Sluneční ochrana je důležitá nejenom v letních měsících

Obsah: 

Vitamín D - sluneční vitamin

 Kvalitní opalovací krém je základ

UVA versus UVB

Jaký jsem fototyp?

Opalování v těhotenství

Při opalování dodržujte tyto pravidla

První pomoc při spálené pokožce

Poslední roky jsme v létě už i v naší zeměpisné šířce vystaveni nadměrnému působení slunečních paprsků, a proto bychom se měli mít všichni na pozoru. V případě těhotných žen a malých dětí to platí dvojnásob.

Pokusíme se Vám představit několik zásad bezpečného pobytu na slunci. Dodržováním jednoduchých pravidel předejdete mnoha zdravotním potížím.

Vitamín D - sluneční vitamin

Pobyt na slunci, to nejsou jen hřejivé sluneční paprsky, psychická pohoda a přijímání zdraví prospěšného vitaminu D. Opalování s sebou přináší i jistá rizika, kterým se bohužel nedokážeme zcela ubránit.

Za všechny hrozby, kterým náš organismus při opalování čelí, zmiňme předčasné stárnutí pokožky, hyperpigmentaci, dehydrataci organismu či rakovinu kůže. O názor odborníka by se měli zajímat zejména lidé, kteří užívají určité druhy léků, protože jejich účinek může ovlivnit právě intenzivní sluneční záření, anebo sluneční záření může vyvolat některé nežádoucí účinky.

Kvalitní opalovací krém je základ

Při výběru kosmetiky, kterou budete používat během pobytu na slunci, hraje klíčovou roli údaj SPF (Sun Protection Factor). Jde o výšku slunečního ochranného faktoru. SPF faktor vyjadřuje, na jak dlouho můžeme vystavit pokožku přímému slunci, pokud si na ni naneseme takový ochranný prostředek, a to bez rizika zarudnutí.

Pokud použijeme například opalovací krém s ochranným faktorem SPF 15 a víme, že naše pleť vydrží na slunci bez ochrany a zarudnutí 10 minut, faktor SPF 15 prodlouží dobu pobytu na slunci na 150 minut.

UVA versus UVB

Za bronzové zbarvení lidské pokožky je zodpovědné ultrafialové (UV) záření. I když ho pouhým okem nevidíme, je přirozenou součástí slunečních paprsků.

Na zemský povrch dopadají dva typy paprsků - UVA a UVB. Za ztmavnutí i spálení pokožky "může" UVB záření. To proniká do povrchových vrstev kůže. UVA záření je méně agresivní, avšak proniká do pokožky hlouběji a způsobuje její stárnutí.

Jaký jsem fototyp?

Opálení pokožky zajišťuje pigment melanin, který ji zároveň chrání před ultrafialovým zářením. Základem pro bezpečné opalování je rozpoznání fototypu své pokožky. Poznání vlastního fototypu kůže je důležité pro správnou volbu adekvátní ochrany před sluncem, ale i pro celkovou péči o pokožku. 

Fototyp 1

Světlá pokožka, blond nebo zrzavé vlasy, pihy. Po opalování je vaše pokožka spíše červená a nepříjemně pálí. Buď se opalování vyhýbejte úplně, nebo si pořiďte kosmetické produkty s vysokým ochranným faktorem. Doporučujeme, aby se majitel tohoto fototypu pokožky zdržoval co nejvíce ve stínu. Také nezapomínejte na slunci nosit pokrývku hlavy, například kšiltovku nebo klobouk, která slouží jako ochrana proti úžehu.

Fototyp 2

Světlá pokožka, blond nebo světle hnědé vlasy. Platí totéž, co v předchozím případě, i když tito lidé nebývají až tak náchylní ke spálení. Krátky pobyt na slunci je vhodný. Doporučujeme ho v brzkých ranních hodinách, anebo pozdě odpoledne.

Fototyp 3

Světlehnědá pokožka, tmavší vlasy - v případě bezpečného opalování pouze minimální, nebo žádné problémy se slunečními paprsky.

Opalování v těhotenství

Během těhotenství koluje v těle budoucí maminky větší množství krve, což zabezpečuje výživu i pro její nenarozené dítě. Přirozená tělesná teplota je proto vyšší, takže organismus bývá náchylnější na prohřátí a pokožka na spálení.

V těhotenství se neobejdete bez kvalitních přípravků na opalování. Nebojte se jich - krémy, opalovací oleje i mléka jsou testovány a bezpečné i pro ženy v radostném očekávání.

Dalším rizikem při opalování v těhotenství je úbytek kyseliny listové, na jejíž zvýšený příjem by budoucí maminky měly obzvlášť dbát. Tato látka totiž minimalizuje vznik některých vývojových vad plodu v prvních týdnech těhotenství.

Při opalování dodržujte tato pravidla

Používání ochranných produktů snižuje riziko vzniku rakovinných nádorů, ale zásady bezpečného opalování nestojí pouze na kvalitní kosmetice. Držte se ověřených rád, tak se vyhnete spálené pokožce a vážnějším zdravotním komplikacím.

  • Děti do 1 roku nepatří na přímé slunce. Jejich pokožka je tenčí než u dospělých, obsahuje méně pigmentu, a proti působení slunečních paprsků je prakticky bezbranná.
  • Kvalitní přípravky pro citlivou dětskou pokožku by měly být hypoalergenní a neucpávat póry. Pro malé děti vybírejte ochranný faktor v rozmezí 30 a 50. Krémy jsou účinnější než lehká opalovací mléka, protože lépe drží UV filtr. Pro děti doporučujeme mechanické UV filtry.
  • Nevystavujte se přímému slunečnímu záření mezi 11. - 15. hodinou.
  • Používejte dostatečné množství ochranného přípravku na opalování.
  • Přípravek aplikujte na pokožku alespoň 20 minut před opalováním, anebo koupáním. Na trhu je i mnoho přípravků s voděodolnou schopností.
  • Během dlouhodobého pobytu na slunci opakujte nanášení.
  • Používejte správnou hodnotu SPF (v závislosti na kožním fototypu).
  • Na způsobu, jakým krém vetřete do pokožky, záleží. Nejprve vytvořte hustou vrstvu, kterou pak rozetřete do všech směrů.
  • Lidé, kteří jsou náchylní ke spálení pokožky, by měly být chráněny i vhodným oděvem a v poledních hodinách se zdržovat ve stínu.
  • Na pozoru se mějte i tehdy, když je pod mrakem, při větru, ale i plavání. Až 40% UV záření přechází do hloubky 50 cm pod hladinu čisté vody.
  • Důležitá je ochrana před sluncem na horách, a to jak v letních, tak i v zimních měsících.
  • Při slunění nepoužívejte parfémy a esenciální oleje - mohly by způsobit alergickou reakci.
  • Po opalování nezapomeňte použít vhodné přípravky na zklidnění a hydrataci pleti.

První pomoc při spálené pokožce

Už naše babičky nedali dopustit na pár osvědčených triků, které vám mohou ulevit od spálené pokožky a pálivé bolesti. Mírně spálení pokožky ošetřete přípravky po opalování a prostředky, které pokožce dodají vlhkost. Samozřejmostí je dostatečný pitný režim. Po spálení se vyhýbejte přímému slunci dalších 5 - 7 dní. Staré recepty doporučují pokožku potřít bílým jogurtem nebo tvarohem - dokáží eliminovat horký pocit na pokožce. Babské rady na spálenou pokožku na tváři doporučují přiložit kolečka okurky a nechat několik minut působit. Ve vzdálených kulturách se uvařil zelený čaj, který se nechal chvíli vyluhovat, a pak si jím potřela pokožka. Podobnou zklidňující vlastnost má i heřmánkový či rakytníkový čaj.

Užívejte vitaminy C a E, které jsou antioxidanty. Puchýřky natírejte antibakteriální mastí, která zabraňuje infekci. Při těžkých formách spálení neprodleně vyhledejte lékaře. Hodně pijte, ochlazujte se, nasaďte si kvalitní sluneční brýle s UV filtrem. Nezapomínejte, že nejen během opalování, ale i tehdy, když jste déle na slunci, byste měli dbát na dostatečnou hydrataci a ochlazování celého těla. Nedoporučuje se pití ledových nápojů. Mnohem větší službu vám udělá ručník, namočený do studené vody. Jím si potřete ramena, krk a temeno hlavy.

Užívejte si sluneční paprsky, jak za krásných letních dní u moře nebo na horách, tak i v době zimních radovánek na prosluněných svazích. Snažte se však doržovat zásady bezpečného opalování.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.