxidační stres je nevyhnutelným vedlejším účinkem metabolismu kyslíku v těle a může vést k poškození buněk a tkání.
  • Vitamín C přispívá k normálnímu metabolismu energetického metabolismu. Vitamín C pomáhá tělu využívat energii z potravy a podporuje normální funkci metabolismu.
  • Vitamín C podporuje normální funkci imunitního systému. Vitamín C pomáhá tělu chránit se před infekcemi a podporuje normální funkci imunitního systému.
  • Vitamín C podporuje normální tvorbu kolagenu pro normální funkci kůže, zubů, dásní, chrupavek a kostí. Kolagen je důležitý protein, který tvoří základ pro mnoho tkání v těle.
  • Vitamín C pomáhá snižovat únavu a vyčerpání. Vitamín C pomáhá tělu využívat energii z potravy a podporuje normální funkci metabolismu.

Doporučené denní dávky

Doporučená denní dávka vitamínu C se liší v závislosti na věku, pohlaví a dalších faktorech. Pro dospělé se doporučuje denní dávka 80 mg vitamínu C, ale mnoho odborníků doporučuje vyšší dávky, zejména pro lidi, kteří mají zvýšené riziko oxidativního stresu, jako jsou kuřáci nebo lidé, kteří se vystavují znečištěnému ovzduší. O nejvhodnější dávce se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem a před užitím prostudujte příbalový leták.

Předávkování vitamínem C (kyselinou askorbovou) se vyskytuje při dlouhodobém překročení přípustné denní dávky. Příznaky předávkování se mohou projevit zhruba po 2 až 3 dnech pravidelného užívání vysokých dávek vitamínu C, které jsou větší než 2000 mg denně.

Mezi příznaky předávkování vitamínem C patří:

  • trávicí problémy, jako jsou průjem, nevolnost a zvracení
  • bolesti břicha
  • nespavost
  • zvýšená úzkost a podrážděnost
  • časté močení
  • tvorba ledvinových kamenů
  • podráždění sliznic v ústech a na rtech
  • zvýšená citlivost zubů

 

V případě, že máte podezření na předávkování vitamínem C, měli byste okamžitě přestat užívat přípravek a vyhledat lékařskou pomoc. Pokud si nejste jisti, jaká je pro vás vhodná dávka vitamínu C, měli byste se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.

Proč zvolit lypozomální vitamin C

Běžný vitamin C (kyselina askorbová) je vodou rozpustná látka. Absorpce vitaminu C v těle však může být omezena kvůli nízké rozpustnosti a vysokému rychlosti jeho vylučování ledvinami. To znamená, že pouze malá část užité dávky vitamínu C může být skutečně využita tělem.

Oproti tomu lypozomální vitamin C je speciální typ vitamínu C, který je vytvořen pomocí technologie liposomů. Liposomy jsou mikroskopické kuličky, které se skládají z fosfolipidů, stejných látek, ze kterých jsou vytvořeny membrány buněk. Tento způsob výroby umožňuje vytvořit vitamín C v inkapsulované formě, což umožňuje lépe chránit vitamín C při průchodu trávicím systémem a zvýšit jeho využitelnost v těle. Lypozomální vitamín C se také vyznačuje delší dobou působení, což znamená, že může být více absorbován a napomáhá k lepšímu využití v těle. Lypozomální vitamin C může být také vhodný pro lidi, kteří mají problémy s trávením nebo s vstřebáváním běžného vitaminu C. Je však třeba poznamenat, že lypozomální vitamin C může být dražší než běžný vitamin C a ne všichni lidé ho potřebují. Pro většinu lidí je běžný vitamin C dostatečně účinný a cenově dostupný.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.