Potravinové intolerance a alergie

Obsah: 

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí

 Alergie na potraviny

Histaminová intolerance

Jak léčit intolerance a alergie?

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí

Potravinové alergie a intolerance potravin jsou nejen doprovázeny nepříjemnými projevy, ale mohou být také nebezpečné. Pojmy alergie a intolerance se velmi často zaměňují, málokdo však ví, že jsou mezi nimi výrazné rozdíly.

Alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují v prostředí. Při prvním kontaktu s alergenem (bílkovinou) dojde k aktivaci imunitního systému, který ji nesprávně vyhodnotí jako nebezpečnou pro organismus. Pokud dojde k opětovnému kontaktu s tímto alergenem, rozvíjí se takzvaná imunopatologická reakce zprostředkovaná určitým druhem protilátek. Alergické reakce se mohou projevit mnoha příznaky, například dýchacími obtížemi, otokem jazyka, svěděním, kopřivkou, průjmem nebo zvracením. V krajním případě může dojít k rozvoji život ohrožujícího stavu, který se nazývá anafylaktický šok. Z tohoto důvodu by alergici měli mít vždy u sebe injekční pero s adrenalinem, které slouží jako první pomoc v případě anafylaktického šoku.

Intolerancí (nesnášenlivostí) na potraviny se oproti tomu myslí stav, kdy špatně snášíme (trávíme) některé druhy potravin, popřípadě složky obsažené v potravině. Na rozdíl od alergií se nemusí nutně jednat o bílkovinu a tato reakce není zprostředkovaná imunitním systémem. Typicky se jedná o nedostatek některého trávicího enzymu. Nejčastějším onemocněním ze skupiny intolerancí je nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy) neboli laktózová intolerance. Jedná se o onemocnění s velmi častým výskytem především v asijské a africké kultuře, v našich podmínkách se s ním však setkáváme také poměrně často. Za normálních okolností je laktóza štěpena pomocí enzymu laktáza na jednodušší cukry. Pokud je tohoto enzymu nedostatek, nebo zcela chybí, hovoříme o laktózové intoleranci. Pokud není laktóza rozštěpena v tenkém střevě enzymy, přejde do tlustého střeva, kde jí začnou zpracovávat bakterie za vzniku trávicích obtíží, jako jsou především průjem a nadýmání. Enzym laktáza je tvořena buňkami střeva (enterocyty), jejichž aktivita s věkem klesá, proto se s tímto onemocněním často potýkají osoby vyššího věku.

Na rozdíl od alergie na mléčnou bílkovinu (ABKM), u které musí jedinec vyřadit veškeré potraviny obsahující mléčné bílkoviny, u laktózové intolerance to není zcela nutné, ale je vhodné je zařazovat dle individuální snášenlivosti. Nejčastěji způsobuje potíže čerstvé kravské mléko, ale například sýry, kysané mléčné výrobky nebo máslo potíže nemusí způsobit.

Enzym laktáza zlepšuje trávení laktózy u osob, které laktózu špatně tráví. EUC lékárna má v nabídce velké množství doplňků stravy s jejím obsahem. Vždy se poraďte se svým lékařem, zda je pro Vás užívání přípravku vhodné.

V dnešní době můžete na trhu najít velké množství bezlaktózových výrobků (jogurty, mléko, sýry), které se chuťově dají srovnat s běžnými výrobky. Úplné vyřazení mléčných výrobků ze stravy v případě běžné intolerance není doporučeno, jelikož jsou významným zdrojem vápníku. Nedostatek vápníku může způsobit onemocnění pohybového aparátu jako je například osteoporóza. Jeho nedostatku můžete předcházet pomocí doplňků stravy s vápníkem. Myslete však na vyváženou a pestrou stravu s dostatkem mléčných výrobků, masa a zeleniny. Významným potravinovým zdrojem vápníku je také mák.

Ostatní trávicí enzymy jsou tvořeny především slinivkou břišní. Nedostatek těchto enzymů se projevuje také potížemi, jako jsou průjem, bolestivé vyprazdňování nebo nadýmání. V takovém případě Vám Váš lékař může doporučit užívání tzv. pankreatických enzymů.

Jako další příklady nesnášenlivostí lze uvést vzácné onemocnění fenylketonurie nebo histaminová intolerance.

Alergie na potraviny

Mezi nejčastější potravinové alergie patří alergie na mléko a alergie na vejce, dále potom na ořechy, arašídy, ryby, pšenici a jiné obiloviny. Jídelníček při alergii se neliší od jídelníčku běžné populace, měl být však být striktně eliminační s vyřazením potravin způsobujících alergickou reakci.

Na obalech potravin jsou nejčastější alergeny uvedeny tučným písmem.

Histaminová intolerance

Histaminová intolerance je často nesprávně označována jako alergie na histamin. Histaminová intolerance je velmi specifickým druhem nesnášenlivosti. Histamin je látka, která je pro lidské tělo v určité míře nenahraditelná. Jedná se o důležitý neurotransmiter, který pomáhá při přenosu informací mezi mozkem a ostatními tkáněmi. Dále se účastní lokálních i systémových imunitních reakcí. Histaminová intolerance vzniká ve chvíli, kdy přijímáme takový nadbytek histaminu ve stravě, který naše tělo nedokáže zpracovat, nebo pokud nám chybí enzymy na jeho zpracování. Histamin se poté ukládá do tkání a způsobuje velmi nespecifické potíže, jako jsou bolesti hlavy, rýma, vyrážka, nespavost, reflux, závratě či zvracení, bolesti břicha, průjmy či nízký krevní tlak a poruchy srdečního tepu.

V jakých potravinách je histamin nejvíce zastoupen?

Dieta s omezením histaminu je velmi individuální, záleží na snášenlivosti jedince. Mezi potraviny bohaté na histamin však obecně patří fermentované mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty a tvaroh, konzervované, uzené a zpracované maso, fermentované sójové produkty včetně tempehu, misa či sójové omáčky, ochucovadla jako jsou kečup, hořčice, tatarská omáčka, alkohol, káva nebo čokoláda.

Pokud trpíte histaminovou intolerancí, jezte především čerstvé potraviny a vyvarujte se konzumaci konzervovaných a vysoce zpracovaných potravin.

Jde léčit intolerance a alergie?

Alergie ani intolerance léčit nelze. Lze pouze předejít potížím, které jsou s jejich výskytem spojeny. U dětí se můžete setkat s alergiemi v raném věku, které postupně vymizí. Pokud však přetrvávají do dospělosti, je nutné dodržovat eliminační dietu s vyloučením alergizujících potravin. U intolerancí můžete potraviny zařazovat dle individuální snášenlivosti, tedy najít si takové množství potraviny, která Vám nezpůsobuje potíže. Intolerance se mohou vyskytovat také dočasně a po určité době zcela vymizet, například po operacích střev nebo užívání antibiotik, kdy buňky produkují méně enzymů. Diagnostiku potravinových intolerancí provádí vždy lékař na základě různých diagnostických testů. Pokud Vás trápí trávicí obtíže, můžete vyzkoušet některý z doplňků stravy, které přispívají k normální funkci trávicího systému, vždy byste však měli znát přesnou příčinu Vašich potíží. Pokud patříte mezi milovníky kávy, vyměňtě normální kávu za bezkofeinovou. 

Na závěr je třeba zmínit, že pokud máte velké množství alergií nebo intolerancí a Vaše strava je proto výrazně omezená, měli byste dbát na dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek. Dopomoci Vám k tomu mohou doplňky stravy. V zimních obdobích myslete především na vitaminy a minerální látky, které přispívají k normální funkci imunitního systému, například vitamin C, vitamin D nebo některé multivitaminové přípravky.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.