Správný start do života - co nesmíte zanedbat při výživě dětí a batolat

Obsah:

Kojení

 První příkrmy

Tekutiny

Alergie u dětí

Domácí příkrmy

Dětské zažívací problémy

Probiotika pro děti

Správná výživa je důležitá ve všech obdobích života, zvláště v kojeneckém a batolecím věku, kdy se organismus Vašeho miminka nejvíce vyvíjí. V následujícím článku se dozvíte, jak ideálně navázat na období výlučného kojení, jaké zvolit dětské příkrmy a pokračovací mléka, jak předejít dětským zažívacím potížím nebo třeba také, jak připravit domácí příkrmy.

Na našich stránkách EUC lékárny naleznete v sekci děti a maminky vše, co potřebujete pro péči o Vás a Vaše miminko, od  výživy pro děti přes kosmetické přípravky pro děti až po potřeby pro děti a maminky.

Kojení

Mateřské mléko je nejlepší a nejpřirozenější výživa, kterou můžeme dítěti poskytnout ihned po narození pro jeho optimální růst a vývoj. Kojení prospívá nejen novorozenci, ale také kojící matce. Kojení pomáhá rozvíjet vzájemný vztah mezi Vámi a Vaším dítětem, šetří peníze a je ekologické. Dle Světové zdravotnické organizace je doporučeno výlučně kojit do ukončeného 6. měsíce věku. Kojit je vhodné i po zavádění komplementární výživy (příkrmu), a to do 2 let dítěte i déle.

V období, kdy kojíte, můžete využít také doplňků stravy určených pro těhotné a kojící ženy s obsahem vitaminů, minerálů a dalších látek, které jsou v tomto období důležité. Také můžete využít čajů vhodných při kojení s obsahem bylin, které přispívají k normálnímu kojení a trávení, například bylinné čaje s fenyklem, anýzem a kmínem. Vždy však dbejte na příjem vyvážené a pestré stravy. O užívání doplňků stravy se poraďte se svým lékařem.

První příkrmy

Zdraví člověka a výskyt budoucích civilizačních chorob lze nejvíce ovlivnit v prvních 1000 dnech života. Zdraví dítěte lze do jisté míry ovlivnit správnou a vyváženou skladbou jídelníčku, v němž hraje pestrost hlavní roli.

Kojenecké a batolecí období je energeticky nejnáročnější období v životě člověka. Kojenci a batolata potřebují 2-3x více energie než dospělý člověk. Je to dáno především rychle se vyvíjejícím mozkem. Je proto nezbytné dítěti zajistit zdravé a dostatečné zdroje energie.

Kolem 6. měsíce věku dítěti přestává pro pokrytí základních potřeb stačit mateřské mléko nebo náhradní kojecké mléko, a proto je důležité začít se zaváděním příkrmů, nadále je však vhodné dítě současně kojit. Dětské příkrmy byste neměli do stravy zavádět dříve než před ukončeným 4. měsícem věku a později než po ukončeném 6. měsíci.

Zásady při zavádění příkrmů

  • Dbejte na hygienu

Při přípravě jídla nejen pro děti byste vždy měli dbát na hygienu. Pokud připravujete domácí příkrmy, je nutné veškeré náčiní a zeleninu důkladně omýt a nádoby před použitím vysterilizovat varem nebo v páře. Ohřáté příkrmy již znovu neohřívejte. Neohřáté množství příkrmu můžete po otevření uchovat v ledničce a spotřebovat v průběhu dalších 1–2 dní.

  • Pokrmy nemixujte, ale mačkejte

Výsledný pokrm by měl mít konzistenci pyré nebo hladké kaše. Příkrmy nemixujte, ale raději důkladně rozmačkejte, například vidličkou. Zcela do hladka mixovaná kaše brání dítěti v nácviku správných polykacích technik a hůře se mu bude později přecházet na větší kousky jídla. Vedle konzistence je vhodná také správná teplota pokrmů. Příkrmy by měly mít příjemnou teplotu přibližně 37 stupňů. K jejich ohřívání můžete využít různých druhů ohřívačů nebo vodní lázeň.

  • Zvolte vhodný příbor

Ke krmení vyberte vždy vhodný typ příboru pro malé děti. Vybírejte plastové mělké lžičky bez ostrých okrajů. 

  • Udělejte si čas

Obzvláště v prvních dnech při zavádění příkrmů může krmení zabrat velké množství času. Na dítě můžete mluvit a motivovat ho, nikdy ho však nekrmte ve spěchu, dopřejte mu čas a trpělivost.

  • Dítě do krmení nenuťte

Pokud Vaše dítě jídlo odmítne, nenuťte ho do něj. Po prvních lžičkách příkrmů dítě přiložte k prsu, nekojené dítě dokrmte umělým mlékem tak, aby bylo dostatečně nasycené. Množství potravy je velmi individuální, a proto se vždy řiďte sytostí Vašeho dítěte.

Jak začít podávat příkrmy?

Pro zavádění příkrmu je důležitá vývojová zralost dítěte, a to schopnost udržet hlavu ve stabilní poloze, koordinovat oči, ruce a ústa při hledání potravy, jejím uchopení a vkládání do úst, polykat a tolerovat tuhou stravu.

Zeleninové příkrmy

Jako první lžička se doporučuje zařadit zeleninové příkrmy. Od počátku výživy dítěte byste měli dbát především na pestrost. Nejprve zařazujte jednodruhové příkrmy ze sladké zeleniny, jako jsou například mrkev, brambory, květák a hrášek. Později můžete začít se zařazováním kedlubny, špenátu, cukety a červeného zelí. První lžičky příkrmu podávejte v množství 1-2 lžičky cca 2x denně, ideálně před kojením. Zeleninu nijak nekořeňte ani nesolte. První týden podávejte pouze jednodruhové příkrmy, každý další nový druh zeleniny můžete přidávat po dvou dnech. Tato zásada je důležitá, abyste v případě potravinové alergie rychle odhalili, který druh potraviny je třeba ze stravy dítěte vyřadit.

V prvních dnech je dobré zeleninové příkrmy, pokud je to možné, míchat s mateřským mlékem. Vaše dítě si lépe zvykne na nové chutě a přechod na běžnou stravu pro něj bude snazší.

Do každého zeleninového příkrmu, po jeho ohřátí, přidejte malé množství kvalitního rostlinného oleje. Použít můžete například olivový, řepkový nebo slunečnicový olej. Tuk je nezbytný pro vstřebání vitaminů rozpustných v tucích.

Maso-zeleninové příkrmy

Po zeleninových příkrmech začněte se zařazováním maso-zeleninových příkrmů. Maso je pro Vaše miminko důležitým zdrojem železa. Nejprve byste měli zařazovat maso krátce žijících zvířat, například králičí, jehněčí, krůtí nebo kuřecí. Nezapomínejte však ani na libové hovězí maso, které obsahuje až 3x více železa než krůtí a kuřecí maso. Vepřovému masu se vyvarujte, jelikož bývá velmi tučné a pro dětský organismus není příliš vhodné.

1x týdně nahraďte maso vaječným žloutkem. Vaječný bílek nepodávejte až do 1. roku věku dítěte.

Naprosto nevhodné pro děti jsou veškeré druhy uzenin, které obsahují vysoké množství soli a tuku, a to včetně šunek určených pro děti.

Ovocné příkrmy

Pokud Vaše dítě zvládne konzumovat maso-zeleninové příkrmy, můžete na dopolední svačinu začít podávat ovocné příkrmy. Začněte s jednodruhovými příkrmy (jablko, hruška) a nové druhy ovoce přidávejte postupně, stejně jako v případě zeleninových příkrmů. Ovocné příkrmy nijak nedoslazujeme.

Ideálním řešením nejen na cesty jsou ovocné příkrmy ve znovu uzavíratelných kapsičkách, které jsou pro děti velmi pohodné. 

Obiloviny

Obiloviny jsou významným zdrojem energie pro Vaše dítě, především v podobě potřebných sacharidů. Pro správnou funkci mozku během prvního roku života dítě potřebuje minimálně 60 až 95 gramů stravitelných sacharidů denně.

V době, kdy začnete podávat první lžičky zeleninových příkrmů, je vhodné začít podávat také malé dávky lepku (jedna z bílkovin obsažených v pšenici a dalších obilovinách). Lepek můžete do stravy dítěte přidat například ve formě jedné lžičky mouky do zeleninového příkrmu, dětským piškotem do ovocného příkrmu nebo pomocí pšeničných kaší pro kojence.

Pokud dítě lepek dobře toleruje, je vhodné zavádět obilniny ve větším množství. Ideální formou jsou obilné dětské kaše. Podávat je můžete ráno k snídani i večer před spaním.

Mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky můžete do stravy dítěte zařadit v případě, že zvládá maso-zeleninové příkrmy. Ale pozor! Není mléčný výrobek, jako mléčný výrobek. Kravské mléko byste dětem neměli podávat do 1. roku věku, popřípadě jen v malých dávkách na ochutnání. Kravské mléko má oproti mateřskému mléku jiné zastoupení bílkovin a více sodíku. Vhodnější je podávat kojenecká mléka, která jsou speciálně upravená a vhodná pro kojence a batolata. Vybírat můžete ze široké nabídky pokračovacích a batolecích mlék.

Z mléčných výrobků můžete od 6. měsíce dítěti dávat na ochutnání čerstvé sýry, jako je žervé a lučina. Před 1. rokem života by dítě mělo také ochutnat bílý jogurt, ideálně polotučný bez příchuti. Mléčné výrobky lze nastavit například ovocným pyré.  Tvaroh podáváme od 1. roku věku a pouze v menším množství, jelikož obsahuje vysoké množství bílkovin. Nízkotučné varianty mléčných výrobků byste dětem neměli podávat vůbec.

Zcela vyvarovat byste se měli příliš slaným sýrům, jako jsou feta nebo balkánský sýr, a taveným sýrům, které obsahují velké množství fosforu. Vhodné nejsou ani plísňové sýry.

Zároveň se však nemusíte obávat a otálet se zařazením mléčných výrobků před 1. rokem života. Jak již bylo výše zmíněno, důležitá je především pestrost a dítě by mělo vyzkoušet co nejvíce různých potravin.

Tekutiny

V prvním půl roce života jsou tekutiny hrazeny z mateřského mléka. V období zavádění prvních příkrmů můžete začít podávat také vhodné nápoje pro děti. U kojených dětí je dobré začít tekutiny podávat v době, kdy převáží běžná strava nad kojením. Nekojené děti potřebují 400-600 ml tekutin mimo mléko. Vhodnými tekutinami jsou dětské čaje, kojenecká voda nebo ředěné neslazené ovocné šťávy. Nevhodné potraviny jsou zelené a černé čaje, minerální vody a slazené nápoje.

Pokud je potřeba z různých důvodů (zvýšený výdej tekutin, nadýmání a podobně) podávat tekutiny vyjma mateřského mléka dříve, můžete využít bylinných čajů určených pro novorozence od ukončeného 1. týdně života, například dětský fenyklový bylinný čaj.

Alergie u dětí

U dětí, které mají vysoké riziko alergie, se s příkrmy postupuje stejně jako u jiných dětí. Vždy ale zavádějte do stravy pouze jednu potravinu a sledujte možné alergické reakce. Jako prevence rozvoje alergií se doporučuje současně se zaváděním příkrmů pokračovat v kojení. Kojení podporuje rozvoj imunitních reakcí a tím přispívá ke zvyšování imunoprotektivní tolerance dítěte k alergenům ve stravě.

Domácí příkrmy

Pokud máte přístup ke kvalitním potravinám, může pro Vás být ideálním řešením příprava domácích příkrmů. V následujících pár řádcích Vám přinášíme rady a tipy, jak je připravit. Přestože komerčně vyráběné příkrmy jsou velmi kvalitní a zpravidla neobsahují žádné škodlivé látky, konzervanty ani barviva, doma připravené příkrmy mají také své výhody a to především v tom, že jsou mnohonásobně levnější a ekologičtější. Domácí příkrmy nemusí být složité na přípravu ani skladování a sami si můžete upravit složení a chuť dle preferencí Vašeho dítěte.

Příprava domácích příkrmů

  • Zeleninu a ovoce vybírejte v bio kvalitě- bez dusičnanů a dusitanů (hnojiv).
  • Zeleninu důkladně omyjte teplou vodou.
  • Zeleninu oloupejte a omyjte znovu.
  • Nakrájejte na malé kousky.
  • Zeleninu vařte do změknutí v páře dle druhu zeleniny.
  • Změklou zeleninu rozmačkejte na pyré nebo hladkou kaši.
  • Pokud připravujete masozeleninový příkrm, ujistěte se, že zelenina nepřišla do kontaktu se syrovým masem, a přípravu obou druhů potravin striktně oddělte. První vždy krájejte syrové maso a poté čerstvou zeleninu.

Jak skladovat domácí příkrmy?

Zeleninové a maso-zeleninové příkrmy skladujte ideálně v mrazáku. Po zchladnutí můžete příkrm přendat do tvořítek na led a nechat zamrazit. Příkrmy se po rozmražení dají z tvořítek snadno vyndat a budete mít představu o množství rozmraženého pokrmu. Naplněná tvořítka na led vždy vložte do uzavíratelného pytlíku a opatřete štítkem, na kterém bude uvedeno datum, kdy byl příkrm připraven, a z čeho se skládá. Takto připravené pokrmy neskladujte v mrazáku déle než 3 měsíce.

Ovocné příkrmy je nejvhodnější skladovat zavařené. Při zavaření jakékoliv ovocné přesnídávky můžete jako konzervant použít jablko, není třeba je přislazovat. Přidaný cukr není vhodný z důvodu zvýšené tvorby zubního kazu.

Jak podávat domácí příkrmy?

Zmražený příkrm si nezapomeňte vyndat již den předem a nechte ho zvolna rozmrazit v lednici. Vhodný rostlinný olej přidejte do příkrmu až po jeho ohřátí. Rozmražené a ohřáté příkrmy již znovu nezamrazujte ani neohřívejte, vyhnete se tak riziku bakteriální infekce.

Pokud zrovna nemáte čas na přípravu domácích příkrmů, na EUC lékárně najdete velké množství kvalitních kupovaných dětských příkrmů. Na obalech každého výrobku naleznete kromě nutričních hodnot a složení také údaje o vhodnosti konkrétního přípravku dle věku dítěte.

Dětské zažívací problémy

U malých dětí se z trávicích obtíží můžete nejčastěji setkat s průjmem, zácpou a nadýmáním.

Průjem u kojenců a malých dětí je nejčastěji akutní a je způsoben různými původci onemocnění (viry, bakteriemi a parazity). Při průjmu dochází u dětí rychleji k rozvoji dehydratace, a proto dbejte především na doplňování tekutin a iontů. Kojené děti by během akutního průjmu měly být i nadále kojeny. Tekutiny a ionty lze také doplňovat bylinnými čaji určenými pro děti a kojence, popřípadě rehydratačními roztoky. O jeho použití se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Novorozenci často trpí kojeneckými kolikami. Obvykle se objeví kolem 2. týdne věku dítěte a odeznívají koncem 3. měsíce. Jedná se o křečovité, silné bolesti bříška spojené s nadýmáním. Jejich příčinou může být prozatím nedostatečně vyzrálé střevo, popřípadě velké množství spolykaného vzduchu nebo nedostatečné říhání po krmení.

Jak se zbavit nadýmání?

K léčbě nadýmání lze použít přípravky s obsahem účinné látky simethicon, který je vhodný také pro kojence. Z bylinných přípravků lze doporučit především čaje s obsahem fenyklu, anýzu a kmínu, které přispívají k normálnímu trávení. Pozorně čtěte příbalový leták a o užívání se také poraďte s Vaším pediatrem.

Mějte na paměti, že příznaky novorozenecké koliky mohou být shodné také s příznaky potravinových alergií nebo intolerancí.

Žaludeční reflux u kojenců

Mezi další trávicí obtíže kojenců patří také žaludeční reflux. Jedná se o samovolné a opakované vniknutí obsahu žaludku zpět do jícnu a někdy až do úst. Reflux je u kojenců velmi častý a může se objevit až u 40 % z nich. Nejčastěji se s ním setkáme u dětí do 4. měsíců věku a výskyt s věkem klesá. Projevuje se ublinknutím až zvracením, ale také pláčem a neklidem. Preventivně byste se měli vyhnout překrmování Vašeho miminka, krmte ho menšími porcemi a častěji. Po každém jídle nechte dítě odříhnout.

Probiotika pro děti

Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které osidlují střevní mikroflóru a brání přemnožení patogenních organismů. Přirozeně se vyskytují ve všech fermentovaných (zakysaných) potravinách.

Pokud Vaše dítě trpí dlouhodobými trávicími obtížemi nebo užívá antibiotika, můžete po dohodě s lékařem vyzkoušet podávat probiotika a laktobacily pro děti.

Můžete si vybrat z nabídky probiotik a laktobacilů ve formě kapslí pro větší děti nebo ve formě kapek pro nejmenší.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.