Pozor na slunce, ovlivňuje léky

Obsah: 

Kdo by si měl dát pozor  na slunce

 Nežádoucí účinky antibiotik při pobytu na slunci

Volně prodejné léky a sluníčko

V případě, že užíváte některé léky a zároveň si dopřáváte pobyt na sluníčku, hrozí vám a zejména vaší pokožce vznik řady nežádoucích reakcí. Kombinace léků, které zvyšují citlivost kůže na ultrafialové UV – A záření a slunce totiž může způsobit nežádoucí účinky, které se mohou projevit například svěděním kůže, zarudnutím, otoky anebo vznikem puchýřů. Naše tělo je při slunění citlivější zejména po užití antibiotik, některých léků pro kardiaky a časté mohou být nežádoucí reakce na slunce i po užití psychofarmak.

Kdo by si měl dát pozor na slunce

Kardiologický pacient by si měl kromě horka dávat pozor i na přímé sluneční záření při užívání léků na cholesterol, zejména statinů, a v určitých případech i antiarytmik (léky při poruchách srdečního rytmu), anebo diuretik (léky na odvodnění).

Ovšem problematické reakce na sluneční záření se mohou týkat i pacientů, užívajících některá antidepresiva, nevyjímaje ani ty přírodní s obsahem třezalky anebo léků určených na léčbu epilepsie. Reakcí je opět častý výskyt citlivější pokožky, puchýře a jiné alergické reakce.

Problémy může způsobit i kombinace slunce a léků s obsahem retinoidů určených ke kožní aplikaci.

Nežádoucí účinky antibiotik při pobytu na slunci

Časté nežádoucí účinky slunění jsou známé zejména u antibiotik. Stává se, že odjíždíme na dovolenou a antibiotika jsme ještě nedobrali. Ještě vetší potíže můžou způsobit antibiotika, která začínáme brát v průběhu letní dovolené, a která máme ještě ze starých zásob, co kdyby. Tělo je v těchto případech nesmírně oslabováno a vyčerpání je vidět na první pohled. Kožní reakce opět nejsou výjimkou. O užívání antibiotik by měl být vždy informován lékař a dbejme na jeho doporučení. Pláž, i když pod slunečníkem, není vhodné místo na vyležení nemoci, kterou antibiotika léčí. V každém případě je lepší zůstat na hotelovém pokoji s klimatizací.

Mezi antibiotika vzájemně reagující se sluncem patří zejména léky s obsahem doxycyklinu, tetracykliny anebo s obsahem ciprofloxacinu.

Volně prodejné léky a sluníčko

Ovšem ani volně prodejným lékům se interakce se sluníčkem nevyhýbá.

Z léků dostupných bez lékařského receptu jsou rizikové například často užívané léky na bolest a záněty (s obsahem ibuprofenu – velký pozor na současné užití alkoholu), protizánětlivé léky na bázi gelu nebo náplasti (s účinnou látkou diklofenak).

Je mnoho léků, které v kombinaci se sluncem mohou způsobit nežádoucí projevy na kůži. Proto pokud plánujete dovolenou, vykoupat se v jezerech či jít do solária, ověřte si u lékaře nebo v lékárně, zda právě vaše léky reagují na slunce. Vyvarujete se tím riziku vzniku nepříjemných vyrážek či puchýřů, které vám letní čas mohou znepříjemnit.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.