Jarní úklid ekologicky

Obsah: 

Ukliďte ekologicka a chytře: Proč se pustit do zeleného úklidu?

 Silná čtyřka v boji proti špíně a mastnotě

› Jak používat ekologické čističe?

Dejte si pozor

Ekologické úklidové pomůcky

 

Ukliďte ekologicky a chytře: Proč se pustit do zeleného úklidu?

Všichni chceme žít v čisté a útulné domácnosti. Ale běžné čisticí prostředky plné chemikálií zatěžují životní prostředí i naše zdraví. Řešení? Ekologický úklid!

Proč dát šanci eko úklidu?

  • Zdraví na prvním místě: Zapomeňte na dráždivé chemikálie. Ekologické produkty jsou šetrné k vaší pokožce i dýchacím cestám.
  • Děláte dobro pro planetu: Ekologické čisticí prostředky neznečišťují vodu a ovzduší. Chráníte tak životní prostředí pro další generace.
  • Ušetříte peníze: Ekologické produkty vydrží déle a často jsou cenově dostupnější, než si myslíte.
  • Váš domov bude zářit čistotou: I bez chemikálií dosáhnete perfektních výsledků. Ekologické produkty si poradí s každým typem nečistoty.
  • Vhodné, pokud máte doma domácí mazlíčky: Snižujete riziko podráždění domácího mazlíčka, který má tendenci lízat různé povrchy.

Silná čtyřka v boji proti špíně a mastnotě

Dnes se ponoříme do fascinujícího světa čistoty bez škodlivých chemikálií, a to s pomocí čtyř základních ingrediencí, které často najdeme v našich kuchyních: bílého octa, sody, peroxidu a citronu.

1.     Bílý ocet

Bílý ocet je univerzální čisticí prostředek na mnoho povrchů v domácnosti. Čím se liší od běžného octa, který používáme v kuchyni? Bílý ocet obsahuje 10% kyseliny octové oproti tomu kuchyňský ocet pouze 8% kyseliny octové, je dobarvován karamelem a může být dochucen bylinkami.

Bilý ocet je skvělým pomocníkem v boji proti vodnímu kameni, hravě si poradí s mastnotou v kuchyni a lze ho použít i na povrchy s plísní. Skvěle neutralizuje pachy, takže se hodí na čištění odpadního koše nebo bot.

2.     Soda bikarbona

Tento bílý prášek určitě dobře znáte z kuchyně, protože se používá na pečení. Jedlá soda, nazývaná také soda bikarbona (hydrogenuhličitan sodný) je nepostradatelným pomocníkem k odstranění vodního kamene a mastnoty. Soda bikarbona je netoxická a bezpečná pro použití v domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky. Skladujte ji v tmavé a chladné místnosti. 

3.     Peroxid vodíku

Peroxid vodíku (H2O2) už moc ekologicky nezní, ale nemusíte se bát, protože se rozkládá na vodu a kyslík, takže nezanechává žádné škodlivé látky v životním prostředí. Hravě si poradí se skvrnami od krve, vína či kávy. Dá se použít na odstranění plísní v koupelně a rovněž má dezinfekční vlastnosti. Doporučujeme si nejprve peroxid vyzkoušet na malé a nenápadné ploše, předejdete tak možnému poškození povrchu. Tento čisticí prostředek není vhodný na mramor, žulu a terakot. 

4.     Citronová šťáva

Citronová šťáva je levná a dostupná v každém obchodě. Potřebujete odstranit skvrny od třešní, trávy nebo kávy? Vyzkoušejte citron, stačí nakapat na skvrnu a nechat 20 minut působit. 

Jak používat ekologické čističe?

Je to jednoduché, zde je pár tipů, jak jednotlivé přísady kombinovat, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku. 

Univerzální čisticí prostředek

Do rozprašovací nádoby smíchejte:

  • 1 hrnek octa
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce jedlé sody
  • Pro vůni můžete přidat pár kapek esenciálního oleje 

Odstraňovač mastnoty a zaschlé špíny

Vyrobte si čistící pastu z:

  • 2 lžic sody
  • Pár kapek citronové šťávy

Vznikne hustá pasta, kterou aplikujeme na znečištěný povrch, necháme působit a pak bud drátěnkou nebo houbičkou dočistíme. 

Čistič na podlahu

Do kbelíku si připravíme směs:

  • 1 šálek 35 % peroxidu vodíku
  • Vodu dle potřeby
  • Citronovou šťávu pro lepší vůni

Přípravkem setřeme podlahu jako obvykle. 

WC a vodní kámen

Chcete odstranit nečistoty z WC nebo se zbavit vodního kamene, pak smíchejte 1:1 ocet s vodou. Nalijte do toalety nebo na plochu s vodním kamenem, nechejte několik minut působit a poté opláchněte. 

Odstraňovač plísní

Do rozprašovače přidejte peroxid a vodu v poměru 1:1. Naneste na napadené místo, nechejte nějakou dobu působit. 

Čistič trouby

Smíchejte sodu bikarbonu s vodou do pasty. Naneste na vnitřek trouby a nechte působit přes noc. Ráno troubu vytřete vlhkým hadříkem. 

Čistič mikrovlnky

Smíchejte vodu s citronovou šťávou v poměru 1:1. Nalijte do misky vhodné do mikrovlnky a nechte zapnutou na nejvyšší výkon 5 minut. Poté mikrovlnku vytřete vlhkým hadříkem. 

Odvápnění konvice

Pravidelným odvápňováním konvice dokáže prodloužit životnost spotřebiče. K odvápnění můžeme použít vodu s octem 1:1 nebo 2 lžíce sody s trochou vody. 

Odpady

Nasypte do odpadu hrnek sody bikarbony a zalijte octem. Nechte směs pěnit 15-20 minut a poté propláchněte horkou vodou. 

Dejte si pozor

Nepoužívejte ocet a peroxid vodíku dohromady, protože by mohlo dojít k chemické reakci. Dobré je také používat při úklidu rukavice. Soda bikarbona (NaHCO3) může vysušovat

  • pokožku rukou. Je to způsobeno tím, že soda bikarbona má alkalické pH, které může narušit přirozenou kyselou ochrannou bariéru pokožky. To může vést k vysušení, podráždění a svědění. O pokožku rukou můžete pečovat použitím vhodného krému. 

Ekologické úklidové pomůcky

Kvalitní úklid vám ulehčí správné pomůcky. Pokud chcete šetřit životní prostředí, zvažte použití těchto pomocníků:

  • Hadříky z mikrovlákna: Hadříky z mikrovlákna jsou skvělou alternativou k papírovým utěrkám. Jsou opakovaně použitelné a snadno se perou.
  • Dřevěné kartáče a houbičky: Dřevěné kartáče a houbičky jsou ekologičtější alternativou k plastovým kartáčům a houbičkám.
  • Bambusové utěrky: Bambusové utěrky jsou skvělou alternativou k papírovým utěrkám. Jsou opakovaně použitelné a snadno se perou.

Pár eko tipů závěrem

  • Uklízejte s rozvahou: Nepoužívejte více čisticího prostředku, než je nutné.
  • Větrejte: Pravidelně větrejte, abyste do bytu dostali čerstvý vzduch a zbavili se pachu.
  • Používejte recyklované produkty: Kupujte produkty v recyklovatelných obalech.
  • Vyhýbejte se jednorázovým produktům: Vyhýbejte se jednorázovým produktům, jako jsou papírové utěrky a plastové lahve.

Tento článek má pouze edukativní charakter. 

Tagy: eko