Otužování

Obsah: 

 Výhody otužování

Jak začít s otužováním?

Bezečné a efektivní otužování

Kdo by se měl otužování vyhnout?

Co říct na závěr?

Otužování je v dnešní době velice populární a to především pro své zdravotní benefity. Jaké jsou výhody otužování? Jak začít? Je vhodné otužování v těhotenství? Jak je to s otužováním dětí? Jaká jsou rizika otužování? To se dozvíte v následujícím textu.

Výhody otužování

Otužování má celou řadu zdravotních benefitů podpořených nejrůznějšími klinickými studiemi. Nicméně, je třeba ho absolvovat pravidelně a dodržovat určitá pravidla. 

  • Posílení imunitního systému - během otužování dochází v těle ke zvýšené produkci bílých krvinek a takzvaných cytokinů (bílkoviny účastnící se imunitní odpovědi), proto je vyšší šance, že při pravidelném otužování budete mnohem méně náchylnější k nemocem, především k virovým infekcím. 
  • Dobrá nálada - během otužování dochází k intenzivnějšímu vyplavování endorfinů (hormonů štěstí) a adrenalinu. Některé studie dokonce ukazují, že může mít pozitivní vliv na zmírnění depresivního syndromu. 
  • Posílení kardiovaskulárního systému - tato aktivita přispívá ke snížení rizika vysokého krevního tlaku, protože během působení chladu dochází k rozšiřování cév a tím pádem k lepšímu proudění krve. 
  • Lepší schopnost vytvořit si návyky a upevnění vůle - otužování nemusí být ze začátku nic příjemného, proto pravidelné absolvování této činnosti vyžaduje jistou dávku odvahy, vytrvalosti a především vůle. Můžete se tak naučit nejenom disciplíně, ale také lépe překonávat strach a vystupování z komfortní zóny může být mnohem jednodušší. 
  • Zmírnění bolestí - působení nízké teploty má analgetické účinky, někteří sportovci po úrazech využívají právě terapii chladem ke zmírnění bolestí. 
  • Podpora hubnutí - během otužování se aktivuje tzv. hnědý tuk, který podporuje spalování energetických zásob za účelem vytvoření tepla.

Jak začít s otužováním?

Otužování je činnost, která vyžaduje přípravu a především trpělivost a pravidelnost. Určitě se nedoporučuje začít koupáním v zamrzlé řece. Pokud není naše tělo zvyklé na nízké teploty, může tato “akce” dokonce působit negativně na naše zdraví - nejeden nezkušený člověk si z

takového výletu odnesl nachlazení, nebo dokonce zápal plic. Otužování nemá univerzální postup, není pro něj stanovena jedna konkrétní teplota, vše je individuální a každý by si měl nastavit vlastní tempo dle svých možností a tolerance. 

  1. Začněte se snižováním teploty v domácím prostředí

Pokud jste zvyklí pobývat v přetopených místnostech, snažte se to omezit. Zkoušejte se postupně dostat na teplotu 20-22 °C přes den a v noci ideálně pod 20 °C. Tělo si tak zvykne na nižší teploty v průběhu běžného dne a budete tak o krok blíže k plnohodnotnému otužování. 

  1. Zkuste se propracovat ke studené sprše

V rámci otužování vodou nemusíte jít úplně daleko. Než se propracujete k venkovnímu koupání, je dobré začít se sprchou. Jak se otužovat doma? Zkoušejte každý den snižovat teplotu vody a postupně se dostaňte až na úplně studenou. Tento proces může trvat klidně i několik týdnů, a když se zvládnete pravidelně sprchovat v takto studené vodě, jste už jen malý krůček od venkovního zimního koupání. 

  1. Než půjdete zkoušet venkovní koupání v zimních měsících, vyzkoušejte ledovou koupel

Ledová koupel je poslední pomyslný stupeň před venkovním koupáním ve studené vodě. Jeho výhodou je domácí prostředí a také ovlivnění teploty vody. Co je vlastně ledová koupel? Je to jednoduché! Stačí napustit vanu studenou vodou a vysypat do ní led v množství, na které se cítíte. Pokud vám tento způsob otužování vodou přijde málo a potřebujete “větší adrenalin”, pak už vám nebrání nic v tom to vyzkoušet venku.

Bezpečné a efektivní otužování

I otužování má svá rizika, a abychom z této činnosti čerpali především pozitiva, je třeba dodržovat pár pravidel. 

  • Otužujte se pravidelně

Aby otužování mělo zmíněné zdravotní benefity, je třeba dělat tuto činnost pravidelně. Pokud se budete otužovat nárazově, může to skončit spíše zdravotními problémy. 

  • Buďte trpěliví

Jak už bylo zmíněno dříve, k otužování je třeba se postupně dopracovat a určitě není kam spěchat. Stanovujte si menší reálné cíle, které mohou dopomoci k tomu, že si vytvoříte dlouhodobý návyk. 

  • Dbejte na svoji bezpečnost

I otužování nese svá rizika v podobě nejrůznějších zranění, ledová voda může způsobit šok, při kterém nemusíte své tělo plně kontrolovat. Proto si s sebou ideálně berte nějakého parťáka, který vám případně může pomoci. 

  • Buďte zodpovědní

Pokud se necítíte stoprocentně zdraví, vynechejte tuto činnost, dokud nebudete úplně fit. Otužování může váš stav zhoršit. V případě různých chronických onemocnění se vždy poraďte se svým lékařem, zda je vhodné v této aktivitě pokračovat. 

  • Reflexe

Snažte se pravidelně hodnotit, zda vám otužování něco dává, a především, jestli vám dělá radost. Pokud to není činnost pro vás, nenuťte se do ní, na svém zdraví můžete pracovat i jinými způsoby.

Kdo by se měl otužování vyhnout?

Otužování není pro každého, zdravý jedinec z něj může velice profitovat, ale v určitých případech je třeba se této činnosti vyhnout nebo ji provádět v mírnější formě. 

  • Lidé s nachlazením a jiným respiračním onemocněním

V tomto případě může koupání v ledové vodě probíhající onemocnění urychlit a dokonce i zhoršit jeho průběh. Pokud se tedy necítíte stoprocentně fit, dejte si od této činnosti pauzu. 

  • Lidé s nemocným srdcem

Pokud máte jakékoliv onemocnění srdce, konzultujte možnosti otužování s ošetřujícím lékařem. U zdravého člověka má sice pozitivní účinky na jeho srdečně-cévní systém, u chronicky nemocného však může působit opačně. 

  • Těhotné ženy a děti

U dětí ani těhotných žen se nedoporučuje venkovní otužování v ledové vodě. To ale neznamená, že se nemohou otužovat vůbec. Doporučují se však mírnější způsoby, například sprchování vlažnou vodou a udržování pokojové teploty kolem 20 °C. Před rozhodnutím pro jakékoliv otužování se ale vždy poraďte s lékařem.

Co říct na závěr?

Otužování může být pro člověka velice přínosné, ať už pro vaši imunitu, váš krevní tlak i celkovou psychickou pohodu. Vyžaduje však určitou dávku trpělivosti a vůle, protože je třeba na něm pracovat pravidelně, postupně a dlouhodobě. Pokud vás tato činnost nezaujala nebo jí z nějakého důvodu nemůžete provozovat, nebuďte smutní, existuje celá řada dalších zdraví prospěšných aktivit, které můžete ve svém volném čase dělat.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.