Otravní komáři - co proti komárům pomůže?

Obsah: 

Proč komáři štípou a v čem jsou nebezpeční?

 Jak se chránit proti komárům?

Pomůcky proti komárům, které si koupíte v obchodě

Které repelenty jsou nejlepší?

Správná aplikace repelentu

Přírodní odpuzovače komárů 

Co na svědění po štípnutí komárem

Proč komáři štípou a v čem jsou nebezpeční?

Na světě žije více než 3 500 druhů komárů, přičemž ze všech těchto druhů štípou vždy jen samičky. Důvodem je obyčejný boj o přežití. K tomu, aby se mohla samička rozmnožovat, potřebuje sát krev, a to ve velkém množství a rychle, protože její život trvá necelé 2 měsíce. Samečci se dožijí podstatně kratší dobu, v průměru jen 10 dnů, a krev nesají, takže ani neštípou.

Kousnutí komárů však nejsou jen nepříjemné, ale i nebezpečné. Přenášejí několik závažných chorob. Dobrou zprávou je, že v našich klimatických podmínkách se vyskytuje jen několik z nich. 

Závažná onemocnění jako malárie, horečka dengue, žlutá zimnice či západonilská encefalitida se sice v našich končinách objeví každoročně, ale jen u lidí, kteří přicestovali z tropických zemí. Existují i dohady, že po štípnutí komárem může dojít k nákaze boreliózou, což však dosud nebylo 100% potvrzeno ani vyvráceno.

Jak se chránit proti komárům?

Někdo radí zasunout kalhoty do ponožek, dlouhé rukávy, a šátek přes hlavu. Takhle by vás komáři neměli poštípat, že? Bohužel, není to pravda. Komár dokáže svým ostřím „žihadlem“ probodnout i tkaninu. Jedinou ochranou může být několik vrstev skutečně tlustého oblečení v kombinaci se silným repelentem. Takto „vyzbrojeni“ byste měli být hlavně při pobytu venku v ranních a večerních hodinách. Komáři jsou totiž nejvíce aktivní hodinu před a hodinu po východu slunce a také hodinu před a po západu. V této době byste se také neměla zdržovat na místech, kde se komáři vyskytují v nadměrném množství.

Pomůcky proti komárům, které si koupíte v obchodě

Do větších prostor se nevyplatí kupovat difuzéry do zástrčky. Ty vám pomohou například v ložnici nebo jiné menší místnosti. U těchto odpuzovačů platí pravidlo, že dokážou pokrýt plochu o rozloze do 25 m². Do velkých vnitřních prostor, jako jsou například garáže, nebo do exteriérových altánků či teras, vám pomohou elektrické lapače na hmyz. Na trhu existují i venkovní elektrické lapače na hmyz. Jejich používání však určitě nemůžeme označit za ekologické a šetrné k přírodě. Kromě komárů se totiž do nich zachytí i motýli, včely a stovky dalšího užitečného hmyzu. Jsou nebezpečné i pro menší ptáky a pokud vám po zahradě nebo po domě běhá kočka, raději zvolte jiné způsoby boje s komáry jako například sítě proti hmyzu

Které repelenty jsou nejlepší?

Na obalu výrobku se můžeme dočíst přesné složení repelentu a vyplatí se této možnosti využít. Odborníci v současné době doporučují používat především repelenty obsahující následující účinné látky, které se prokázaly jako nejúčinnější:

  • DEET – zlatý standard repelentů, který účinkuje i na klíšťata. Protože však jsou klíšťata přece jen o něco odolnější než například mouchy nebo komáři, je pro jejich odpuzení třeba použít minimálně 20% koncentraci této látky (běžné repelenty s DEET jsou 5–100%).
  • Icaridin – má také dobrou účinnost a stejně jako DEET odpuzuje také klíšťata. Na rozdíl od DEET se téměř nevstřebává kůží.
  • PMD, účinná látka eukalyptového oleje – přestože se stejná látka nachází v eukalyptovém oleji, repelenty obsahují spíše synteticky připravené PMD. Nejsou tak účinné jako předchozí přípravky.
  • IR 3535 – působí na všechny druhy hmyzu i na klíšťata, údaje o účinnosti této látky se však liší.

Správná aplikace repelentu

Aby byl repelent účinný (a aby zbytečně neohrozil naše zdraví), je třeba při jeho aplikaci dodržovat určité zásady:

  • repelent aplikujeme jen na odhalenou kůži nebo na oblečení, nikdy na kůži pod oděvem,
  • repelent neaplikujeme v místech, kde je kůže porušená nebo podrážděná (oděrky, ekzém),
  • pozor na zasažení očí nebo úst, při nanášení na obličej si repelent nejprve nastříkáme na ruce a potom opatrně rozetřeme po obličeji,
  • při delším pobytu venku je třeba repelent aplikovat opakovaně, údaje o době účinnosti by měly být vyznačeny na obale výrobku,
  • po návratu domů vždy omyjeme repelent z kůže vodou a mýdlem.

Přírodní odpuzovače komárů

I mezi rostlinami najdeme mnohé druhy, které komáry extrémně odpuzují. Některé obsahují speciální kombinaci látek, jiné jsou zase nepříjemné kvůli silné a agresivní vůni. Nevýhodou přírodních repelentů a odpuzovačů je zejména to, že je jejich účinek v porovnání s chemickými prostředky mnohem kratší. Esenciální oleje se na vzduchu odpařují rychleji. Co se však týká jejich účinku, některé rostliny mají prokazatelně silnější efekt než mnohé chemické insekticidní látky.

Citronová tráva

Citronová tráva, Citronella, Lemon grass, Vůňovec nebo Cymbopogon citratus. To jsou názvy nejsilnějšího přírodního odpuzovače komárů. Když si nejblíže koupíte repelent, přečtěte si jeho složení. Na 90 % bude obsahovat také citrónovou trávu. A to i přesto, že podle některých výzkumů by měla tato tráva komárů spíše přitahovat. Obsahuje totiž látky vůní připomínající kyselinu mléčnou a oxid uhličitý, které vylučuje i naše tělo, a pro komáry jsou neodolatelné. Faktem však zůstává, že citrónová tráva se skutečně vyskytuje v drtivé většině prodávaných repelentů.

Citronová tráva v květináči, odpuzovač komárů

Chcete-li se pomocí této rostliny zbavit komárů na zahradě, musíte ji v létě umístit venku a váš byt nejlépe ochrání v květináči na parapetní desce. Pokud chcete trávu využít jako repelent pro tělo, budete si ho muset připravit.

Čerstvou citrónovou trávu nadrobno nasekejte a rozmixujte na kaši.

  • Vložte ji do misky a zalijte asi 200 ml horké vody.
  • Repelent slijte do skleněné láhve, nechte ho odstát alespoň týden, poté jej sceďte a nalijte do rozprašovače.
  • Citronovou trávu můžete úspěšně pěstovat ve větším květináči i u nás. V létě ji klidně vyložte na zahradu nebo na balkon, přezimovat však musí v interiéru. Pokud byste ji neměli a ani nesehnali v obchodě, poměrně dobrou náhradou je i obyčejný citrón nebo esenciální oleje s těmito aromaty.

Co na svědění po štípnutí komárem

Na svědivé vpichnutí doporučujeme osvědčené léky ze skupiny antihistaminik a léků na alergie ve formě gelů a při závažnějších projevech lze použít i tabletové formy. Pro děti jsou určené léky ve formě kapek. Poštípané místo se doporučuje potřít i přípravkem s obsahem australského čajovníku (TeaTree)

V případě potřeby, vás v našich lékárnách rádi provedeme vyběrem jak správného repelentu, a to nejenom podle oblasti kam cestujete, ale i pro koho je repelent určen a jak repelent správně aplikovat, tak aby byl účinný a rovněž vám poradíme jak postupovat v případě nežádoucích projevů po vpichu a nepříjemného svědění. 

V EUC Lékárnách se těšíme na vaši návštěvu.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.