Nejlepší prevence před zubními kazy? Pravidelná a důsledná péče o zuby

Obsah:

 Ráno po snídani, večer po večeři

  Základem je vhodný zubní kartáček

Správně je odshora dolů, špatně ze strany na stranu

Nejdražší není nejlepší

Nezapomínejte na pravidelné prohlídky

Rovné, pevné a bílé zuby bez vad a kazů jsou snem každého z nás. Alespoň tedy těch, kteří to štěstí nemají, a téměř při každé návštěvě tiše trpí pod vrtačkou ne zrovna oblíbeného byť zručného zubaře. A takových je nás bohužel více. Správná péče o zuby však znamená více, než jen “přejet” dvakrát denně zubním kartáčkem.

Co vlastně obnáší správná péče o zuby? Všichni víme, že si zuby máme čistit alespoň 2x denně - ráno a večer. Jenomže ne každý si zuby čistí správně, lidé navíc velice často používají špatné kartáčky či nevhodnou techniku. Někdy dokonce obojí. Jedním z nejčastějších zlozvyků je používání příliš tvrdého kartáčku a při čištění na ně tlačit silou. V tomto případě však přísloví “čím více, tím lépe” neplatí. Drsné čištění zubů je častou příčinou ústupu dásni a vzniku klínovitých defektů.

Ráno po snídani, večer po večeři

Opravdu není nutné si zuby čistit po každém jídle. Čištění 2x denně je pro zdravé zuby naprosto dostačující. Ráno je vhodné si zuby vyčistit po snídani a večer po večeři či po posledním jídle. Rozhodně není dobré usínat se zbytky potravy v ústech. Nevhodné jsou i slazené nápoje, káva či čaj. Při spánku mají všechny škodlivé látky dostatek času napáchat na zubech velké škody. Po vyčištění zubů si proto dopřejte pouze čistou vodu.

TIP: Pokud si k snídani s oblibou dopřáváte čerstvé ovoce, s čištěním zubů vyčkejte alespoň 20 minut. Během této doby se neutralizuje Ph a nedojde k poškození skloviny.

Základem je vhodný zubní kartáček

Prvním krokem správné péče o chrup je kartáček. Jak již bylo zmíněno, hodně lidí si kartáček vybírá zcela špatně. Odborníci na zubní hygienu doporučují spíše měkký kartáček s malou pracovní plochou, rovným zástřihem a hustě osázenými vlákny. Absolutně nevhodné jsou tvrdé kartáčky.

Vedle zubního kartáčku je doporučeno používat mezizubní kartáček, který pomáhá zejména při čištění mezizubních prostorů. Ohledně správné velikosti je vhodné poradit se se zubním lékařem či dentální hygienistkou. Mezizubní kartáček stačí použít 1x denně, nejlépe večer před spaním. Každý mezizubní prostor je třeba vyčistit zvlášť a jemně, aby nedošlo k poškození dásní.

TIP: V případě minimálních mezizubních prostor nebo v tam, kde se zuby překrývají, je vhodnější zubní niť. Pro dokončení zubní hygieny použijte osvěžující ústní vodu.

Správně je odshora dolů, špatně ze strany na stranu

Většina lidí si čistí zuby zuřivými pohyby kartáčku po zubech sem a tam. A na kartáček tlačí silou. To však není třeba, vlastně je to nežádoucí. Zuby se v žádném případě nemají čistit horizontálními pohyby sem a tam, ale odshora směrem od dásně dolu po ploše zubů. Nepoužívejte sílu, stačí jemný stíravý pohyb či krouživé pohyby po celém zubu včetně mezizubí. Zuby si takto vyčistěte jeden po druhém.

TIP: Zda jsou zuby dobře vyčištěné, poznáte přejetím jazyka po jejich povrchu. Pokud jsou hladké, máte hotovo. Pokud však cítíte povlak, pokračujte v čištění. Řídit se dvěma minutami nemá smysl. Dokonce je možné zakoupit speciální tablety na detekci zubního plaku.

Nejdražší není nejlepší

Nenechte se ovlivnit reklamou a za zubní pasty neutrácejte horentní sumy. Je to zbytečné. Zubní pasta je v podstatě doplňující kosmetický prostředek zubní hygieny. Hlavním je zubní kartáček a správná technika. Zubní kartáček společně se zubní pastou odstraní mikrobiální povlak ze zubů včetně zbytků potravy. Při výběru dbejte především na obsah fluoru, jež posiluje tvrdé zubní tkáně a brání vzniku zubního kazu a kamene. Ideální obsah fluoru v pastách pro dospělé je 1000 až 1500 ppm.

TIP: Vhodné je zubní pasty občas střídat, aby nedošlo k rezistenci bakterií na dlouho používaný druh zubní pasty.

Nezapomínejte na pravidelné prohlídky

Strach ze zubařů je častým důvodem, proč lidé odmítají chodit na pravidelné prohlídky. K zubaři se odhodlají teprve ve chvíli, kdy jim bolest zubů nedovolí usnout. Přitom pravidelná kontrola 1x až 2x do roka těmto vyhroceným a bolestivým situacím dokáže snadno zabránit. Nemluvě o tom, že ochrání také vaši peněženku před nemalými výdaji spojenými s náročnějšími zubními zákroky.

TIP: Navštivte dentální hygienistku a nechte si ze zubů odstranit zubní plak a kámen a naučte se správné technice čištění zubů.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.