Rýma

Obsah: 

Co je to rýma?

 Jak se můžeme rýmou nakazit?

Jaké jsou příznaky rýmy?

Jaké jsou příčiny rýmy?

Jak rýmu léčit?

Rýma a její komplikace

Rýma a covid

Rýma je jedním z nejběžnějších onemocnění jak u dospělých, tak u dětí, a může mít celou řadu příčin. Jak vzniká rýma? Jak dlouho trvá? Jaké jsou její příznaky? Jak se rychle zbavit rýmy? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím článku.

Co je to rýma?

Rýma je zánětlivé postižení nosní sliznice, nejčastěji se jedná o virové onemocnění, ale můžeme se setkat i s rýmou bakteriální. Je způsobena převážně viry z rodu Rhinovirus (tvoří více než polovinu případů). Asi čtvrtinu případů způsobují koronaviry, poté viry chřipky a adenoviry.

Dalším typem rýmy je rýma alergická, která není infekční a vzniká nepřiměřenou reakcí imunitního systému na nějaký alergen, například pyl, prach, plísně a mnohé další.

Existuje ale celá řada druhů rýmy, které můžeme rozlišovat podle doby trvání, infekčnosti, příčiny vzniku a mnoha dalších kritérií.

Jak se můžeme rýmou nakazit?

Virová rýma se přenáší kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem. Inkubační doba infekční virové rýmy je 12–72 hodin. Jak dlouho je taková rýma infekční? Nejinfekčnější je jedinec po dobu 2-3 dnů od propuknutí prvních příznaků.

Alergickou rýmou není možné se nakazit a bakteriální rýma vzniká zpravidla až jako komplikace rýmy virové.

Jaké jsou příznaky rýmy?

Příznaky se liší podle typu rýmy a převážně postihují nosní dutinu, krk a oči. Patří sem:

  • ucpaný nos
  • svědění v oblasti nosu
  • zvýšená produkce hlenu
  • otok nosní sliznice
  • kýchání
  • kašel
  • bolest v krku
  • svědění očí
  • slzení očí
  • bolest hlavy
  • bolest v obličeji
  • oslabený čich, chuť nebo výjimečně i sluch

Věděli jste, že obtížné dýchání při rýmě není způsobeno zvýšenou produkcí hlenu, ale především zduřením nosní sliznice? V takovém případě nejenže časté smrkání příliš nepomůže, ale spíše může situaci ještě zhoršit, a to podrážděním nosní sliznice.

Jaké jsou příčiny rýmy?

Alergická rýma

Příčinou alergické rýmy je reakce na kontakt s alergenem. Alergen je látka, která pro zdravého člověka není nebezpečná a se kterou se běžně setkáváme. Může se jednat například o pyl, prach, roztoče, plísně a podobně. Nicméně, u vnímavého jedince může tato látka způsobit přehnanou imunitní odpověď, která se může projevit právě tzv. „alergickou rýmou“.

Alergická rýma může být podle druhu alergenu sezónní záležitostí – ta je známá jako tzv. senná rýma a typicky se objevuje na jaře, v létě nebo začátkem podzimu (například pyly různých druhů rostlin a venkovní plísně). Na druhou stranu například u alergie na zvířecí srst a roztoče může rýma trvat velmi dlouho a zbavíme se jí až ve chvíli, kdy přestaneme být s alergenem v kontaktu nebo její příznaky zmírníme pomocí některých léků.

Nealergická rýma

Nealergická rýma může mít celou řadu příčin. „Klasická“ rýma, jak ji všichni známe, je většinou způsobena virovou nebo bakteriální infekcí, může být ale i výsledkem hormonálních změn, fyzické aktivity, působení stresu, konzumace pikantních pokrmů, změny počasí a také vdechnutí kouře či výparů.  Dokonce některé druhy léků (například některé léky na vysoký krevní tlak nebo nesteroidní protizánětlivé léky) způsobují rýmu jako vedlejší účinek užívání.

Jak rýmu léčit?

Léčba alergické rýmy

U alergické rýmy je nejlepší cestou vyhnout se samotnému alergenu, pokud to však z nějakého důvodu nejde, existují léky, které mohou její příznaky zmírnit. V tomto případě je dobré se poradit se svým praktickým lékařem či alergologem. Na zmírnění projevů alergické rýmy existují jak volně prodejné léky, tak i léky na předpis.

Léčba rýmy u dospělých

Pokud máme běžné nachlazení, je důležité zaměřit se na lokální léčbu příznaků - to znamená používání nosních sprejů s účinnými látkami, které zvlhčují nosní sliznici, ředí hlen a snižují překrvení a otok nosní sliznice. Takové léky se nazývají lokální dekongestiva. Kromě toho je vhodné sáhnout po lécích s protizánětlivým účinkem, protože, jak už bylo řečeno, rýma se projevuje zánětem sliznice dutiny nosní. Pokud vás trámí vedle rýmy i vlhky kašel, na místě je i užívání mukolytik. Ty napomáhají rozpouštět hlen a usnadňují tak jeho odkašlávání.

Neméně důležitá je i podpůrná léčba v podobě klidového režimu, zvýšeného příjmu tekutin, stravy bohaté na vitaminy a minerální látky, zvlhčování vzduchu a inhalace.

Na našem e-shopu můžete nalézt celou sekci Léky na rýmu, kde najdete řadu výrobků v podobě nosních sprejů, horkých nápojů nebo tablet.

Jak se léčí rýma u dětí?

Běžná virová rýma u batolat a u starších dětí se projevuje podobně jako u dospělých a často u nich nebývají celkové příznaky nijak výrazné. Specifickou skupinu představují novorozenci a kojenci, kdy je onemocnění doprovázeno i teplotou, dráždivým kašlem a někdy dokonce i gastrointestinálními problémy. Rýma u kojenců je spojena i se zhoršeným sáním mléka a tím pádem i s problémy s výživou dítěte.

Léčba je, stejně jako u dospělých, symptomová, tedy zaměřená na příznaky onemocnění. Spočívá v klidovém režimu a v podávání kapek do nosu - nosní spreje bývají určeny až pro děti od 1 roku věku z důvodu nevhodné konstrukce kapek a obtížnější manipulace s nimi. Výběr přípravku pro děti je nutné vždy konzultovat s pediatrem či lékárníkem. V případě potřeby se doporučují i léky proti bolesti (analgetika) a léky snižující horečku (antipyretika). U kojenců a batolat je vhodné i odsávání nosního sekretu.

V e-shopu EUC lékárny nechybí ani sekce Léky na rýmu pro děti obsahující jak nosní kapky, tak i šetrné nosní spreje.

Rýma a její komplikace

Rýma se v očích běžného člověka může zdát jako banální problém, nicméně pokud ho podceníme, může s sebou nést nemalé zdravotní obtíže. Neléčená rýma trvající déle než 10 dnů může přejít v tzv. zadní rýmu, kterou známe i jako zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu. V této fázi už nemůžeme vysmrkat tvořící se hlen, takže nemůže odtékat z dutin, hromadí se v něm bakterie a vzniká tzv. bakteriální superinfekce, která obvykle vyžaduje léčbu antibiotiky. Takový stav může vyústit například v zánět středouší (častěji u dětí), průdušek, plic a hlasivek a je třeba konzultovat s praktickým lékařem nebo pediatrem.  

Rýma a covid

Covid – 19 je dodnes velmi diskutovaným tématem a nejednoho člověka při příznacích běžné rýmy napadne, zda by to nemohl být právě covid. Paradoxní je, že i když se jedná o respirační onemocnění, rýma není jeho typickým příznakem. Mnohem častěji se projevuje únavou, kašlem, horečkou, bolestí v krku a hlavy a ztrátou chuti nebo čichu. Nicméně, příznaky tohoto onemocnění jsou u každého jedince individuální a potvrdit ho můžeme až po absolvování antigenního nebo PCR testu.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.