Křečové žíly

Obsah: 

Domácí prevence křečových žil

 Komprese - nošení speciálních kompresivních punčoch

Léky na problémy se žílami 

S příchodem léta a možnostmi cestování můžeme mít opět častěji pocit těžkých nohou, v některých případech může přerůst až do komplikaci s křečovými žílami.

Léčba křečových žil v současnosti díky neinvazivním postupům již nepředstavuje nezbytný dlouhodobý pobyt v nemocnici a nepříjemné zotavování. Ve většině případů je možné léčbu provádět ambulantně. Pro léčbu a prevenci křečových žil můžeme udělat hodně i my sami a zlepšit tak vývoj nemoci.

Domácí prevence křečových žil

Naše doporučení kromě léků a doplňků stravy v první fázi zahrnuje především prevenci, kterou pro sebe může doma udělat každý z nás.

1. Cvičení

Začněte se hýbat. Nejlepší způsob, jak podpořit krevní oběh v nohách je chůze. Můžete také začít s mírnou turistikou, plaváním, cyklistikou. Posilování s těžkými činkami není vhodné. Vyhněte se také dlouhodobému stání nebo sezení.

2. Úprava hmotnosti a skladby stravy

Snížení hmotnosti sníží zatížení na oběh krve v žilách. Měli byste omezit používání soli, zabráníte tak otokům způsobeným zadržováním vody. Kvalitu vašich žil výrazně ovlivňuje skladba stravy.

3. Kouření

Platí zejména pro kuřáky. Přestaňte kouřit. Kouření způsobuje zužování a oslabování cévních stěn.

4. Teplo

Horké prostředí způsobuje nepřirozené roztažení cév a zvýšenou zátěž na jejich funkčnost. V případě potíží s žilní nedostatečností nejsou vhodné horké koupele, sauna ani koupání termálních a horkých pramenech.

5. Vhodné oblečení a obuv

Nenoste těsné oblečení a prádlo, zejména kolem pasu, nohou a třísel, jelikož mohou snížit průtok krve. Naopak vhodné je volné oblečení a otevřené boty. Vyhněte se také obuvi s vysokým podpatkem. Správně si změřte velikost nohy a podle toho vyberte odpovídající velikost obuvi.

6. Zvedání nohou

Cirkulaci krve v nohách zlepšíte tak, že několikrát denně zvednete nohy nad úroveň srdce (například tak, že si lehnete na záda a pod nohy si podložíte několik polštářů). I pokud se vám toto doporučení nepozdává, zkuste, má i další blahodárné účinky. Doporučujeme zejména pro lidi se sedavým zaměstnáním, anebo naopak pro lidi, kteří musí dlouhodobě stát na jednom místě.

7. Přírodní podpora a doplňky stravy

Při potížích s oběhovou soustavou se uvádí jako účinná podpora užívat přípravky s výtažky jírovce maďalu, anebo hlohu.

Na trhu je na výběr vícero doplňků stravy například s obsahem diosminu.

Před zahájením užívání jakéhokoliv doplňku staravy byste se měli poradit se svým lékařem o možných kontraindikacích s jinými léky, které užíváte.

Komprese  -  nošení speciálních kompresivních punčoch

Kompresivní punčochy stlačují nohy a pomáhají žilám a svalům nohou proudit krev efektivněji. Při začínajících projevech onemocnění je vhodné preventivní nošení kompresivních punčoch, které pevně stahují nohu a tím vytvářejí tlak na rozšířené žíly tak, aby zúžily jejich průřez. Žilní chlopně se tak mohou lépe uzavírat a zvýší se rychlost proudění žilní krve. Na trhu je několik typů kompresivních punčoch (podkolenky, stehenní punčochy, těhotenské punčochy, dámské a pánské punčochy, atd.), Přičemž rozsah komprese je třeba přizpůsobit stavu onemocnění žil.

Kompresivní punčochy se dělí podle kompresivních tříd na základě velikosti tlaku, který vyvíjejí na oblast kotníku

1. kompresní třída - v počátečních stádiích

2. kompresní třída - pokročilejší stádia

3. kompresní třída - závažná onemocnění křečových žil.

Správný typ a třídu kompresivních punčoch doporučujeme konzultovat s odborným lékařem anebo odborníkem ve zdravotnických potřebách.

Léky na problémy se žílami

Při příznacích a projevech křečových žil je doporučováno užívání léků - venofarmak, kterých existuje velké množství. Léky na křečové žíly (venofarmaka) příznivě ovlivňují žilní systém, zlepšují odtok krve z dolních končetin, podporují kvalitu cévních stěn, zlepšují jejich pevnost a pružnost, působí protizánětlivě, snižují otoky. Venofarmaka obsahují látky přírodního, polosyntetického, anebo syntetického původu nebo jejich kombinace. Z rostlinného původu mají prokazatelné účinky flavonoidy a saponiny. Stejně tak jsou na trhu dostupné i různé masti a gely na křečové žíly, které pomáhají stabilizovat cévní stěny, zlepšují prokrvení kůže a snižují tvorbu otoků a modřin.

Před zahájením užívání jakéhokoli venofarmaka byste se měli poradit se svým lékařem anebo lékárníkem o možných kontraindikacích s jinými léky, které užíváte.

Nezapomínejte, že léčba žilních onemocnění musí být komplexní a celoživotní. V případě, že trpíte žilním onemocněním, doporučujeme kromě výše uvedených opatření v rámci domácí prevence, navštívit cévního lékaře, který vám zajistí vhodnou léčbu. Ať už kompresí speciálními kompresivními punčochami, medikamenty - venofarmaka nebo léčbu chirurgickou.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.