Jak prožívá nemoc muž a jak prožívá nemoc žena?

Obsah: 

Co ovlivňuje muže?

 Tajemství odolnosti žen

Odlišnosti dané genetikou

Kdysi se říkalo, že muži pocházejí z Marsu a ženy z Venuše. Ten, kdo výrok vymyslel měl celkem pravdu v jistém ohledu. Máme shodně dvě nohy, dvě ruce, srdce složené ze dvou komor a dvou předsíní, a takto bychom mohli pokračovat i dál. No několik drobných rozdílů by se asi přece jenom našlo, ale co nás taky odlišuje jsou značné rozdíly při symptomech nemocí u mužů a u žen.

Co ovlivňuje muže?

Čím to je, že některé nemoci zvládnou muži lépe než ženy a u jiných je to zas naopak? Faktorů je samozřejmě vícero, ale díky evoluci a hormonální výbavě by bolest měli lépe snášet muži. V minulosti muži jako lovci a bojovníci si vyvinuli větší odolnost vůči bolesti než ženy. Tomu pomáhá i mužský hormon testosteron. Díky němu máme i větší sílu, ale na druhé straně jsme i náchylnějšími na smrt z nedbalosti. Prostě více riskujeme, jezdíme nebezpečně autem, na kole a jsme asi méně zodpovědní. Ovšem testosteron ovlivňuje i naši imunitu a je příčinou její nižší efektivity oproti ženám.

Tajemství odolnosti žen

Ženy, jejichž hlavním úkolem v minulosti bylo postarat se o děti, měly imunitní systém odolnější, aby nebyly tak ohrožovány dětskými nemocemi. To, když se nemocné dítě vrátí ze školky, znají i dnešní mladé rodiny. Takže dámy na naši ochranu, evoluce může za to, že naše rýmička je opravdu vážná nemoc, a při chřipce a nachlazení opravdu více trpíme než ženy. Naše evolučně snížena mužská imunita není natolik schopná bojovat s nákazou. Ženy mohou být častěji nemocné, ale doba léčby bývá o několik dní kratší a ženy dokáží s chřipkou většinou normálně fungovat. Dopomáhá jim k tomu estrogen, který dokáže své vybojovat velmi rychle. Vědci vystavili nenakažené nosné buňky přípravku s obsahem estrogenu a pak je vystavili působení viru. Přišli na to, že buňka "léčena" estrogenem 24-72 hodin před nákazou vykazuje úžasnou odolnost.

Odlišnosti dané genetikou

U mužů se důsledkem tvorby testosteronu v pubertě zvětší hypotalamus. Ten je domovem tepelných center. Při horečce mají tepelná centra nastavený práh citlivosti na vyšší teplotu. Proto muži mají i vyšší teploty a během "mužské chřipky" více trpí. Takže milé dámy, ne vždy simulujeme, a za naší rozmrzelostí nemusí být neočekávaná návštěva tchýně.

Ženy se liší od mužů i v trávicím systému. Ten u žen je mnohem pomalejší. Žlučník pracuje pomaleji, a tím se i žluč vylučuje pomalejším tempem. Ženy jsou proto až 4x náchylnější k tvorbě žlučových kamenů. Odpovědný je za to opět estrogen. Proto během těhotenství, když jsou jeho hladiny vyšší, může být trávení doslova boj, a naopak po menopauze se zase trávení závratně zrychluje. Pomalejší metabolismus je jeden z důvodů, proč se ženy mohou rychleji opít.

Naše srdce bijí stejně, ale přesto srdeční onemocnění postihují častěji muže. U mužů v důsledku aterosklerózy dochází postupně k zúžení krevních stěn. U žen se naopak častěji objevuje usazování plaku po celé délce cév. Z toho důvodu jsou u mužů četnější infarkty a u žen spíše mozkové mrtvice. Infarkt se většinou projevuje bolestí v levé části hrudníku, která vystřeluje do levé ruky. Ale u 20 % žen se příznaky mohou projevit pozvolně během několika hodin až dní. Projevují se spíše dušností, bolestí do zadní části krku nebo čelisti. I to je důvod proč pravděpodobně ženy vyhledávají odbornou pomoc pozdě. I samotná léčba infarktu nemusí být stejně účinná u muže jako u ženy. Mnohé léky působí na různé pohlaví jinak. Např. léky na tlak ze skupiny ACE inhibitorů jsou méně účinné u žen a mohou se projevit několika nežádoucími účinky oproti mužů.

Současná věda dokáže nabídnout již nejen léky speciálně složené pro určité pohlaví, anebo upravené dávkování, ale i speciální formu tablet. K tomuto trendu se přidávají již i výrobci doplňků stravy, u kterých najdeme například multivitaminy se speciálním složením již nejen podle pohlaví, ale navíc i podle věku.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Tagy: nemoc
Nabídka EUC Lekárny