Kolagen

Obsah: 

Co to je kolagen?

 Neni kolagen jako kolagen

Kolagen ve stravě

Doplňky stravy

Kolagen v těhotenství a při kojení

Kolagen v kosmetice

Co byste měli vědět o kolagenu

Pojem „kolagen“ zná snad každý z nás, zejména ve spojitosti s péčí o pleť, o vlasy nebo o naše klouby. Co je to za látku? Jaké existují typy kolagenů. Co dělá kolagen v těle? Kdy užívat kolagen? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím textu.

Co to je kolagen?

Kolagen je vláknitá bílkovina, která tvoří až třetinu veškeré bílkovinné tkáně v našem těle. Najdeme ho v nejrůznějších částech našeho těla, například v kostech, šlachách, svalech, pokožce, vlasech a nehtech. Jedná se o stavební složku, která se podílí na pevnosti a elasticitě různých tkání. Celkem existuje 28 typů kolagenu, nicméně v doplňcích stravy nalezneme zástupce především následujících tří typů: Kolagen typu I, typu II a v menší míře i typu III. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

  • Kolagen typu I je v našem těle zastoupen nejvíce (představuje 90 % všeho kolagenu v organismech) a vyskytuje se výhradně v kůži, kostech, vazech a šlachách. Tvoří základ doplňků stravy určených především pro péči o pokožku (některé doplňky stravy jsou k nalezení v na našem e-shopu v kategorii: Kůže, vlasy, nehty).
  • Kolagen typu II nalezneme v doplňcích stravy zaměřených na péči o klouby a vyskytuje se především v chrupavkách (některé doplňky stravy jsou k nalezení v na našem e-shopu v kategorii: Klouby, kosti, svaly).
  • Kolagen typu III poskytuje oporu například tukovým a svalovým buňkám nebo nervovým vláknům.

 

Samotný kolagen nemá žádná schválená zdravotní nebo výživová tvrzení. Nadále se zkoumá jeho případný vliv na stárnoucí pokožku, kvalitu vlasů, nehtů a kloubů.

Není kolagen jako kolagen

Na trhu jsou k sehnání doplňky stravy obsahující kolagen v několika formách. Nejčastěji můžete narazit na výrobky s obsahem nativního nebo hydrolyzovaného kolagenu. Jak se liší?

Hydrolyzovaný kolagen vzniká tak, že se během výroby rozštěpí na kratší řetězce, které jsou v lidském těle snáze využitelné. V organismu slouží jako zdroj “materiálu” pro tvorbu různých bílkovin včetně kolagenu. Doporučené dávkování této formy kolagenu se počítá v gramech.

Nativní kolagen se v doplňcích stravy vyskytuje ve stejné formě jako se vyskytuje v našem těle. V organismu pak napomáhá ovlivnit přirozené biologické procesy ovlivňující tvorbu kolagenu. Doporučené dávky nativní formy této látky jsou mikrogramech, tedy mnohem nižší než u hydrolyzovaného kolagenu.

Kolagen ve stravě

Pro začátek je důležité zmínit, že tělo zdravého člověka si do určitého věku dokáže plnohodnotně kolagen syntetizovat samo. Kdy je tedy třeba brát kolagen? Jeho tvorba se začíná snižovat až po 25. roce života a s rostoucím věkem je potřeba jeho doplnění vyšší a vyšší.

V čem je tedy nejvíce kolagenu? Kolagen se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu (s výjimkou některých mořských řas), a to zejména v kostech a šlachách. Proto pokud chceme navýšit příjem této látky v běžné stravě, měli bychom sáhnout po masových vývarech od kosti nebo po želatině, ze které jsou například gumoví medvídci. Dalšími zdroji jsou vejce, tučné ryby nebo játra.

V rostlinné stravě sice kolagen nenajdeme, ale vzhledem k tomu, že je k jeho tvorbě potřeba vitamin C, mohou některé rostlinné potraviny s obsahem vitaminu C (zejména ovoce a zelenina) přispívat k jeho normální tvorbě v našem těle. Další látky, které nějakým způsobem ovlivňují metabolismus kolagenu jsou vitamin E, zinek a biotin.

I přesto, že některé potraviny jsou přirozeně bohatým zdrojem kolagenu, jeho využitelnost v lidském organismu je otázka, a to zejména kvůli tomu, že při tepelné úpravě dochází k jeho degradaci. Dalším problémem je, že pokud bychom ho užívali v přírodní formě bez úprav, vstřebával by se velmi špatně.

Doplňky stravy

Na nejrůznějších e-shopech můžeme najít celou řadu doplňků stravy s kolagenem. Je jejich doplňování potřeba? Jak a kdy se má užívat? Má se kolagen jíst stále nebo se mají dělat v kůrách pauzy? Pojďme se na to podívat.

Jak už to u doplňků stravy bývá, nejsou náhradou pestré stravy ani zdravého životního stylu. Nicméně, jeho doplňování touto cestou může být, zejména ve vyšším věku (po 45. roce), kdy je jeho vlastní produkce výrazně snížena, užitečné. Jak už bylo zmíněno výše, otázkou je využitelnost doplňovaného kolagenu v našem těle. V tomto případě některé zdroje uvádí, že z hlediska využitelnosti jsou výhodnější produkty obsahující hydrolyzovaný kolagen.

Na našem e-shopu můžete najít nespočet doplňků stravy s obsahem kolagenu, ať už je to ve podobě prášku určeného k přípravě nápoje, sirupu, tablet nebo želé. Produkty se liší i v obsahu tipů kolagenu či jeho formě. Vzhledem k velkému výběru produktů nelze univerzálně říct, jak se mají doplňky stravy dávkovat, či se mají dělat kůry s pauzami nebo bez. Proto je důležité si vždy pozorně číst doporučené použití a dávkování na obalu konkrétního doplňku či v příbalovém materiálu. Případné nejasnosti konzultujte s lékárníkem nebo lékařem.

TIP! Existuje tzv. “mořský kolagen”, který je extrahovaný z kůže, kostí, ploutví a šupin mořských ryb, a který je vyzdvihován pro dobrou biologickou dostupnost.

Kolagen v těhotenství a při kojení

Těhotenství i kojení mohou být náročná období, během kterých se ženy mohou setkat s problémy v podobě vypadávání vlasů, většího zatížení kloubů, strií, zhoršené kvality pleti, vlasů a nehtů. V této situaci nejedna osoba zapřemýšlí, zda by nebylo dobré sáhnout po doplňku stravy s obsahem kolagenu.

Co se týče doplňků stravy obsahujících čistý kolagen pro těhotnou či kojící ženu, je lépe vždy užití konzultovat s lékařem.

Kolagen v kosmetice

Všude možně se můžeme dočíst o tom, jak různé přípravky na pleť s obsahem kolagenu stimulují jeho produkci v pokožce, tím vyhlazují vrásky a dělají pleť pružnou a hladkou. Nicméně, molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby prošly přes svrchní vrstvu kůže a mohly jeho tvorbu stimulovat. To ale neznamená, že je kolagen v kosmetice zbytečný! Jako příklad můžeme uvést kolagen v hydratačních krémech – ten na pokožce dělá ochranný film, který zabraňuje ztrátě vody nebo na sebe vodu přímo váže, a tím udržuje pleť hydratovanou a jemnou.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.