Co je to osteoporóza?

Obsah: 

 Osteoporóza, "drtička" kostí

Koho nejvíce ohrožuje a kdo by měl být na pozoru?

Co tedy dopřát našemu tělu, abychom mohli s osteoporózou bojovat?

 

Osteoporóza, „drtička“ kostí

Každý z nás si chce užívat pohyb bez bolesti a beze strachu o své zdraví. S věkem nebo díky některým onemocněním se sekundárně může objevit osteoporóza a ta zkříží plány nejedné ženě či muži. V současnosti se odhaduje, že jí a jejími následky je ohrožena každá třetí žena a každý pátý muž. A to jsou tedy nemalé počty. Trpí jí asi 8% populace, a i proto se pokládá za epidemii třetího tisíciletí.

Osteoporóza je v počátečních fázích často nenápadná a proto v případě podezření je důležitá konzultace s lékařem a někdy i preventivní vyšetření. Problém nastává, když se na ni přijde tak, že se začnou často objevovat zlomeniny i při běžných činnostech. Nejčastěji dochází ke zlomeninám předloktí, horního konce ramenní a stehenní kosti. Nejobávanější je zlomenina krčku stehenní kosti.

Koho nejvíce ohrožuje a kdo by měl být na pozoru?

Zvýšit ostražitost by měly například mladé ženy s výraznou ztrátou hmotnosti, ženy ještě před menopauzou, ale s častým vynecháváním cyklu, ženy s menopauzou před 45. rokem, ženy prvních 5-8 let po menopauze, ženy i muži po 60tce. Ohroženou skupinou mohou být také osoby s nedostatečným příjmem vápníku a vitamínu D, osoby se sedavým způsobem života (méně než 1 hodina pohybu denně).

Zvýšení riziko představuje nadměrné pití alkoholu (více než 2 velká piva denně nebo 4dcl vína) a v ohrožení mohou být taky nadměrní kuřáci.

Signálem počínajícím osteoporózy může být chronická difúzní bolest páteře (zejména ve stoje anebo v předklonu), náhlá bolest v oblasti zad objevující se při pokusu o zvednutí těžšího tělesa lokalizovaná v jednom místě, dále slabost a bolest více kostí, anebo výrazně shrbená záda.

Mezi nejčastější vyšetření jedním s pilířů prevence patří dezitometrie. Toto vyšetření dokáže odhalit osteoporózu včas a dokonce odhalí i začínající řídnutí kostí – ostoepeniu. Při správné léčbě je možné, aby se z osteopenie nestala osteoporóza.

Co tedy dopřát našemu tělu, abychom mohli s osteoporózou bojovat?

Základem pro stavbu kostí je vápník, fosfor a vitamín D.

Rovněž je i potřebná pohybová aktivita, bez které nedochází k výstavbě a udržení kostní hmoty. Vápník se lépe vstřebává v kyselém prostředí žaludku, proto pokud jej doplňujete, tak doporučujeme dostatečný časový rozestup od léků které toho pH mohou měnit na zásaditější (např. antacida). Spolu s vápníkem je vhodné doplňovat taky vitamín D, který zlepšuje vstřebatelnost vápníku.

  • Příznivý efekt na stavbu kostí mají také vitamíny C, K B6, B12 a minerály fosfor, hořčík, měď, mangan, stroncium, bór, zinek a fluor.
  • Vitamin C je potřebný pro tvorbu osteoidu, což je základ kostní hmoty.
  • Vitamin K podporuje využití vápníku a aktivuje bílkovinu osteokalcin (podílí se na stavbě kostí a kostní tkáně a ovlivňuje jejich mineralizaci).
  • Na tvorbě kostí se podílí i fosfor, přičemž se ale musí nacházet ve správném poměru s vápníkem, a to Ca:P je 2:1.
  • Hořčík zase zasahuje do remodelace kostí, a tím ovlivňuje jejich pevnost a slouží k jejich ochraně. Zasahuje i do metabolismu vitamínu C. Poměr mezi vápníkem a hořčíkem má být 2:1.
  • Měď má důležitá roli, kde se podílí na vzniku vazeb mezi kolagenem a elastinem. Tím se zajistí tvorba vzniku bílkovinné matrix, která tvoří 1/3 zdravé kosti.
  • Mangan hraje roli při tvorbě mezibuněčné kostní hmoty a mezibuněčné hmoty chrupavky.
  • Stroncium je chemickým analogem vápníku, a proto se může zabudovat do kostní hmoty a zajistit ji proti odbourávání kosti.
  • Bor zase pomáhá při prevenci demineralizace kostí a zvyšuje svým působením hladinu estradiolu v krvi.

Tento článek má pouze edukativní charakter. Na potlačení příznaků osteoporózy jsou k dispozici léky jak na lékařský předpis, tak i některé ve volně prodejném režimu. Pro správný výběr a užívání se vždy poraďte se svým lékařem anebo lékárníkem a přečtěte příbalový leták. Se správným výběrem léků anebo i doplňků stravy, vhodných k udržení správného stavu kostí, vám naši kolegové v EUC Lékárnách vždy rádi poradí.