Jsme unaveni, ale jak se s tím vypořádat?

Obsah: 

Únava a vyčerpání, jaké jsou příznaky

 Když na nás skočila chronická únava

Únavový syndrom, jeho prevence

První pomoc při chronické únavě

Únava a její druhy

Cítíte se vyčerpaní, bolí vás klouby, hlava, máte pocit, že nic nestíháte a nezvládáte? Tlak, který na nás současný životní styl klade, nás může na řadu měsíců vyřadit z běžného fungování. Chronický únavový syndrom je nemoc poměrně mladá, a i v dnešní době ji ještě řada lékařů vůbec neuznává. Víme, jak ji řešit.

Únava a vyčerpání, jaké jsou příznaky

Řeknete si, to je jednoduché. Chceme jít dříve spát, v práci před počítačem zavíráme oči a chronicky nestíháme to co jsme stíhali dříve. Pokud tento stav trvá pouze několik jeden – dva dny, tak je to v pořádku.

Ovšem reakce těla na dlouhodobý stres se projevují jako nekončící únava. K příznakům chronické únavy, která je pro naše tělo daleko nebezpečnější patří:

  • vyčerpání,
  • potíže se spánkem,
  • zvýšená teplota,
  • bolesti kloubů,
  • podrážděnost,
  • bušení srdce,
  • svalové napětí v oblasti zad,
  • zažívací obtíže,
  • třes,
  • roztržitost,
  • potíže s pamětí,
  • nechutenství,
  • únavový syndrom – vznik a příčiny.

Dlouhodobá únava není jen signálem, že se děje něco špatného v těle. Leckdy daleko víc souvisí se stavem psychiky. Snažíme se přehlížet varování, která k nám tělo i duše vysílají, jedeme na plný plyn, často silou, a to se jednoho dne vrátí. Příznačné je, že se při vyšetřeních neobjeví žádné objektivní důvody fyzických obtíží. Únavový syndrom je reakcí těla na dlouhodobé a soustavné přetěžování v oblasti imunitní a hormonální.

Únava se může rozvinout postupně, pomalu se kupí jednotlivé symptomy, až jednoho dne člověk zjistí, že se mu jen obtížně vstává z postele. U jiného pacienta propukne náhle, tělo dlouho odolává a pak se vzbouří naráz.

Když na nás skočila chronická únava

Označit stav stálého vyčerpání a únavy za nemoc, tedy únavový syndrom, se obvykle daří po půlroce a delším prožívání příznaků. Běžné vyšetření nemusí vždy problém odhalit. Nemoc se nijak dramaticky neprojevují na běžných vyšetřeních (laboratorní testy, měření krevního tlaku, EKG). Pomáhá až osobní rozhovor s pacientem, zhodnocení jeho životního stylu a pokus o nastavení jiných pravidel denního režimu.

Únavový syndrom, jeho prevence

  • Na prvním místě je nutné naordinovat si odpočinek.
  • Mezi nejlepší způsoby patří aktivity jako:

Sportovní zátěž vrátí tělu patřičnou kondici, zbaví ho ztuhlosti a zároveň „vyčistí“ hlavu. Stres je vlastně neukončená reakce těla, kdy se něco začalo, ale neukončilo a fyzickým třesem dojíždí celý systém. Dále je důležité pravidelně jíst a věnovat pozornost složení stravy. Strava by měla být pestrá, dodávat vitaminy i dostatek bílkovin, určité minimum tuků a přiměřenou dávku sacharidů.

Pokud jste unaveni, může za to možná i nadváha. Koukněte se na BMI kalkulačku a zjistěte, jaká je vaše optimální tělesná hmotnost.

TIP: Únavu a vyčerpání pomáhají snižovat vitaminy B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 a B12. Doplňujte i minerály, například zinek, hořčík. Ideálním zdrojem jsou vlašské ořechy, kvasnice, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, vláknina, chléb, luštěniny, zelená listová zelenina (hlavně kapusta, zelené saláty, špenát), květák, mrkev, cibule, bílá řepa, brambory, rajčata, čerstvé okurky, sýr feta, tuňák, vejce či avokádo. Známým bojovníkem s únavou je i žen-šen.

První pomoc při chronické únavě

Najít si čas pro sebe a na své koníčky.

Uvědomit si, že se s tělem děje něco špatného: bolesti žaludku, mravenčení, napětí v celém těle, to všechno naznačuje, že se dostáváte do stresu, že váš organismus volá o pomoc.

Zachovat klid: co se může stát? Uvědomit si, že je třeba zpomalit, úkoly počkají, přehodnotit priority a povinnosti si rozdělit do snesitelnějších časových rovin. Předcházejte stresu v práci. Jak jste na tom si můžete například ověřit v testu syndromu vyhoření.

Naplánujte si volný čas s předstihem, abyste se na výlety nebo setkání s přáteli těšili.

Udělejte si den jen pro sebe: poslouchejte hudbu, malujte, pleťte, zacvičte si, zajděte na masáž, do sauny, na kosmetiku. Prostě se věnujte činnostem, které vám udělají radost.

Únava a její druhy

Je jedno, jestli přijde plíživě a pomalu nebo zasáhne jako blesk. Příčiny jsou stejné – dlouhodobé vystavení stresu, nedostatek odpočinku, často ve spojení s onemocněním, oslabenou imunitou. Ale i v některých životních etapách k nepřekonatelné únavě dochází, například v dospívání, v těhotenství a jindy.

Jarní únava – dlouhodobý chlad, pobyt v přetopených místnostech, krátký sluneční svit (zdroj D vitaminu), nedostatek odpočinku a stres, kdy neposloucháme biorytmy přírody (v zimě polevit, zpomalit tempo), spolu s vyšším výskytem virových onemocnění způsobí, že se v jarních měsících cítíme unavenější. Dobré je dobít baterky stravou bohatou na vitaminy a minerály, „céčkovou bombou“, delším spánkem, fyzickou aktivitou (cvičením) a případně dovolenou.

Únava v těhotenství – měnící se hladina hormonů v těle, organismus se soustřeďuje na růst a výživu plodu v děloze ženy – to způsobuje, že je žena víc unavená. Řešením je delší spánek, odpočinek, vyvážená strava, dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb. Vhodné je v těhotenství doplňovat minerály a vitamíny. Únava k těhotenství patří, zvyšuje se hmotnost, objem tekutin v těle, to vše působí na oběhový i kosterní systém. Hormony mění nálady, i občasný smutek patří k očekávání miminka. Není to nemoc, jen celý komplex příznaků, kterým tělo signalizuje jiný stav.

Únava v dospívání – podobná hormonální bouře provází pubertu. Psychické i fyzické změny vyčerpávají mladý organismus. Potřebuje dostatek odpočinku, pohybu, zdravé stravy. Rozhodně bez slazených limonád, energetických drinků, kávy a alkoholu.

Únava signalizuje dlouhodobý stres i zdravotní problémy

Únavový syndrom je stav, který významně ovlivňuje zapojení člověka do běžných činností, ale může také signalizovat interní onemocnění, jako je například špatná funkce štítné žlázy ale i další poruchy.

Nadměrnou denní spavost a únavu mohou způsobovat i poruchy spánku jako je nespavost nebo poruchy dýchání ve spánku – spánková apnoe.

Je tedy nutné dlouhodobě nebagatelizovat stav únavy, pokud nepomohou výše uvedená režimová opatření, oslovte svého ošetřujícího lékaře, anebo se zastavte u nás v EUC lékárnách.

Článek vznikl ve spolupráci s lékaři a odborníky EUC.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.