Sluneční alergie

Obsah: 

Jak se projevuje alergie na slunce

 Co namazat na citlivou pokožku?

Dodržujte zásady bezpečného pohybu na slunci

S přibývajícími slunečními dny a zvětšující se sílou letního slunce se opět vrací otázka slunečních alergií. Tento typ alergie se může projevit i v pozdějším věku, zvláště u lidí, co trpí i jinými typy alergií, kterých důsledkem je zvyšena citlivost. 

Alergie není onemocněním jednoho orgánu, ale přechází z jednoho systému do druhého. Vyrážky ze slunce tak mohou být alarmem, že jsme alergičtí i na jiné podněty a častý je výskyt právě pylové či potravinovou alergie.

Mylná je představa, že alergická reakce je závislá na intenzitě slunečního záření. U někoho alergickou reakci vyvolá prudké slunce na rovníku, jinému se stačí přejet po louce na Vysočině anebo má alergické projevy na kůži již pouze po procházce městem. Nerozhoduje ani citlivost pokožky. Nárůst případů slunečních alergií způsobuje zvětšování ozonové díry, vnější prostředí a stresový způsob života. 

Jak se projevuje alergie na slunce

Při alergii na slunce v těle vznikají látky, které již samotným působením slunečního záření u citlivějších lidí vyvolávají změny na pokožce podobné alergické reakci.

Ze 70 procent jsou za tuto reakci zodpovědné UVA-paprsky. Příznaky sluneční alergie jsou svědivé červené vřídky, pupeny, puchýřky a zduřeniny především na místech vystavených slunci. ve výstřihu, na ramenou a pažích. 

Rozeznáváme tři druhy alergie na slunce

Polyformní světelná dermatóza – nejčastější forma alergie na slunce. Vzniká několik hodin nebo dní po působení slunce, přičemž zpočátku je vyrážka mimořádně silná, ale v průběhu léta, kdy si kůže na slunce postupně zvykne, má tendenci se vytrácet. 

Fotoalergická reakce – takovou reakci způsobuje vzájemné působení slunečního UV-záření a některých rostlin nebo léků (antibiotika, antirevmatika, antidiabetika, sedativa). Toxické nebo alergické reakce ve spojení se sluncem může vyvolat např. dehet, parfémy (zejména bergamotový olej v nich), ale také některé potraviny (citrusy, petržel, celer, fíky) a umělá sladidla. 

Malorka akné – svým vzhledem připomíná běžné akné. Na jeho vzniku se podílí vzájemná reakce slunečního záření a některých chemických látek, které se vyskytují v některých opalovacích a kosmetických prostředcích, takže vlastně patří mezi fotoalergické reakce. 

Co platí na sluneční alergii? 

1. Postupné dávkován slunečních paprsků

Alergii nejčastěji vyprovokuje silné nárazové slunce. Proto pokožku je třeba na léto postupně připravovat a před letní sezónou se vystavovat slunečnímu záření v postupně se zvyšujících dávkách.

2.Můžete využít "prevenci" UVB zářením

Pacientům, kterým sluneční alergie dokáže pořádně zkomplikovat život, doporučují kožní lékaři hyposenzibilizaci UVB zářením. Speciální přístroje naleznete na dermatologických klinikách. S „opalováním“ byste měli začít už v zimě, přičemž kúra trvá přibližně měsíc. Připraví pokožku na léto, přičemž se alergie na slunce neprojeví, případně bude mít alespoň lehčí průběh.

3. Léky na alergie - antihistaminika

Antihstaminika – tedy léky proti alergii – je vhodné začít užívat alespoň týden, dva před plánovanou dovolenou. Sníží reaktivitu na různé alergické podněty, zmírní svědění a alergie na slunce se může projevit v mírnější formě, případně se vůbec neprojeví. 

4. Pečujte o svoji imuntu

Podpora imunity příznivě ovlivňuje nerovnováhu imunitní reakce, která je podkladem alergických onemocnění. Snížení přecitlivělosti po jeho užívání brání rozvoji samotných alergických příznaků. Také zabraňuje vyčerpání organismu a tím pádem ovlivňuje a snižuje nemocnost u pacienta.

5. Používejte vhodné doplňky stravy

Betakaroten – zvýšený příjem betakarotenu je doporučen již více dní před plánovaným vystavováním se slunci. Z dalších výživových doplňků se doporučuje vápník či zinek. 

6. Kvalitní sluneční ochrana je základ

Je výhodné používat opalovací přípravky s vysokým ochranným faktorem zakoupené v lékárnách bez konzervačních látek, barviv a parfémů. Učinit rozhodnutí ukrývat se před sluncem na dovolené není jednoduché, proto jako ochranu proti slunci je třeba používat šátky, klobouky, rtěnky a make-up s UV faktorem. Máte-li sluneční alergii na hrudi či rukou, můžete se ještě koupat v tenkém bavlněném tričku třeba s dlouhými rukávy. 

7. Omezte pobyt na přímém slunci

Doporučuje se omezit kontakt se spouštěči fotoalergických reakcí. Při opalování by se nemělo ležet přímo na trávě, ale na dece. Není vhodné používat parfémy a doporučuje se důsledně studovat příbalové letáky svých léků, zda v nich není upozornění na možný fototoxický účinek.

Co namazat na citlivou pokožku?

I přes veškerou opatrnost se může stát, že sluníčko začne "svědit". Co dělat v těchto případech?

1. Ochránce kůže panthenol – V dovolenkové lékárničce by neměly chybět přípravky s obsahem panthenolu, který má protizánětlivé účinky a zvlhčuje pokožku. Vhodné použití je zejména po opalování, ale i po plavaní v moři. 

2. Antihistaminika v gelech – Svědící místa lze potírat i lokálně gely s obsahem antihistaminika.

3. Kortikoidní a jiné mastičky – pomůže i kalciové mast, ale rychlý protizánětlivý účinek mají kortikoidní masti. Kortikoidní mastě se v případě alergických reakci užívají výhradně lokálně a krátkodobě a v každém případě po poradě s lékařem.

Dodržujte zásady bezpečného pobytu na slunci

Jarní a letní slunce je pro většinu z nás zdrojem pozitivní energie, kterou rádi doplňujeme a čerpáme z ní ještě v chladných zimních měsících.Pokud budeme dodržovat správné zásady pobytu na slunci tak nám se nemusíme obávat zbytečného spálení ani nežádoucích alergických reakcí. 

Všem našim čtenářům a klientům, přejeme hezké nadcházející slunečné dny a hezké prožití letních měsíců.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.