Péče o vlasy a pokožku hlavy

Obsah: 

Tipy. jak správně pečovat o vlasy, aneb co pomáhá na zničené vlasy?

 Jak správně vlasy umýt?

Jak odstranit lupy?

Co dělat, když mi padají vlasy?

Jak se zbavit vší?

Zdravé a kvalitní vlasy jsou odjakživa považovány za jeden ze symbolů nejen ženské krásy. Na následujících řádcích se dočtete, jak správně pečovat o vlasy a pokožku hlavy, jak správně vlasy mýt nebo jak se zbavit vší.

Tipy, jak správně pečovat o vlasy, aneb co pomáhá na zničené vlasy?

  1. Nepoužívejte vlasové přípravky, které obsahují chemické přísady

Vybírejte takové přípravky vlasové kosmetiky, které mají co největší množství přírodních ingrediencí. Vyvarujte se šamponům a kondicionérům se silikony, parabeny a sulfáty. Silikony sice dodávají vlasům hebkost a lesk, ale současně je zatěžují. Sulfáty mají v šampónech pěnící funkci, ale mohou dráždit pokožku hlavy.

Z přírodních přípravků k péči o vlasy můžete vyzkoušet například šampóny s konopnými výtažky, které neobsahují silikony, parabeny ani sulfáty.

Pokud rádi zkoušíte nové věci a zároveň vám záleží na životním prostředí, vyzkoušejte tuhé šampóny, které se v posledních letech těší velké oblibě. Mívají přírodní složení, jsou ekologicky balené bez použití plastových obalů a velmi dlouho vydrží.

  1. Dejte si pozor na správné použití kondicionéru a masky na vlasy

Kondicionéry a masky na vlasy jsou určené k výživě vlasů a k usnadnění jejich rozčesávání. Zároveň vlasy pokrývají ochranou vrstvou, která chrání proti vnějším faktorům. Kondicionéry a masky na vlasy byste měli nanášet pouze na konečky vlasů, jelikož pokožku hlavy mohou dráždit a vlasy mají poté větší sklon k maštění.  

  1. Dbejte na vhodnou teplotu vody při mytí vlasů

Vlasům neprospívá horká ani příliš studená voda. Ideálně používejte vlažnou vodu, která uzavře vlasová vlákna.

  1. Vyvarujte se stresu

Dlouhodobý stres má negativní dopad na celkové zdraví, vlasů nevyjímaje. Při stresu mají vlasy tendenci vypadávat a zhoršuje se také jejich kvalita. Dopřejte si proto dostatek kvalitního spánku, pravidelně sportujte a dodržujte základy zdravého životního stylu.

  1. Dbejte na vyváženou a pestrou stravu

Vyvážená a pestrá strava je základem kvalitních a zdravých vlasů. Dbejte na dostatečný příjem plnohodnotných bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce a luštěniny), které jsou důležité pro tvorbu kolagenu – základního stavebního kamene vlasů.  Z vitaminů můžeme doporučit biotin, který přispívá k udržení normálního stavu vlasů a pokožky. Také nezapomínejte na pravidelný příjem selenu a zinku, které přispívají k udržení normálního stavu vlasů. Přírodním zdrojem selenu a zinku jsou především maso, mléčné výrobky, ryby, celozrnná mouka a ořechy.

Mějte také na paměti, že vlasům neprospívá kouření a konzumace alkoholu.

Na stránkách EUC lékárny se můžete podívat, jaké jsou vitamíny a jiné doplňky stravy na kůži, vlasy a nehty, které obsahují kombinaci nejen výše zmíněných vitaminů a minerálních látek.

Vyzkoušet můžete například gumové medvídky s extra dávkou biotinu a dalších vitaminů a minerálních látek.

  1. Nezatěžujte vlasy nadměrnými tepelnými úpravami

Vlasy si nenechávejte volně uschnout, jelikož mokré vlasy jsou mnohem citlivější k poničení. Vlasy je vhodné vyfénovat, vždy však používejte střední teplotu a vyvarujte se příliš horkému vzduchu. Zároveň používání žehličky, kulmy, nebo elektrických natáček může vést ke změně struktury vlasů a tím k jejich zvýšenému lámání. Před použitím žehličky nebo kulmy na vlasy, použijte vždy ochranný sprej pro tepelnou úprava vlasů.

  1. Používejte správný hřeben

Vedle výběru vhodných přípravků na vlasy je důležitá také správná technika česání. K česání si vyberte vhodný hřeben dle hustoty a délky vašich vlasů. Vedle hřebenu dbejte také na správný výběr gumiček do vlasů. Gumička by neměla vlasy příliš stahovat, z toho důvodu vybírejte spíše látkové nebo gumové.

  1. Pravidelně si dopřejte péči profesionálů

Nezapomínejte na pravidelnou návštěvu kadeřnických salonů. Abyste neměli roztřepené konečky, je potřeba vlasy zastřihávat každých 6-8 týdnů.

Pokud si vlasy barvíte, měli byste se vyvarovat domácímu barvení a tuto péči přenechat profesionálům. Barvené vlasy vyžadují speciální péči, jelikož jsou citlivější k poškození.

Jak správně vlasy umýt?

Základní pravidlo je nemýt si vlasy příliš často, ideálně 1-2 x týdně. Aby Vaše vlasy zůstaly déle čisté, použijte ihned po umytí suchý šampón. Vlasy rozčesejte již před umytím. Mokré vlasy jsou velmi náchylné k poškození, proto je hrubě nesušte ručníkem a před rozčesáváním je nechejte nejprve proschnout. Šampón vybírejte dle typu vašich vlasů a použijte ho ve dvou fázích. Prvním mytím odstraníte nečistoty a při druhém mytí promasírujte pokožku hlavy. Masáž hlavy zlepšuje prokrvení pokožky a tím může podpořit růst vlasů.

Použité přípravky nezapomeňte z hlavy dostatečně vymýt, v opačném případě by zbytky produktů mohly dráždit pokožku hlavy.

Jak odstranit lupy?

Lupy trápí zhruba polovinu dospělé populace, ale nevyhýbají se ani dospívajícím a dětem. Jedná se o nadměrné množství odumřelých částí kůže ve vlasaté oblasti hlavy, případně ve vousech či obočí. Ve většině případů nejsou projevem závažného onemocnění – jde spíše o estetický problém. Nejčastější příčina vzniku mastných lupů je seboroická dermatitida (DS, seborea). Ta je spojena s přítomností plísně, za níž stojí přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur, které se přirozeně nacházejí i na zdravé pokožce. Vytvářejí v místě přemnožení zánět projevující s nadměrnou obnovou kůže, tedy lupů (větší, mastné a nažloutlé kusy kůže).

Léčba lupů při seboroické dermatitidě by měla být vedena zkušeným dermatologem. Jde o léčbu komplexní a dlouhodobou, občas nezbytná i systémová antimykotická terapie.

Při léčbě suchých lupů či lehčích forem mastných lupů je překvapivě jedním ze stěžejních faktorů pro zahájení léčby volba vhodného šamponu na lupy. Mytí, během kterého je vhodné jemně masírovat pokožku hlavy, se doporučuje opakovat 2-3 x týdně, šampon nechte působit 3-5 min. K léčbě lupů můžete využít také léky na vlasy a lupy. Problematice lupů se věnujeme také v samostatném článku.

Co dělat, když mi padají vlasy?

Nadměrné padání vlasů častěji trápí muže, ale nevyhýbá se ani ženám. Zpravidla se jedná pouze o kosmetický problém, ovšem ztráta vlasů může doprovázet také jiná, leckdy závažná onemocnění. Pro účinnou léčbu je důležitá správná diagnóza a odhalení všech faktorů, které mohou stav zhoršovat. 

Příčin vypadávání vlasů může být celá řada. Mezi nejčastější patří:

  • stres, psychická či fyzická zátěž (stavy po porodu, operacích atp.)
  • příčiny traumatické (nevhodná úprava vlasů, vyškubávání atp.)
  • špatná životospráva a stravování
  • nedostatek živin a vitamínů (např. vitamín C, vitamin D, vitamin B12,  železo, selen, zinek…)
  • hormonální změny (porod, menopauza, substituční terapie…)
  • onemocnění štítné žláz
  • některá infekční onemocnění
  • nádorová onemocnění
  • užívaných některých léků
  • jiná (často autoimunitní) onemocnění – systémový lupus erythematodes, selhání ledvin, nespecifické střevní záněty, onemocnění jater, diabetes, kožní onemocnění (například lupénka, tinea capitis čili plíseň, folikulitida apod.)

Životnost a kvalitu vlasů negativně ovlivňuje i přehnaná péče – nesvědčí jim příliš časté mytí, fénování, používání nevhodných přípravků, chemické úpravy (barvení, odbarvování, trvalá) a časté česání.

Jako prevenci vypadávání vlasů můžete vyzkoušet šampóny proti vypadávání vlasů nebo přípravky určené speciálně pro ženy po čtyřicítce.

Jak se zbavit vší?

Veš dětská je přibližně tři milimetry velký živočich, který žije výhradně ve vlasech. Má ploché tělo se silnými nožičkami, kterými se velmi pevně dokáže držet ve vlasové části hlavy. Vši lepí svá vajíčka, které nazýváme hnidy, přímo u pokožky hlavy.

Jaké jsou příznaky vší?

  • svědění pokožky hlavy
  • drobné škrábance na hlavě
  • poruchy spánku a nervozita

Přestože vši dokážou velmi potrápit, dnes naštěstí existuje spousta různých metod, jak se jich efektivně zbavit. Použít můžete šampon nebo sprej s insekticidem, který parazity hubí ochrnutím jejich nervové soustavy nebo přípravky na bázi silikonu, popřípadě přírodní přípravky s olejem, které vši obalí a udusí je.

Na našich stránkách naleznete všechny druhy výše zmíněných přípravků na vši a hnidy. Pomoci s vyčesáváním hnid vám může také elektrický hřeben na vši.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.