Průjem

Obsah: 

Příčiny průjmu

 Průjem může mít akutní i chronickou formu

Nezapomínejte na tekutiny ani na jídlo

Jak se rychle a účinně zbavit průjmu

Cestovatelský průjem

Dětský průjem

 

Příčiny průjmu

Průjmem trpěl určitě někdy v životě každý z nás. Akutní průjem se nevyhýbá dětem ani dospělým, a i když se jedná o nepříjemnou záležitost, většinou zanedlouho odezní. Navíc v současné době existují moderní a šetrné přípravky, pomocí kterých lze tyto zažívací problémy řešit. Co na průjem skutečně zabírá?

Příčiny průjmu mohou být různé – kromě virů a bakterií můžeme mluvit i o parazitech nebo kontaminované vodě a jídlu (to se stává nejčastěji při cestování do exotických zemí). Někdy mohou průjem spustit psychické stavy (třeba úzkost), požití velkého množství tekutin či alkoholu, případně se objevuje i jako vedlejší účinek léků.

Průjem může mít akutní i chronickou formu

Pokud mluvíme o průjmu, většinou máme na mysli jeho akutní formu. Tu doprovází zvracení, bolest břicha, únava, nechutenství, někdy se přidá i zvýšená teplota. Můžeme se setkat také s jeho chronickou variantou: trvá nejčastěji 14 dní a více. Vedle infekcí bývá způsobována například potravinovými alergiemi či intolerancemi nebo chronickými střevními záněty.

Nezapomínejte na tekutiny ani na jídlo

A co na průjem platí? Ztrácíme během něj velké množství tekutin, proto bychom rozhodně měli dbát na pitný režim. Sáhněte po vodě nebo neslazeném ovocném či bylinkovém čaji. Vyhnout byste se měli nápojům s vysokým obsahem cukru, dobrá není ani káva nebo silný čaj.

A i když se necítíte dobře, je důležité přijímat potravu. Naše tělo totiž při vyprazdňování přichází o cenné minerály a další prvky, které je potřeba doplnit. Zařaďte do svého jídelníčku lehké pokrmy po menších porcích, vhodné je třeba kuřecí maso, ryby, banány, brambory, bílé pečivo nebo dušená zelenina. Určitě ale nekonzumujte sladkosti, smažená jídla, majonézu či živočišné tuky.

Jak se rychle a účinně zbavit průjmu – úleva z lékárny

Dobrou zprávou je, že v současnosti jsou k dispozici účinní pomocníci z lékárny, kteří dopomohou k rychlé úlevě. Aktuálním trendem u moderních přípravků je ochrana střeva zevnitř. Při průjmu totiž bývá narušena ochranná funkce sliznice střev. Viry a bakterie proniknou přes střevní bariéru, přilnou k buňkám střevní sliznice a způsobí zánět. Kvůli těmto změnám dojde k narušení střevního povrchu a škodlivé látky nebo mikroorganismy mají otevřenou cestu do krve a těla. Tělo se následně brání, snaží se nepřátelské mikroby vyplavit – což vede k tomu, že se pomocí řídkých, vodnatých stolic vyprazdňujeme několikrát denně.

Přípravky na bázi tanátu želatiny právě s touto příčinou vzniku průjmu pracují. Pomáhají nám tak, že na povrchu střev vytvoří ochranný film, který brání před napadením dalšími patogeny a toxiny. Dále neutralizují zánětlivé procesy a odvádí škodliviny rychle ven z těla. Tím navrací střevu jeho přirozenou funkci. Pomáhají také od dalších nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti břicha nebo zvracení.

Výrobky s tanátem želatiny můžete bez receptu koupit ve své kamenné nebo webové lékárně. 

Cestovatelský průjem: jak se ho snadno a rychle zbavit

Léto bývá pro mnoho z nás příležitostí pro poznávání nových krajů. Každý rok vyráží do zahraničí pět milionů Čechů. Jenže dovolená s sebou nese i zdravotní rizika: mezi nejčastější onemocnění cestovatelů patří průjem. Ten dovede dovolenou nepěkně pokazit. Vyplatí se proto být připravený – přečtěte si, co by ve vaší cestovní lékárničce nemělo chybět. 

Zažívací problémy nás nemusí dostihnout pouze v exotických zemích. I při pobytu v Česku na nás může číhat nejedno nebezpečí. Příčinou průjmů mohou být bakterie a viry, typicky například z potravin připravovaných v nehygienických podmínkách. Při delších cestách nás může potrápit přechod na nezvyklou stravu, roli může hrát stres z balení, náročné cesty, péče o potomky nebo jen prostá únava z cestovatelských aktivit.

Když prevence nestačí

Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování hygienických zásad. K základním tipům pro dovolenou ve vzdálenějších lokalitách patří používání balené vody jak na pití, tak například na omývání ovoce nebo čištění zubů. Pozor si dávejte i na led v nápojích, rozhodně je lepší mít teplejší limonádu než protivný průjem. Univerzální radou, jak pro pobyt v zahraničí, tak pro ten v ČR, je pečlivé umývání rukou. Pokud to není možné, použijte alespoň antibakteriální gel.

Pro všechny případy je ale dobré si s sebou zabalit prostředky, které od potíží rychle pomohou. V současnosti už můžete volně v online i kamenných lékárnách koupit šetrné a účinné přípravky, které působí skutečně rychle, a vy se tak budete moct vrátit zpátky k vašim plánům.

Pro rychlý návrat k dovolenkovým aktivitám

Zabalte si s sebou přípravky s tanátem želatiny: Jejich výhoda je v tom, že působí proti všem typům průjmu, takže nepotřebujete řešit jeho příčinu.

Tanát želatiny je látka přírodního původu, která působí tak, že vytvoří na střevní sliznici ochranný film, který chrání střevní stěny a další orgány před nepřátelskými mikroby, neutralizuje zánětlivé procesy ve střevě a eliminuje škodlivé látky ve střevě tím, že podporuje rychlejší odchod bakterií a virů z těla.

Kromě toho, že tanát želatiny rychle uleví od akutního průjmu a šetrně obnoví funkci střev, pomůže také od nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti břicha a křeče, které průjem často doprovází.

Praktické je, že jej mohou využívat i děti již od narození. Pro malé děti se prodává prášek v sáčcích, který jim jednoduše můžete vmíchat do tekuté stravy nebo nápojů.

Pokud průjem trvá déle než 48 hodin, připojí se k němu horečka, krvavé stolice či zvracení, měli byste vyhledat lékaře.

Dětský průjem

Průjem je jedno z nejčastějších dětských onemocnění vůbec. Postihuje všechny děti, včetně těch nejmenších, a může být způsobený jak viry či bakteriemi, s nimiž malý pacient přijde do styku třeba ve školce, tak závadnými potravinami. Přečtěte si, co na průjem zabírá a na co si dávat pozor.

Měli byste zpozornět, pokud se u dětí objeví vodnatá stolice nebo se vyskytuje více než třikrát denně. Ve většině případů průjem nepatří mezi závažná onemocnění, ale zejména u menších ratolestí je třeba mít se na pozoru před dehydratací, která v těchto případech přichází rychleji než u dospělých.

Přípravky proti průjmu jsou i pro ty nejmenší

A jak proti průjmu bojovat? Zdaleka nejlepší je prevence. A tou je v případě průjmů správná hygiena, zejména při manipulaci s potravou. Naučte děti, že před jídlem, po návštěvě toalety nebo hraní si s domácími zvířaty je potřeba si vždy umýt ruce.

Pokud už ale průjem nastane, existuje řada účinných a šetrných pomocníků z lékárny. Některé z nich jsou vhodné i pro ty nejmenší děti, od narození.

Patří k nim třeba přípravky s tanátem želatiny. Tanát želatiny chrání střeva zevnitř, chrání střevní stěny před toxiny, viry či bakteriemi a umožňuje jim rychleji odejít z těla. Obnovuje tak přirozenou funkci střev a rychle také ulevuje od dalších nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti břicha nebo zvracení. Ideální pro malé děti je forma prášku, který jim můžete vmíchat do kojeneckého mléka, tekuté stravy nebo nápoje.

Důležitý je pitný režim a jídlo v menších porcích

Co se týká dalších opatření, rozhodně bychom měli dbát na pitný režim. Sáhněte po vodě nebo ovocném či bylinkovém čaji, v lékárnách se prodává i speciální rehydratační roztok.

Malý pacient by měl i nadále jíst to, na co je zvyklý – ideálně v menších porcích. U kojených dětí radí lékaři s kojením nepřestávat, aby se nahradila ztráta tekutin.

Děti, které nosí plenky, mohou mít kromě ostatních potíží také podrážděnou kůži na zadečku, což je dané kontaktem pokožky se stolicí nebo častým otíráním. V takovém případě se doporučuje často vyměňovat pleny, používat spíše teplou vodu a látkový ručník než vlhčené ubrousky, případně aplikovat na podrážděná místa hojivou mast.

Kdy zamířit k pediatrovi?

A v jakých případech byste raději měli zamířit k lékaři? S návštěvou neotálejte, pokud průjem trvá déle než 24 nebo 36 hodin, v případě, že jej provázejí horečky nebo bolesti břicha, které neustupují ani po vyprázdnění, eventuálně když se ve stolici objeví krev. Obzvláště si všímejte projevů dehydratace. Ta může nastat, pokud dítě nedovede udržet tekutiny a k průjmu se přidá zvracení.

Projevuje se vylučováním malého množství moči a slz, suchem v ústech, ospalostí, bledou pletí, slabostí, podrážděností nebo vpadlýma očima.

 

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Tagy: průjem
Nabídka EUC Lekárny