Omeprazol – léčivá látka na problémy se žaludkem

Obsah: 

Druhy léčivých látek na problémy se žaludkem

 Léčivá látka omeprazol

Druhy léčivých látek na problémy se žaludkem

Za vším hledej kyselinu. Jako první popsal úlohu kyseliny chlorovodíkové při tvorbě žaludečních vředů chorvatský vědec Dragutin (Carl) Schwarz. Když v roce 1910 svým tvrzením, „Bez kyseliny není vředu“, zahájil éru moderní terapie stavů spojených s žaludeční kyselinou chlorovodíkovou, která na žaludeční vředy působí jako agresivní faktor. Stejný vědec D. Schwarz také poprvé popsal i léčebný efekt skupiny léků, označených jako antacida. V současnosti jsou antacida používána především k rychlému ovlivnění příznaků jak vředové nemoci, tak pyrózy, avša k hojení vředových lézí ani refluxní nemoci se nehodí.

V současné době se doporučuje užívaní moderních léků, inhibitorů protonové pumpy. Jedním z nejznámějších léčivých látek z této skupiny je omeprazol.

Léčivá látka omeprazol

Omeprazol je účinná látka ze skupiny léčiv používaných při léčbě žaludečních vředů. Léky s účinnou látkou omeprazol se dopouručují, anebo pi předepisují rovněž  i na prevenci před tvorbou žaludečních vředů, dále při léčbě refluxní choroby jícnu anebo při pocitech pálení žáhy. Omeprazol snižuje produkci  žaludeční kyseliny, čím přispívá ke snížení dráždění žaludku.

Omeprazol jako volně prodejný lék vs. lék na předpis

Léčivé přípravky s účinnou látkou omeprazol, s nižším počtem tablet a nižší silou, jsou dostupné v lékárnách jako volně prodejné léky bez lékařského předpisu. Některé léky s účinnou látkou omeprazol jsou dostupné pouze na lékařský předpis se stanovenou úhradou zdravotní pojišťovny.

Kdy užívat omeprazol?

Omeprazol se doporučuje zejména pro snížení rizika vzniku žaludečního vředu při dlouhodobé léčbě nesteroidními analgetiky, jako jsou například léky na bolesti s účinnou látkou ibuprofen, diklofenak, naproxen anebo indometacin. V terapii se omeprazol často používá při nevolnosti anebo zvracení a při podráždění žaludku.

Pacienti se žaludečním vředem mají být pod kontrolou lékaře. Doporučená dávka u pacientů se žaludečním vředem je 20 mg omeprazolu jednou denně. Ve většině případů dochází k zahojení vředu do čtyř týdnů. U pacientů, u kterých nenastalo úplné zhojení po počáteční léčbě, se doporučuje pokračovat v léčbě ještě další čtyři týdny. Komplikované a opakující se poškození je potřebné konzultovat se ošetřujícím lékařem.

Během léčby omeprazolem se nemají užívat přípravky obsahující třezalku tečkovanou (může snižovat účinnost léku). Naopak Omeprazol může snižovat vstřebávání vitamínu B12.

V našich EUC Lékárnách našim klientů doporučíme užívání léku s účinnou látkou omeprazol například právě při překyselení žaludku, anebo při častém užívání některých léků na bolest.

Avšak v každém případě, při dlouhotrvajících, chronický potížích se žaludečními vředy, vždy léčbu konzultujte se svým lékařem.