Světový den srdce

Obsah: 

Srdce je nejen populárním symbolem, ale i velmi důležitým orgánem v našem těle

 Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí  v ČR

Jaké jsou rizikové faktory?

Jak udržet naše srdce a cévy zdravé? Klíčem je zdravý životní styl!

Jak poznám, že mám nemocné srdce?

Jak vyčistit cévy? Jak se zbavit "píchání" u srdce? Existuje univerzální lék?

Co na závěr?

29.9.2022 se po celém světě slaví tzv. „Světový den srdce“, jedná se o akci zaštiťovanou Světovou federací srdce a Světovou zdravotnickou organizací. Jaký je cíl této akce? Především šířit osvětu v oblasti prevence kardiovaskulárních onemocnění a ukázat nové možnosti léčby. Pojďme se v následujícím článku podívat na to, co pro zdraví svého srdce můžeme udělat.

Srdce je nejen populárním symbolem, ale i velmi důležitým orgánem v našem těle

Srdce už po celá staletí a v mnohých kulturách představuje symboliku lásky, ale také odvahy a statečnosti, považuje se za sídlo citu. V dnešní době však často zapomínáme na jeho nezastupitelnou roli pro lidský organismus a v mnohých případech ho i zanedbáváme a přetěžujeme, což může vést k celé řadě zdravotních komplikací.

Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR

Kardiovaskulární onemocnění, konkrétně ischemická choroba srdeční a cévní mozková příhoda, jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice a zemře na ně až třetina Čechů. I když se tyto počty v průběhu posledních let snižují, stále jsou až dvojnásobně vyšší, než je průměr v rámci EU. Co tedy můžeme udělat, abychom se těmto onemocněním, pokud možno, vyhnuli?

Víte, že kardiovaskulární onemocnění se netýkají jen dospělé populace? Nemocné srdce mohou mít i děti, v tomto případě se nejčastěji jedná o vrozené vady srdce. Nemoci srdce mohou dokonce potkat i naše domácí mazlíčky, například psa nebo kočku.

Jaké jsou rizikové faktory?

Důležité je si uvědomit, jaké jsou rizikové faktory kardiovaskulárních onemocněních a zda je vůbec můžeme ovlivnit. Existují dvě skupiny těchto rizikových faktorů: ovlivnitelné a neovlivnitelné.

Mezi neovlivnitelné rizikové faktory patří věk, pohlaví a genetická predispozice.

Mezi ovlivnitelné rizikové faktory řadíme stravovací návyky, kouření tabákových výrobků, užívání alkoholu, pohybovou aktivitu, stres, ale také obezitu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a jiné krevní tuky a v neposlední řadě i cukrovku.

Jak udržet naše srdce a cévy zdravé? Klíčem je zdravý životní styl!

1.      Stravujte se zdravě! Jaké potraviny jsou pro naše srdce zdravé?

Zdravé stravování hraje nezbytnou roli v prevenci nejen kardiovaskulárních, ale i ostatních civilizačních onemocněních (cukrovka, onkologická onemocnění, obezita a další). Z obecného hlediska spočívá především v pravidelné a pestré stravě s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, mléčných výrobků (neslazených a nízkotučných) a ryb. Dále je důležité omezit množství přijatého cukru, soli a také nasycených živočišných tuků.

Jak začít? Ideálně po malých krůčcích! Například postupně nahrazovat méně zdravé potraviny těmi zdravějšími. Tato postupná změna je pro běžného člověka více realizovatelná z dlouhodobého hlediska i mnohem lépe udržitelná. Pro inspiraci můžete v následující tabulce nalézt příklady méně zdravých potravin a jejich zdravějších alternativ: 

2.      Pravidelně se hýbejte

Cílem je alespoň půl hodiny fyzické aktivity denně, za vhodné se považují zejména chůze, jízda na kole, plavání a další aerobní aktivity. Začínáte s pohybem? Zkuste denně ujít alespoň 10 tisíc kroků.

3.      Kouření

Pokud jste kuřáci, přestaňte kouřit. Je prokázáno, že kouření způsobuje vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a také může komplikovat průběh těchto chorob. Podle statistických údajů stojí kouření za 15 % úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a o více než 50 % zvyšuje nebezpečí jejich vzniku.

Po zanechání kouření se riziko kardiovaskulárních onemocnění snižuje velmi brzy, v řádu dnů se může snížit až o třetinu! Po roce abstinence klesá zvýšené riziko ischemické choroby srdeční způsobené kouřením na polovinu.

4.      Omezte konzumaci alkoholu

Konzumace velkého množství alkoholických nápojů prokazatelně představuje riziko pro naše zdraví, a to nejen v souvislosti s onemocněním srdce a cév. Existovala doporučení, která tvrdila, že příjem alkoholu by neměl překročit 20 g (2dcl vína, 0,5 l piva, 4 cl tvrdého alkoholu) u ženy a 30 g (3dcl vína, 0,75 l piva a 6 cl tvrdého alkoholu) u muže za den. Nicméně, prospěšnost nebo tolerance takového množství alkoholu nebyla prokázána, proto je ideální alkohol nekonzumovat vůbec.

5.      Dbejte na svoji psychohygienu

Stres, zejména ten chronický, představuje významný rizikový faktor v souvislosti s onemocněním srdce a cév. Snažte se tedy stres minimalizovat, co to jde – každý den věnujte nějaký čas sami sobě – dělejte věci, ze kterých máte radost a dostatečně relaxujte. Pokud se však v životě dostanete do situace, kdy váš stres překračuje únosné meze, nestyďte obrátit na odborníky, kteří vám mohou pomoci stres zvládnout a nastavit obranné mechanismy a nové rituály.

6.      Absolvujte pravidelná vyšetření

Vyšetření rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění provádíme dnes v laboratořích nejen na žádost lékaře, ale i na žádost pacienta za přímou úhradu. Zájem o vyšetření na žádost pacienta v posledních letech stále stoupá, lidé si nutnost prevence a péče o zdraví uvědomují.“, uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. V našem e-shopu si můžete zakoupit balíček vyšetření Zdravé srdce a cévy.

Dodržování zmíněných doporučení může navíc výrazně pozitivně ovlivnit i ostatní zmíněné rizikové faktory, tedy obezitu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a jiné krevní tuky, ale i cukrovku.

Jak poznám, že mám nemocné srdce?

Trápí vás bušení srdce? Bolest na hrudi? Vysoký tep? Únava? Může se jednat o onemocnění srdce!

Rozlišuje se 7 základních příznaků onemocnění srdce: bolest na hrudi, dušnost, kašel, náhlé bušení srdce, krátkodobá ztráta vědomí, namodralé zabarvení kůže a sliznic, otoky a vykašlávání hlenu s příměsí krve. Mezi další méně specifické příznaky patří také únava, nechutenství, bolesti břicha, nevolnosti, zvracení a další. Pokud vás trápí nějaký ze 7 základních příznaků, určitě se neváhejte obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Nemusí to nutně znamenat, že máte onemocnění srdce, ale vždy je lepší jednat co nejdříve!

Rychlý nebo nepravidelný tep – jaké jsou jeho příčiny?

Srdeční tep neboli srdeční frekvence je počet stahů srdce za nějakou časovou jednotku, nejčastěji za minutu. Srdeční tep v klidu u zdravého dospělého člověka je 60-90 tepů za minutu.

Důležité je zmínit, že rychlý nebo nepravidelný tep srdce nemusí být vždy známkou nějaké nemoci. Puls srdce se má měřit vždy v klidu, pokud jste tedy po fyzické aktivitě, nebo ve stresu, váš tep může být výrazně vyšší než ten, který byste si změřili ráno po probuzení. Pokud si však všimnete, že váš srdeční puls v klidu je nepravidelný nebo rychlý, kontaktuje svého praktického lékaře.

Jak vyčistit cévy? Jak se zbavit „píchání“ u srdce? Existuje univerzální lék?

Na všemožných webových stránkách se dočtete o zázračných produktech, které vám pomohou „vyčistit cévy“ a zbavit vás všemožných příznaků ukazujících na onemocnění srdce. Je vůbec něco takového možné? Není! Pokud jsou vaše cévy postiženy tzv. aterosklerózou (kornatěním tepen), jedná se o nezvratné změny a neexistuje žádný zázračný produkt, který vaše cévy změní zpět do původního stavu.

Tzv. „píchání“ u srdce může mít celou řadu příčin a určitě bychom ho neměli léčit sami doma bez vyšetření lékaře.

Co tedy mohu udělat? Důležité je dodržovat výše zmíněný zdravý životní styl, aby se stav cév nadále nezhoršoval nevhodnou životosprávou. V tomto stádiu onemocnění cév je na místě i užívání léků, které vám doporučí a předepíše váš ošetřující lékař.

Co na závěr?

Na závěr je důležité zmínit a připomenout si podstatu „Světového dne srdce“: To nejlepší, co pro své srdce můžeme udělat, je prevence! Zdravý a pestrý jídelníček, dostatek pohybu, abstinence alkoholu a nikotinu, dostatečná psychohygiena, to vše může minimalizovat šanci, že se setkáte s nějakým vážnějším onemocněním srdce, ale třeba i s jiným civilizačním onemocněním. Navíc v našem e-shopu můžete najít celou řadu doplňků stravy, které mohou přispět k normálnímu fungování kardiovaskulárního systému.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.