Léčivý přípravek versus doplněk stravy: Znáte rozdíl?

Obsah: 

 Léčivé přípravky léčí, doplňky stravy nikoliv

  Doplňky stravy aneb ještě více vitamínů a minerálů

› Jak rozlišit léčivý přípravek od doplňků stravy?

Také se vám stává, že po příchodu do lékárny nevíte, která bije? Regály jsou plné záhadných krabiček a tubiček a všechny vypadají tak nějak “léčivě”. Realita je poněkud komplikovanější. Mezi výrobky existuje zcela zásadní rozdíl spočívající v dělení na léčivé přípravky a doplňky stravy.

Běžný spotřebitel a zákazník lékárny často není schopen jednoznačně rozlišit doplněk stravy od léčivého přípravku, natož posoudit spolehlivost informací, které na obalu či příbalovém letáku uvádí výrobce. Mnohé doplňky stravy totiž stále více připomínají léčivé přípravky, ať už svým vzhledem, způsobem podání informací či složením. Nám nezbývá, než se v nabídce naučit lépe orientovat a nenechat se výrobci oklamat.

Léčivé přípravky léčí, doplňky stravy nikoliv

Základní rozdíl mezi léčivými přípravky a doplňky stravy panuje v legislativě výroby přípravku a jeho uvedení na trh a ověřených a prokázaných léčivých účincích přípravku. Jednoduše řečeno, u léčivého přípravku jsou prokázané léčivé účinky na daný zdravotní problém, u doplňku stravy nikoliv. Doplňky stravy mohou mít na zdravotní stav příznivý vliv, nejsou však určeny k léčbě ani k prevenci.

Léčivé přípravky prochází složitým registračním řízením. Hodnotí se jakost, bezpečnost a účinnost přípravku. Účinnost musí být podložená klinickými studiemi splňujícími velice přísné právní předpisy a jejich výsledky, jenž musí být v souladu s uvedenými indikacemi (účinky). Bezpečnost každého léčivého přípravku je bedlivě sledována po dobu, kdy je nový léčivý přípravek uváděn na trh.

Posuzování a schvalování léčivých přípravků v České republice má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Doplňky stravy aneb ještě více vitamínů a minerálů

Žádný doplněk stravy nelze považovat za léčivý přípravek, ať už výrobci uvádí cokoliv. Doplňky stravy jsou pouze potraviny, které ale na rozdíl od potravin běžné spotřeby obsahují výrazně vyšší obsah vitamínů, minerálů, stopových látek a dalších látek prospěšných svým nutričním či fyziologickým účinkem.

Doplňky stravy je označujeme proto, že mají pouze doplnit běžnou stravu, a příznivě ovlivnit zdravotní stav. V žádném případě nejsou určené k léčbě ani prevenci. A výrobci ani nesmí tyto informace uvádět. Je to z toho důvodu, že u doplňků stravy nejsou účinky ani účinnost nijak ověřovány. Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZd ČR) pouze posuzuje jejich zdravotní nezávadnost, ale nikdy neschvaluje účinek ani daný výrobek nedoporučuje. To znamená, účinek sice nemusí být potvrzený, ale zároveň doplňky stravy nesmí způsobovat žádné zdravotní problémy.

Jak rozlišit léčivý přípravek od doplňku stravy?

Nyní už víme, jaký rozdíl je mezi léčivým přípravkem a doplňkem stravy. Jak to ale poznáme v praxi? V první řadě to musí být na výrobku uvedeno. Na obalu by mělo být jasně viditelně označení “léčivý přípravek” nebo “doplněk stravy”.

Každý léčivý přípravek musí mít jak na obalu, tak i v příbalovém letáku uvedeno registrační číslo, podle něhož poznáte, zda byl léčivý přípravek registrován pouze v ČR (národní registrace) nebo ve všech členských zemích EU (centralizovaná registrace, vždy začíná písmeny EU).

NÁŠ TIP: Na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv lze v databázi registrovaných léčivých přípravků vyhledat všechny registrované léčivé přípravky.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.