Rozpoznáte kuří oko od bradavice nebo mozolu?

Obsah: 

Kuří oko

 Bradavice

Mozoly

Kuří oko, bradavice nebo mozol, nepříjemné útvary, se kterými se ve svém životě setkal snad každý z nás. Jak se od sebe tyto útvary liší? Jak se léčí? Jak se jim můžeme vyhnout? Pojďme si na tyto otázky odpovědět v následujícím článku.

Kuří oko

Kuří oko (clavus) je kožní útvar kuželovitého tvaru vyskytující se nejčastěji na chodidlech, konkrétně na patě, mezi prsty, v okolí drobných kloubů, na horní části prstů nebo na palci. Může se rozrůst do velikosti až 8 mm a kůže na jeho místě má žlutou až žlutošedou barvu. Uprostřed tohoto útvaru se objevuje trn hnědé barvy, který může člověka pěkně potrápit. Jeho bolestivost spočívá především v tom, že roste směrem dovnitř, a tlačí na kost. Proč ale takové kuří oko vznikne? Co může být příčinou? Pojďme se na to podívat. 

Kuří oko na noze vzniká především vlivem dlouhodobého tlaku na kůži rizikových míst. Nejčastěji k tomu dochází nošením nevhodné obuvi, především té s tvarem do špičky nebo na zvýšeném podpatku. Kromě toho může riziko vzniku tohoto útvaru zvýšit i nedostatečná hygiena nohou, nepoužívání hydratačních krémů nebo neodstraňování odumřelé kůže na nohou.

POZOR! Nedodržování řádné péče o chodidla a neléčené kuří oko může mít za následek i různé komplikace, například infekce a zánět v tomto už tak bolestivém útvaru.

Léčba kuřího oka

Jak na kuří oko vyzrát? Jeho léčba spočívá v jeho odstranění. Všude možně se můžete setkat s návody, jak vydloubnout kuří oko. Ale pozor! Vzhledem k tomu, že sahá hluboko do kůže, snaha o jeho odstranění “vydloubnutím” nemusí dopadnout vždy dobře. Navíc by mohlo jít o velmi bolestivou záležitost. Existují však šetrnější a účinnější metody jeho odstranění, jako jsou masti, náplasti, nebo v závažnějších případech, odstranění tekutým dusíkem nebo vypálení laserem.

 Zajímalo by vás, jak vypadá správné odstranění kuřího oka doma? Pojďme se podívat na jednoduchý návod: 

  1. Udělejte si horkou koupel nebo jen lázeň na nohy, aby kůže na chodidle, a především v postiženém místě, změkla.
  2. Poté pomocí pemzy odstraňte zrohovatělou kůži a kuří oko zkuste co nejvíce obrousit.
  3. Pak kuří oko namažte mastí s obsahem kyseliny salicylové nebo si na postižené místo nalepte náplast na kuří oka. Další možností jsou exfoliační masky na chodidla, které mají formu ponožek napuštěných různými účinnými látkami, a které se nosí přikryté běžnými ponožkami po dobu 60 až 90 minut. Jejich výhodou je, že na aplikaci exfoliační masky není nutné připravovat kuří oko vodní lázní a zbroušením.

Taková domácí léčba pak může trvat až 5 dní. Pokud byste však s tímto postupem neuspěli, vyhledejte pomoc pedikérky (pedikúra je na odstranění kuřího oka velmi účinná) nebo případně lékaře (podolog). Jak už bylo zmíněno výše, v těch nejzávažnější případech se k odstranění útvaru může využít i tekutý dusík, laser nebo dokonce chirurgický výkon. 

Lidé často zkouší odstranit kuří oko dle rad našich babiček, které si často dokázaly poradit jen s pár základními surovinami. Co na kuří oko používali v minulosti? Jedním z postupů, se kterými jsme se kdysi mohli setkat, je například slaná vodní lázeň a následné pomazání postižených míst medem. Oblíbené byly i noční obklady na nohy, a to například v podobě chleba namočeného v jablečném octu – ten se pak připevnil obvazem ke kuřímu oku. Oblíbený byl i citronový plátek nebo cibule vyluhovaná v octu. Tyto metody se dnes nedoporučují, raději sáhněte po přípravcích z lékárny, které zaručí lepší výsledky.

Prevence kuřího oka

Prevence kuřích ok spočívá především ve správné péči o vaše chodidla:

  • noste vhodnou pohodlnou obuv ideálně s ortopedickými vložkami
  • udržujte svá chodidla čistá a suchá
  • občas dopřejte svým nohám vodní lázeň
  • pravidelně je zbavujte odumřelé kůže
  • každý večer mazejte nohy hydratačním krémem
  • jednou za čas dopřejte svým nohám zvláčňující nebo exfoliační masku
  • nestyďte se vyzkoušet pedikúru

Bradavice

Bradavice (verruca) jsou výrůstky na kůži nebo sliznicích vyskytující se na různých místech našeho těla (nohy, ruce, obličej, krk nebo genitálie). Jedná se o virové onemocnění způsobené infekcí papilomaviry (HPV), proto jsou bradavice, na rozdíl od kuřího oka, nakažlivé. Nicméně, nepředstavují žádný výrazný zdravotní problém, jde spíše o kosmetickou vadu.

Jak bradavici poznat? Jak vypadá taková běžná bradavice na noze nebo na ruce? Jde většinou o malé kožní výrůstky o velikosti 1 až 10 milimetrů, které jsou na dotek drsné a mají nejčastěji bílou barvu, výjimkou však není ani růžové nebo hnědé zbarvení. Uprostřed těchto útvarů můžeme najít i černé tečky představující malé krevní cévky vyživující bradavici.

Jak už bylo zmíněno výše, jedná se o infekční onemocnění. Jak se tedy mohu bradavicemi nakazit? Tímto onemocněním se můžeme nakazit přímo od jiného člověka dotykem infikované kůže (u genitálních bradavic pohlavním stykem) nebo také sami od sebe, pokud už nějaký výrůstek někde máme. Dojít k tomu může i nepřímo, a to prostřednictvím věcí každodenní potřeby, například ručníků, spodního prádla apod.

POZOR! Přenos je možný i od zvířat! Bradavice se mohou objevit například i u psa, koní nebo dobytka.

Co se týče samotného přenosu, virus se obvykle do kůže či sliznic dostane pomocí trhlin (drobná poranění, změklá kůže ve vlhkém prostřední, kůže narušená atopickým ekzémem) a poté se, v rozmezí od 1 do 6 měsíců od nakažení, může objevit první bradavice. Pokud se tedy nakazíte v létě na koupališti, může se první bradavice objevit jako dárek k Vánocům.

ZAJÍMAVOST: Existuje několik typů bradavic, například běžné bradavice, nitkovité bradavice, plantární bradavice (na noze), ploché bradavice (na obličeji, krku, hřbetech rukou) a genitální bradavice (na pohlavních orgánech). Liší se nejen tvarem, velikostí nebo místem výskytu, ale i druhem papilomaviru, který infekci vyvolal. Více se můžete dočíst v našem starším článku: Bradavice – vznik, šíření, léčba a prevence.

Léčba bradavic

Léčba bradavic závisí hned na několika faktorech, a to na věku jedince, velikosti, počtu, typu a umístění bradavic a také na délce trvání onemocnění. Jak se tedy zbavit bradavice? V naprosté většině případů stačí léčba v domácím prostředí:

  • Jednou z možností jsou keratolytické prostředky, které jsou na bázi kyseliny, a jejich cílem je naleptání bradavice a její následné odloučení. Jsou k dostání ve formě per, náplastí či roztoků.
  • Další možností léčby je kryoterapie, tedy zmrazení, v tomto případě pomocí tekutých plynů, díky čemuž bradavici vystavíte tak nízké teplotě, že je možné ji zničit už během jednoho použití. I tyto produkty naleznete na e-shopu EUC lékárny, konkrétně v sekci: Bradavice a kuří oka.

Pokud žádný ze zmíněných domácích způsobů nezabere, je vhodné obrátit se na lékaře. Hlavně se nesnažte bradavici odstranit zaškrcením či násilným “vydloubnutím”. Na lékaře je vhodné se obrátit i v případě dětí nebo u bradavic na obličeji nebo jiných citlivých místech – tam se domácí léčba nedoporučuje ani zkoušet.

Lékař zhodnotí, jakou metodou odstranění provede. Může se jednat například o ošetření tekutým dusíkem, použití laseru, chirurgické odstranění, fotodynamickou terapii, použití leptadel, přípravků s retinoidy nebo podávání imunomodulátorů (imunoterapie). 

Prevence bradavic

Prevence vzniku tohoto onemocnění je jednoduchá. Spočívá ve správné péči o vaši pokožku (udržovat ji čistou, suchou, hydratovanou), dodržování hygienických opatření (nesdílet ručníky, prádlo, boty s jinými lidmi, ve veřejných prostorech nosit přezůvky, používat kondomy) a zdravého životního stylu.

Mozoly

Mozol (callus) je otlak, který vzniká zmnožením buněk v místě nadměrného mechanického působení. Nejčastěji se vyskytuje na ruce nebo na noze a rozlišujeme dva typy mozolů: tvrdé a mokré. Ty mokré se během krátké doby vstřebají a samy vymizí. Tvrdé naopak vyžadují léčbu, bez léčby mohou přetrvávat i několik let, což může mít za následek například bolest a dyskomfort při chůzi nebo při jakémkoliv jiném tlaku na postižené místo.

Klasický mozol má podobu neostře ohraničeného tuhého útvaru, který má barvu jako okolní kůže. Jeho povrch je drsný a může se odlupovat. V některých případech může mít hladký povrch, jenž je náchylnější ke vzniku bolestivých trhlinek.

Léčba a prevence mozolů

Léčba těchto nepříjemných otlaků je jednoduchá, a ač se budou někteří divit, propíchnutí mozolu nezahrnuje. Jak na to? Nejprve se zbavte příčiny jejich vzniku (přestaňte například nosit boty, které vás tlačí), a v neposlední řadě je důležité kůži mazat, ať je to speciální mast na mozoly s kyselinou salicylovou nebo obyčejný hydratační krém. Existují i náplasti na mozoly, které otlak zjemňují, hydratují, a dokonce i napomáhají snížit tření v dané oblasti (některé lze nalézt v kategorii Náplasti na puchýře a mozoly na e-shopu EUC lékárny). Babské rady jako aplikace česneku, cibule, citrónu nebo dubové kůry raději vynechejte.

Co se týče prevence, tak ta spočívá v tom samém, jako léčba – v odstranění mechanického působení a ve správné péči o pokožku. 

Co říct závěrem?

Jak vyplývá z předchozího textu, naši pokožku, především tu na našich chodidlech, může postihnout celá řada nepříjemností, z nichž některé mohou být jen kosmetickou vadou, jiné zase mohou člověka velice potrápit. Velkou část z nich dokážeme vyřešit v domácím prostředí a jedná se o jednoduché a bezbolestné metody. Ve výjimečných případech vyžadují péči lékaře. Jak se ale těmto problémům vyhnout? Jednoduše! Dávejte svým chodidlům, a celkově své pokožce, náležitou péči, noste pohodlné oblečení a boty, dbejte na dostatečnou hygienu, a samozřejmě na zdravý životní styl s pestrou a vyváženou stravou a s dostatkem pohybu.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.