Špatné trávení a jak ho zlepšit

Obsah: 

Jak na špatné trávení?

 Jak zlepšit trávení a zažívání?

Jak podpořit metabolismus?

Správné zažívání je nedílnou součástí našeho dobrého zdraví. Trávicí soustava (gastrointestinální trakt) si můžete představit jako dlouhou trubici skládající se z mnoha částí, které vykonávají řadu rozmanitých funkcí. Proces trávení začíná již v ústech mechanickým rozmělněním potravy pomocí zubů a počátečním trávením sacharidů na jednodušší cukry, které mají sladkou chuť - možná se Vám vybaví ze školních let dobře známý pokus, kdy si do úst vložíte kousek chleba, chvíli necháte rozpustit a ten po chvíli zesládne. Nejedná se o nic jiného, než o postupný rozklad sacharidů na jednoduché cukry pomocí trávicích enzymů.

Po rozmělnění v ústní dutině se potrava za pomocí jazyka a polykacího aktu dostane do hltanu, poté do jícnu a žaludku, kde dojde k natrávení především sacharidů a bílkovin pomocí žaludečních šťáv. Žaludeční šťáva navíc obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která ničí choroboplodné zárodky přítomné ve stravě. Objem žaludku dospělého člověka činí přibližně 1 až 2 litry.

Trávicí soustava poté pokračuje dvanáctníkem, čili prvním oddílem tenkého střeva. Do dvanáctníku ústí společný vývod žlučníku, který slouží jako zásobník žluči, tvořící se v játrech a slinivky břišní, která produkuje trávicí enzymy. Trávicí enzymy dělíme dle funkce na lipázy (štěpí tuky), amylázy (štěpí sacharidy na jednoduché cukry) a proteázy (štěpí bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny). V tenkém střevě dochází k největšímu trávení tuků, sacharidů a bílkovin a především k jejich vstřebávání.

Na tenké střevo navazuje střevo tlusté, kde se vstřebává voda s rozpuštěnými minerálními látkami. Tlusté střevo je mimo jiné nedílnou součástí imunitního systému a střevní mikrobiom, tedy společenství mikroorganismů, má vliv na celkové zdraví organismu.

Jak na špatné trávení?

Špatné trávení (někdy se můžete setkat také s označením dyspepsie) se projevuje různými obtížemi, záleží na lokalizaci zdravotního problému. Pokud je potíž v horní části trávicí soustavy, hovoříme o takzvaném horním dyspeptickém syndromu, který se může projevovat říháním, nechutenstvím, pocitem plnosti nebo nucením na zvracení. Pokud se potíže týkají spodních oddílů trávicího traktu, hovoříme o dolním dyspeptickém syndromu, který se spíše projevuje bolestí břicha, nadýmáním nebo průjmem.

Příčiny trávicích obtíží mohou být banální, způsobené dietní chybou (konzumace velkého množství potravy, nevhodného nebo zkaženého jídla) nebo nevhodnými léky (například některé léky na bolest mohou způsobit bolest žaludku). Takové obtíže do pár dní odezní za pomoci vhodné diety a některých volně prodejných léků na žaludek a střeva. Jako podpůrné prostředky k léčbě můžete využit také doplňky stravy na podporu trávení nebo čaje na trávení, které obsahují zklidňující byliny, jako jsou například máta, heřmánek, mateřídouška nebo kořen zázvoru.

Na stránkách EUC lékárny můžete nalézt velké množství volně prodejných léků na zažívání a k podpoře funkce jater, žlučníku a slinivky. 

Jak zlepšit trávení a zažívání?

Pokud však trpíte dlouhodobými trávicími obtížemi, je na místě navštívit odborného lékaře z oblasti gastroenterologie, který provede příslušné testy. Trávicí potíže, především ty dlouhodobé, by se neměly nikdy podceňovat, protože mohou být příznakem vážných onemocnění.

Některé trávicí obtíže mohou být spojeny také s poruchou střevního mikrobiomu, jehož složení hraje zásadní roli v mnoha funkcích lidského těla.

Střevní mikrobiom je společenství různých mikroorganismů, které mohou mít pozitivní, negativní popřípadě neutrální vliv na naše zdraví. Zdravý střevní mikrobiom se vyznačuje rovnováhou mezi těmito druhy mikroorganismů. V případě nerovnováhy může docházet k rozvoji různých nemocí, včetně například psychických poruch.

Jak pomáhá zdravý střevní mikrobiom?

  • Podporuje správné trávení a vstřebávání a významně ovlivňuje metabolismus.
  • Zneškodňuje cizorodé a toxické látky a brání jejich pronikání dál do těla.
  • Ovlivňuje vývoj imunitního systému.
  • Zabraňuje vzniku potravinových alergií.
  • Ovlivňuje endokrinní soustavu a napomáhá zvládat stres.
  • Pomáhá tlumit zánětlivé reakce organismu, které mohou vést k chronickým onemocněním.

 

K udržení dobře fungujícího střevního mikrobiomu je důležité dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které patří strava s dostatkem vlákniny a probiotických bakterií, jejichž zdrojem jsou fermentované potraviny (zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, kimči, kombucha), pravidelný pohyb, dostatek spánku a vyhýbání se konzumaci alkoholu a kouření. Důležitý je také příjem látek, které přispívají k růstu zdraví prospěšných mikroorganismů. Takové látky nazýváme prebiotika a přirozeně se vyskytují například v cibuli, česneku a čekance ve formě rozpustné vlákniny inulinu.

K nerovnováze ve střevním mikrobiomu mohou velkou měrou přispět také antibiotika, která na jednu stranu léčí onemocnění způsobená patogenními bakteriemi, na druhou stranu však hubí prospěšné mikroorganismy v tlustém střevě.

K doplnění zdraví prospěšných bakterií, nejen po léčbě antibiotiky, můžete využít také probiotika a laktobacily ve formě doplňků stravy, ideálně v kombinaci s příjmem fermentovaných potravin. 

Jak podpořit metabolismus?

Správná funkce metabolismu je závislá především na vhodně zvolené stravě s dostatkem vlákniny a pravidelné pohybové aktivitě. Jako vlákninu označujeme nestravitelné polysacharidy, které jsou součástí ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Mimo zásady zdravého stravování je důležité dbát také na dostatečný pitný režim, který je prevencí rozvoje chronické zácpy.

Sedavý způsob života, strava s nedostatkem vlákniny a převahou nasycených tuků patří mezi negativní faktory vzniku nádorového onemocnění střev- kolorektálnímu karcinomu. Česká republika se ve výskytu kolorektálního karcinomu bohužel celosvětově řadí na přední příčky. S odhalením tohoto onemocnění pomáhá preventivní program, který může využít každý občan České republiky nad 50 let. Vyšetření můžete absolvovat jednou za 10 let ve formě preventivního kolonoskopického vyšetření, popřípadě můžete každé dva roky podstoupit test na okultní (skryté) krvácení.

K podpoře trávení můžete využít také různé doplňky stravy určené k detoxikaci a podpoře metabolismu, popřípadě doplňky stravy na hubnutí. Vždy však dbejte na příjem pestré stravy a zdravý životní styl.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.