Paracetamol, dobrý sluha, zlý pán

Obsah: 

Pozor na možnou otravu či předávkování

 Kdy je paracetamol nebezpečný

Příznaky otravy paracetamolem

Diagnostika otravy paracetamolem

Léčba otravy paracetamolem

Téměř každý ho má doma v lékárničce. V začátcích doby "Covidové" byl v lékárnách vyprodán a měl zachraňovat životy. Ovšem dokáže životy i brát. Lék s obsahem paracetamolu.

Otrava paracetamolem je nebezpečný a poměrně častý druh intoxikace. Paracetamol patří do skupiny léčiv, která spadají mezi antipyretika a analgetika. Jsou to tedy léky na bolest a proti horečce, které jsou volně k dostání v lékárnách.

Pozor na možnou otravu či předávkování

V lékárnách jsou volně dostupné mnohé přípravky s obsahem paracetamolu pod různými obchodními názvy i způsoby užívání. Některé jako tablety či kapsle, další ve formě rozpustného prášku anebo rozpustné tablety. Často zároveň obsahují i další léčivé látky.

První pravidlo je: Tento typ léků neužívejte současně. Často dochází k situaci, že pacient užívá najednou několik podobných přípravků obsahujících paracetamol (a ani to netuší). Mnozí lidé si toto riziko neuvědomují a snadno tak dochází k předávkování.

Paracetamol patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější léky při "samoléčbě" horečky a bolestí různého původu. Téměř každý předpokládá, že paracetamol vyvolává nežádoucí účinky pouze zřídka, což vede k falešnému pocitu bezpečí. Avšak široká laická veřejnost si neuvědomuje, že nekontrolovaným užíváním si sami mohou neúmyslně způsobit těžké poškození jater.

Mnozí pacienti s pocitem starého známého léku ztrácejí ostražitost a nevěnují pozornost tomu, jaká dávka je bezpečná. Člověk má vysokou teplotu nebo silnou bolest, dá si jednu tabletku. Pod vlivem reklamy se chce rychle vyléčit a je netrpělivý, jestliže po krátkém čase potíže neustoupí. Proto si dá další tabletku, nejlépe toho léku z reklamy, který určitě zabere.

Kdy je paracetamol nebezpečný

Paracetamol může být velmi nebezpečný, pokud se nerespektují doporučení v příbalovém letáku (maximálně 8 tablet s obsahem 500mg paracetamolu pro dospělého člověka denně t.j. 4 gramy, v časovém odstupu nejméně 4 hodiny). Vyšší dávka je již toxická.

Dávka paracetamolu menší než 125 mg / kg není toxická. Dávka 250 mg / kg (resp. 350 mg paracetamolu na kilogram tělesné hmotnosti pacienta) představuje 50 %, resp. 100% riziko závažného poškození jater.

Příznaky otravy paracetamolem

Průběh otravy paracetamolem lze rozdělit do několika časových fází:

První fáze: Těsně po otravě trpí nemocný nevolnostmi, nechutenstvím a zvracením. Dále se objevuje pocení, ospalost a apatie.

Druhá fáze: Během druhé fáze otravy dochází k přechodnému zlepšení stavu nemocného a vymizení příznaků. Tento stav je velice nebezpečný, protože maskuje závažnost rozvíjejícího se onemocnění.

Třetí fáze: Třetí fáze přichází zpravidla po dvou dnech od otravy. Opět dochází k rychlému zhoršení zdravotního stavu nemocného, ​​které se projeví nevolností a zvracením. K tomu se přidávají bolesti břicha v oblasti pravého podbřišku.

Čtvrtá fáze: Čtvrtá fáze nastává 4-5 dní po požití paracetamolu. Játra a ledviny nemocného selhávají. To se projeví rozvojem žloutenky a zadržováním moči. Následně dochází k poruchám vědomí, zmatenosti, letargii a nakonec upadne pacient do kómatu. Pokud nedojde k včasné léčbě, umírá nemocný do deseti dnů od předávkování léky.

Diagnostika otravy paracetamolem

Pro úspěšnou léčbu intoxikace paracetamolem je nezbytná včasná diagnostika, která je velmi ztížena bezpříznakovou fází onemocnění. Při podezření na předávkování je důležité okamžitě vyhledat lékaře, který provede laboratorní testy a nařídí pozorování stavu nemocného.

Léčba otravy paracetamolem

V domácích podmínkách, těsně po užití větší dávky léku, má význam rychlé poddání aktivního uhlí (nejlépe do hodiny od požití). Další postup je hned vyhledat odbornou pomoc. Léčba intoxikace probíhá na odděleních JIP nebo ARO, kde je nemocný pod neustálým dohledem lékaře. Dochází k opakovaným výplachům žaludku a střev, podávání aktivního uhlí, čímž dojde k vychytávání jedu v trávicím traktu. Odborníci kromě dekontaminace trávicího traktu aktivním uhlím podávají specifické protilátky - N-acetylcysteinu.

Další a poměrně častou příčinou otravy a poškození jater je současné pití alkoholu.

Během užívání paracetamolu se nesmí současně pít alkohol (ani svařené víno, grog, případně letní míchané nápoje s alkoholem). Játra musí odbourávat i alkohol, a proto se spíše vyčerpá a poškozuje.

Pokud si nebudete vědět rady, zda můžete váš lék na bolest a teplotu z domácí lékárničky kombinovat se širokou nabídkou léků v lékárnách, ozvěte se nám, anebo navštivte naše kolegy v EUC lékárnách. Vždy vám rádi poradíme.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

 

Nabídka EUC Lekárny