Kouření a jiné druhy závislostí

Obsah: 

Kouření

 Jak přestat kouřit?

Abstinenční příznaky při odvykání kouření

Závislost na alkoholu

Čím se projevuje závislost na alkoholu?

Jak přestat pít?

Léky na odvykání alkoholu

Jiné závislosti

Závislostí se v užším kontextu rozumí dlouhodobý a trvalý vztah k někomu nebo k něčemu, který vychází z pocitu silné touhy nebo potřeby uspokojení. Mezi nejčastější závislosti s negativním dopadem na zdraví a společenský život patří závislosti na nikotinu, alkoholu, drogách nebo například hracích automatech. Pokud potřebujete radu, nasměrování nebo si promluvit o závislosti někoho blízkého, můžete využít bezplatnou Národní linku pro odvykání

Kouření

Kouření tabáku má dlouholetou historii. První zmínky o kuřácích pocházejí z dnešní Ameriky zhruba z období 1000 let před Kristem. Do Evropy tabák poprvé přivezla výprava Kryštofa Kolumba po objevení Ameriky. První v papíru balená cigareta se objevila v roce 1832 a první továrna na cigarety vznikla roku 1856 v Anglii. Až v roce 1950 vyšel v časopise British Medical Journal první odborný článek, který poukazoval na souvislost kouření s rozvojem nádorového onemocnění plic. Od té doby se problematikou závislosti na nikotinu zabývá řada odborníků a je velká snaha poukazovat na škodlivost kouření a včasnou prevenci. V České republice kouří asi třicet procent lidí nad patnáct let, což jsou zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Počet kuřáků se dlouhodobě snižuje, ale i přesto zůstáváme celosvětově na předních příčkách.

Závislost na tabáku není jen zlozvyk, ale jedná se o nemoc, která má své místo v Mezinárodní klasifikaci nemocí. Cigaretový kouř obsahuje tisíce škodlivých látek a u velkého množství z nich byla v minulých letech potvrzena souvislost se vznikem některých typů nádorových onemocnění. Je příčinou zhruba třetiny všech onkologických diagnóz. Kouření také ničí váš cévní systém a vede k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Tabák není škodlivý pouze při kouření, ale také při užívání alternativních tabákových výrobků, jako jsou například šňupací nebo žvýkací druhy tabáku, které se v posledních letech těší velké oblibě.

Zdravotní rizika kouření

  1. Onkologická onemocnění plic, jícnu, hrtanu, jazyka, slinivky břišní, močového měchýře a jiné
  2. Kardiovaskulární onemocnění - infarkt, mrtvice, srdeční arytmie, trombózy
  3. Plicní nemoci - chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
  4. Metabolické poruchy - cukrovka
  5. Impotence u mužů
  6. Ztráta chuti a čichu - zvýšená potřeba solit a s tím spojený zvýšený krevní tlak
  7. Zvýšená kazivost zubů
  8. Kožní potíže - předčasné stárnutí pleti a akné

Samostatnou kapitolou je kouření během těhotenství, které má na dítě řadu neblahých dopadů. U těhotných kuřaček se zvyšuje pravděpodobnost vrozených vad a výskytu alergií u dítěte. Kouření při kojení se důrazně nedoporučuje, jelikož nikotin zpomaluje laktaci a negativně ovlivňuje chuť a složení mateřského mléka.

Jak přestat kouřit?

Většina kuřáků začíná s kouřením již v dětském věku, kdy je organismus nejcitlivější k vnějším vlivům. Odvykání kouření není jednoduché. Nikotin obsažený v tabákových výrobcích je stejně návykový jako heroin. Pokusy přestat bez jakékoliv pomoci bývají ve většině případů neúspěšné. Pokud se rozhodnete přestat kouřit, doporučujeme návštěvu odborných poraden pro odvykání kouření, kde Vám lékař může

pomoci s léčbou závislosti vhodně zvolenou farmakoterapií. Při odvykání od nikotinu Vám mohou pomoci také Centra pro závislé na tabáku, jejichž seznam naleznete zde. Můžete využít také Národní linku pro odvykání kouření, kde Vám školení odborníci pomohou například se zvládáním abstinenčních příznaků.  

Překonat závislost může každý, dokonce i velmi silný kuřák. Mějte na paměti, že musíte být trpěliví a kouření cigaret nahradit jiným vhodným koníčkem, ideálně pohybovou aktivitou, při které jsou vylučovány endorfiny, které se jinak nazývají hormony dobré nálady a štěstí.

Abstinenční příznaky při odvykání kouření

Pokud se rozhodnete přestat kouřit a máte již vypěstovanou fyzickou závislost na nikotin, pravděpodobně se u Vás objeví abstinenční příznaky. Abstinenční příznaky trvají individuálně dlouhou dobu, největší intenzitu mají v prvním týdnu po zanechání kouření a zpravidla vymizí do jednoho měsíce. Zmírnit příznaky Vám mohou volně prodejně léky s obsahem nikotinu, kterých najdete na stránkách EUC lékárny velké množství.

Pro posouzení abstinenčních příznaků při zanechání kouření se běžně používá Minnesotská škála abstinenčních příznaků, ve které si pacient volí dle intenzity na škále od 0-4 u následujících příznaků.

  1. zlost, podrážděnost, nespokojenost
  2. úzkost, nervozita
  3. špatná nálada, smutek
  4. touha kouřit
  5. obtížné soustředění
  6. zvýšená chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti
  7. nespavost, obtížné usínání, buzení v noci
  8. neschopnost odpočívat
  9. netrpělivost
  10. zácpa
  11. závratě
  12. kašel
  13. neobvyklé sny, noční můry
  14. nevolnost
  15. bolení v krku

Závislost na alkoholu

Závislost na alkoholu lze popsat jako chronické onemocnění, které má tendence se v průběhu života vracet. Fyzická závislost na alkoholu se projevuje nárůstem tolerance k alkoholu a přítomností silné touhy k jeho konzumaci. Na rozdíl od kouření je většinou vnímána jako společenský problém, který postupně může vést až ke změně společenského postavení (ztráta zaměstnání, špatné rodinné vztahy, bezdomovectví).

Konzumace alkoholu je spojena se vznikem celé řady zdravotních problémů, z nichž některé mohou být i život ohrožující. Pravidelné pití vyšších dávek alkoholu zvyšuje pravděpodobnost vzniku duševních nemocí, onemocnění jater, slinivky břišní a žlučníku a je spojeno s výskytem nejméně sedmi druhů rakoviny. Po konzumaci alkoholu vzniká také nezanedbatelné množství úrazů. Dle Světové zdravotnické organizace vedla škodlivá konzumace alkoholu v roce 2016 k úmrtí u tří milionů lidí na světě, což představuje 5,3 % všech úmrtí.

Z pohledu zdravé výživy dnes již platí, že žádná dávka alkoholu není bezpečná. Přestože má alkohol vysokou energetickou hodnotu, neobsahuje většinou žádné vitaminy a minerály. Alkoholici jsou proto ohroženi podvýživou. Pokud užíváte vysoké dávky alkoholu, je možné, že trpíte nedostatkem vitaminu skupiny B, především vitaminu B1 (thiaminu), který hraje roli při rozkladu alkoholu v těle.

Čím se projevuje závislost na alkoholu?

Závislost na alkoholu se může rozvíjet velmi nenápadně a plíživě. Projevuje se zejména touhou požívat alkohol každý den. U závislého na alkoholu můžete typicky pozorovat příznaky, jako jsou zanedbávání povinností, postupné zvyšování dávek alkoholu, lhaní o vypitém množství, zvýšenou agresivitu při jeho konzumaci a abstinenční příznaky, pokud alkohol nemá k dispozici.

Jak přestat pít?

Odvykání alkoholu je běh na dlouhou trať a pravděpodobně ho nezvládnete bez odborné pomoci. Léčba závislosti může probíhat ambulantně v ordinacích psychiatrů, adiktologických ambulancích nebo v denních stacionářích. U silných alkoholiků je však na místě, aby léčba probíhala na lůžkovém oddělení pod dozorem lékařů s psychologickou podporou.

Pokud u sebe nebo u někoho ze svých blízkých pozorujete závislost na alkoholu, pomoc můžete hledat například v Centrum léčby závislosti na alkoholu nebo na stránkách psychologické a psychiatrické klinice AdiCare.

Léčba závislosti alkoholu s sebou nese striktní a celoživotní abstinenci.

Léky na odvykání alkoholu

Léky používané při závislosti na alkohol jsou dostupné pouze na lékařský předpis. Tradičně se abstinenční terapie kombinuje s lékem známým jako Antabus. Pokud se pacient užívající Antabus napije alkoholu, dojde k velmi silné tělesné nevolnosti, která pacienta od konzumace alkoholu odrazuje. Další skupinou léčiv jsou léky (například Selincro), které se v mozku váží na stejné receptory jako alkohol, a znemožňují tak intoxikaci alkoholem, tedy stav, který označujeme jako opilost.

Jiné závislosti

Mezi další závislosti, které mají velmi negativní dopad na společenské postavení a zdraví, patří bezesporu závislosti na drogách a hracích automatech.

Jak předcházet závislosti na drogách, především v dětském věku, se dozvíte v tomto článku. Pokud již máte podezření, že někdo ve Vašem okolí je závislý na drogách, je dobré znát příznaky konkrétních závislostí a vědět, podle čeho je u druhého člověka rozpoznat. Jak poznat užívání drog se dozvíte zde.

Mapa pomoci Vám může poradit, jak se zbavit závislosti. Obsahuje kontakty na zařízení poskytující léčbu, poradenství, ale také prevenci závislostí v České republice. Mapa je rozdělená do kategorií dle jednotlivých krajů a druhů závislostí, včetně gamblingu.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.