Mykóza, plíseň nohou a jak tento problém řešit

Obsah: 

Jak se mykóza nehtů projevuje?

 Jaké jsou příčiny?

Několik rad, jak se můžete chránit

Jak s mykózou na nohách bojovat?

Kdy navštívit lékaře?

Mykóza nehtů je velmi častý problém zejména v letních měsících, kdy trávíme čas na koupalištích a u bazénů. Příčinou jejího vzniku je teplé a vlhké prostředí, které mají plísně rády. Vytváříme jim tak ideální podmínky pro přežití. Mykóza postihuje zejména nehty na nohou, zřídka se vyskytuje i na nehtech rukou. Příčinou vzniku může být také neléčená kožní mykóza na chodidlech, která se šíří dál a proniká až do nehtů. Nejprve bývá postižen palec, později proniká i do ostatních nehtů. Šíří se nejdříve od okraje nehtu a postupně přechází až do nehtového lůžka.

Jak se mykóza nehtů projevuje?

Typickými příznaky je změna barvy a struktury nehtu. Takto poškozený nehet je zažloutlý, zhrublý a začne se odlupovat.

Jaké jsou příčiny?

Jelikož plísně mají v oblibě vlhko a teplo, vznik mykózy podporuje nošení neprodyšné obuvi a ponožek ze syntetických materiálů. Zvlášť pokud děláte manuální práci, chodťe v takové obuvi, která je pracovní, prodyšná, ale zároveň vás chrání před úrazem.Častým zdrojem mykózy jsou bazény, šatny nebo i sauny. Zejména v zimě si dávejme pozor v půjčovnách lyžáků anebo bruslí. V těchto případech je vhodné použít sprej na dezinfekci obuvi s fungicidní složkou.

Několik rad, jak se můžete chránit:

 1. Dodržujte dostatečnou hygienu chodidel i obuvi. Problém s mykózou může propuknout nejen v letních měsících ale i v zimním období, kdy máme nohy dlouhodobě uzavřené v teplých botách. Na odstranění zápachu můžete použít speciální vložky do bot a na lehké ošetření nohou je vhodné použít například zásyp na nohy, ale k dispozici jsou i různé tintktúry.

2. Noste čisté ponožky z přírodních materiálů (bavlna, bambus). Po vyprání doporučujeme ponožky vyžehlit. Žehlení má jedinečný dezinfekční účinek. Doporučuje se spodní prádlo s přídavek stříbra.

3. Dezinfikujte obuv vhodnými přípravky. V lékárnách je k dostání hned několik typů sprejů s dezinfekční anebo antimykotickou složkou. Většina sprejů dnes obsahuje i příjemnou aromatickou složku.

4. Prevence před mykózou je nesmírně důležitá, a může pomoct předejít mnoha problémům. Noste vlastní přezůvky do sauny, bazénů, lázní.

Jak s mykózou na nohách bojovat?

Samoléčba je vhodná pouze v případě, když není postižena více než třetina nehtu. Používají se přípravky s obsahem antimykotika (účinná látka bifonazol) v kombinaci s látkou, která nehet změkčuje (účinná látka urea) a usnadňuje léčivé látce proniknout dovnitř nehtů. Léky se stejnou účinnou látkou jsou k dostání i ve formě laků, krémů nebo roztoků. Každý z přípravků má určený způsob aplikace. Některé se aplikují 1x denně, existují však i přípravky, které stačí aplikovat 1x za 3 dny. Důležitá je však jejich pravidelná aplikace a dodržení doporučené délky léčby.

Pokud nemáte na lék alergickou reakci, anebo léčba probíhá bez vedlejších účinků, tak bez porady s lékařem nezkracujte léčbu, i když se zdá, že plíseň již zmizela. Je důležité umožnit účinným látkám, dostatečně hluboké proniknutí do tkáně. Spory a houby mají jsou často odolné a dokážou přežít velice nepříznivé prostředí s následnou ještě větší rezistencí. V případě výskytu laergických reakcí anebo nežádoucích účinků se poraďte s vašim lékařem anebo lékárníkem.

Léčbě a zamezení šíření mykózy do zdravé části nehtu pomůže odstranění poškozené části pomocí jednorázových pilníčků nebo nehtovou škrabkou. Tyto mechanické pomůcky jsou k dostání samostatně, ale jsou součástí některých produktů.

Pozor! Přípravky obsahující pouze samotná antimykotika bez obsahu změkčující látky, které jsou určeny pouze na mykózu kůže, a nejsou vhodné k léčbě mykózy nehtů. Samotná léčivá látka, bez pomoci změkčovadla nedokáže proniknout do nehtového lůžka přes krunýř samotného tvrdého nehtu. A naopak, na kůži nemusíme používat další změkčovadlo, dostatečné je použití samotného léčivého přípravku ve formě krému anebo spreje.

Kdy navštívit lékaře?

V případě, že je mykózou napadena větší část nehtu nebo více nehtů, vhodná je návštěva lékaře, který může léčbu doplnit užíváním systémových antimykotik, které se užívají vnitřně. Samotná léčba může trvat i několik měsíců.

Čím dříve se mykóza začne léčit, tím je léčba účinnější, proto je důležitá pravidelná péče a důsledná hygiena. V případě, když vás mykóza začne trápit, dbejte zvýšené dezinfekční opatření, abyste nenakazili i své blízké - žádná chůze na boso v bytě ani ve sprše, prádlo si perte odděleně, používejte ponožky napuštěné stříbrem nebo přípravky na povrchové použití s aleo vera.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.