Plané neštovice - pouze dětská nemoc?

Obsah: 

Jak se nakazí děti?

 Kdy jsou neštovice infekční?

Jak plané neštovice vypadají?

Léčba planých neštovic

Dá se před neštovicemi chránit?

Plané neštovice a slunce 

Neštovice v dospělosti

Co způsobuje jizvy po planých neštovicích

Jak se vyhnout zanícené vyrážce?

Plané neštovice způsobuje virus varicella-zoster. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u dětí předškolního a školního věku. Rodiče se planých neštovic mimořádně obávají, protože po odeznění nemoci zůstává virus celoživotně v těle.

Jak se nakazí děti?

Virus varicella se přenáší vzduchem, přes dýchací systém. Není nutný bezprostřední kontakt s nemocnou osobou. Virus se může přenést během kýchání, kašlání, smrkání (tzv. kapénkový přenos).

  •  Inkubační doba (čas mezi prvním kontaktem s virem a prvními příznaky) se pohybuje mezi 10 až 25 dny; v průměru trvá kolem 15 dnů.

 

Během celého onemocnění se virus vylučuje z vyrážek na kůži. Ke konci inkubační doby se šíří kapénkami, vdechovanými do dýchacích cest.

Kdy jsou neštovice infekční?

Nákaza se začíná přenášet již ke konci inkubační doby, přibližně 2 dny před nástupem vyrážek. Dítě tak může nakazit někoho jiného, ​​přestože u něj je onemocnění stále ještě bez projevů.  Po zahojení všech strupů, pacient již není přenašečem viru.

Jak plané neštovice vypadají?

Virus se rozmnožuje v dýchacích cestách, a po 7 dnech se dostává do krve. Teprve po 15 dnech od vniknutí viru do organismu nastupují kožní projevy.

Po uplynutí inkubační doby se na kůži objeví kožní výsev (vyrážka), který prochází několika stádii. Růžovočervená skvrna je jeden z prvních typů kožního výsevu. Později se skvrna mění v malý puchýř a sledním stadiem je puchýř, naplněný hnisem. Kolem vyrážky můžete vidět červený lem.

Množství vyrážek je u každého jedince odlišné. Vyrážek může 10, ale také klidně i více než 1000. Příznaky jsou zejména nepříjemné svědění a zvýšená teplota, to ovšem není všechno. Zejména u starších dětí a dospělých se často může projevit:

  • nevolnost,
  • bolest v krku, na hrudi,
  • bolest hlavy,
  • kašel.

 

Léčba planých neštovic

U nerizikových dětí léčíme hlavní příznaky, snažíkme se snižit zvýšenou teplotu a svědění, zajišťujeme klid na lůžku. Zcýšenou teplotu doporučujeme snížovat léky s obsahem paracetamolu.

V případě neštovic, jsou léky na zvýšenou teplotu s obsahem ibuprofenu, méně vhodnou alkternativou, neboť jedním z vedlejších účinků může být právě vyrážka na kůži. Léky s obsahem ibuprofenu nejsou vhodné ani u astmatiků, lidí se žaludečními vředy či pálením žáhy.

Svědění můžete zmírnit i podáním dimetindenu (lék na alergické projevy) – pro děti jsou vhodné formy v kapkách. Pozor, kapky mohou vaše dítě tlumit. Dospělý mohou na zklidnění užít léky vhodné na alergické projevy.

Pokud přemýšlíte o tom, zda můžete podat dítěti kyselinu acetylsalicylovou, abyste zmírnili teploty, tak tuto volbu u dětí nedoporučujeme. U dětí do 15 let totiž hrozí riziko vzniku Reyova syndromu – poškození mozku a jater, s fatálními následky. Léky s obsahem paracetamolu by měly být léky první volby.

Co se týče svědění, tak moderní trendy nedoporučují používat žádné přípravky, které se nanášejí na kůži. Pokud je však svědění u vašeho dítěte nesnesitelné, po dohodě s lékařem můžete zkusit léky proti alergiím a anebo pokud již nemáte nic dalšího po ruce, tak potřete vyrážky tekutým pudrem, genciánovou violetou nebo čajovníkovým olejem. Silná vrstva tekutého pudru však může mít negativní účinky. Oddaluje zasychání vyrážek a zvyšuje intenzitu svědění – proto jsou vhodnější roztoky (hypermangan, violet).

Jak si poradit se sprchováním, když má dítě plané neštovice:

  • dítě sprchujte vlažnou vodou, ale jen krátkou dobu (můžete i vícekrát denně),
  • nepoužívejte žádné kosmetické přípravky, šampony ani mýdla,
  • dítě po sprchování neutírejte, ale jen osušte (přikládáním ručníku),
  • ke zmírnění svědění můžete použít koupel s hypermanganem nebo koupel z ovesných vloček (obojí dostanete v lékárně),
  • heřmánek a řepík (ve formě čaje či koupele) mají protizánětlivé účinky na kožní vyrážky.

 

V případě rizikových skupin pacientů, vždy se poraďte s lékařem na léčbě planých neštovic. Častokrát se doporučuje užívaní antivirotik.

Do rizikových skupin patrí zejména lídé:

  • se zhoršenou imunitou,
  • těhotné ženy,
  • kuřáci,
  • atopici, kteří dlouhodobě užívají protizánětlivé hormony (kortikosteroidy),
  • pacienti s chronickým astmatem,
  • pacienti s nesprávnou funkcí sleziny, s poruchami ledvin.

 

V případě, že patříte do nekteré z rizikových skupin, tak v případě výskytu neštovic dopooručujeme vyhledat lékaře. Dalšími rizikovými faktory v případě neštovic jsou:

  • děti mladší 1 roku a starší 12 let,
  • pokud horečka přetrvává déle než 4 dny,
  • pokud máte horečku nad 39 °C,
  • pokud z vyrážky vytéká hnis,
  • pokud zvracíte, silně vás bolí břicho,
  • máte závažné potíže s dýcháním,
  • jsou-li vyrážky podlity krví,
  • pokud máte problémy s chůzí,
  • pokud máte ztuhlý krk.

 

Dá se před neštovicemi chránit?

Přitrozená imunitza pomáhá mírnit projevy neštovic. Jednou z mála aktivní ochrany spočívá v podání vakcíny z živé očkovací látky. Může se provést u zdravých lidí, a u dětí nad 2 roky, či u mladistvých. Účinnost vakcíny slábne s časem, a to od 97 % v prvním roce po očkování, až na 84 % po 8 letech od očkování. 

I při neštovicích platí základní pravidlo - zdravá strava a dostatečný příjem tekutin. A proto se doporučuje dostatečné množství zeleniny a ovoce, které dostatčně hydratují pokožku a obsahují velké množství vitamínů, které jsou potřebné pro zlepšení imunity u dítěte.

Naopak, průběhu nemoci nemusí prospívat alergenní jídla – ořechy, citrusové ovoce, jahody, ostružiny, maliny, sója, vejce, ryby, kysané zelí, sůl a pepř – podporují svědění. Když už dítě onemocní dbejte i na vhodný výběr materiálu oblečení, tak aby nedocházelo k zbytečnému pocení, a aby materiál byl na dotek příjemný a nealergizující a prodyšný. Vhodné jsou hladké, nepřilnavé bavlněné oděvy, které chladí tělo, a tak zmírňují svědění.

Plané neštovice a slunce

Pacient by neměl chodit na přímé slunce. Kůže, která je posetá vyrážkami, je náchylnější na popáleniny. Pobyt na slunci rovněž zvyšuje riziko vzniku jizev, pocení zintenzivňuje svědění. Doporučuje se vyvarovat pobytu na slunci i alespoň měsíc po překonání nemoci.

Neštovice v dospělosti

Jako dospělá osoba, která neštovice již překonala, se nemusíte obávat. Dejte si ale pozor, a používejte vlastní ručník. Co dělat, pokud jste byli v kontaktu s osobou, která má plané neštovice?

Pokud jde o zdravé dítě, které plané neštovice nemělo, je třeba čekat, zda se u něj objeví. Pokud je to rizikový pacient, zda dospělá osoba, která plané neštovice ještě neměla, navštivte lékaře, pokud zaznamenáte typické příznaky.

Závažné komplikace planých neštovic:

  • Atypický zápal plic – když se virus dostává přes dýchací trakt kapénkovou infekcí. Zvláštností je na první dojem čisté dýchání, které je však doprovázeno dušností. Nález se zjistí až po rentgenu plic.
  • Žloutenka.
  • Snížení počtu krevních destiček, které vede k podlitině pod strupem.
  • Postižení nervové soustavy – zánět mozkových blan.

 

Co způsobuje jizvy po planých neštovicích

Většinou se vyrážka do 7 dnů zahojí, a stane se z ní strup. Ta časem odpadne a zmizí. Někdy se z komplikovaných vyrážek vytvoří jizvy, které zůstávají na těle po celý život. Pokud se ale vyrážka nezapálí, jizva nevzniká. Opět doporučujeme aby se pacient neškrábal, a snažil se svědivé projevy potlačit.

Jak se vyhnout zanícené vyrážce?

Pokud se už vyrážka zanítí, tak zanícené vyrážky dezinfekujte tea-tree olejem nebo alkoholovým roztokem. Pokud jste plané neštovice v dětství překonali, je extrémně nepravděpodobné, že je dostanete zase. Naopak pokud jste v dětství neštovice nepřekonali, nebo vám je špatně diagnostikovali, můžete po kontatku s virulentním pacientem je v dospělosti dostat. Platí to zejména u pacientů se sníženou imunitou.

V dospělosti bývá průběh planých neštovic těžší. O postupu léčby by měl rozhodnout váš lékař. Nejdůležitější je, aby se zamezilo rozvoji příznaků. Přestože plané neštovice patří k lehkým onemocněním, není třeba je podceňovat, a to pro již zmíněné komplikace. Věnujte proto pozornost nejen rizikovým osobám, ale také těm, u kterých se předpokládá bezproblémový průběh.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.