Tajemství bezpečného opálení

Obsah:

Co byste měli vědět o opalování?

 Co se děje s kůží?

Působí UV záření na všechny stejně?

Jaká rizika s sebou nese nepřiměřený pobyt na sluníčku?

Jak se chránit pře UV zářením?

Jak je to s opalováním u dětí?

Minerální vs. chemické filtry

Co říct závěrem

Co byste měli vědět o opalování?

Blíží se léto a s ním i sezóna opalování. Dokonalé opálení se stalo trendem skoro po celém světě, nicméně, působení slunečních paprsků na naši pokožku s sebou nese celou řadu zdravotních, ale i kosmetických rizik. Existuje bezpečné opalování? Jaká rizika s sebou nese? Jaká je nejvhodnější ochrana pokožky před sluncem? Jaké používat opalovací krémy? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Co se děje s kůží?

Sluneční záření se skládá ze záření ultrafialového, infračerveného a viditelného světla. A právě ultrafialové záření může způsobovat změny v naší kůži. Dělíme ho na záření UV-B a UV-A.

UV-B záření je méně pronikavé a proniká zejména do pokožky (nejsvrchnější část kůže) a je zodpovědné za vyvolání zarudnutí kůže a novotvorbu pigmentu, tedy za opálení - jedná se vlastně o ochranný mechanismus, kdy buňky zvané melanocyty produkují melatonin, což je pigment, který UV záření pohlcuje a tím i naši pokožku chrání. Kromě toho UV-B záření umožňuje v kůži přeměnu vitaminu D na aktivní formu.

Zajímavost: Věděli jste, že sluneční záření je zdrojem přibližně 90 % celkového vitaminu D v lidském těle?

UV-A záření je pronikavější a dostává se až do škáry, do vrstvy kůže, kde už můžeme nalézt cévy, nervová zakončení, potní a mazové žlázy a také vlasové folikuly. Díky tomu, že proniká do hlubších vrstev kůže, může přispět k tvorbě kyslíkových radikálů, které pak ničí buňky produkující kolagen (fibroblasty), což má za následek zhoršenou hydrataci pokožky a také její předčasné stárnutí a vznik vrásek. I toto záření může vyvolat zarudnutí a pigmentaci kůže, ale v mnohem menší míře než UV-B záření.

Jak mohou tato záření poškodit naši kůži? Z krátkodobého hlediska může, zejména v letních měsících mezi 11. a 15. hodinou, způsobit akutní popálení, které se projevuje zarudnutím a pálením kůže, v závažnějších případech i otokem a puchýři.

Naopak dlouhodobé působení ultrafialového záření na nechráněnou kůži může mít za následek až přispění k předčasnému stárnutí kůže a narušení imunitních reakcí.

Působí UV záření na všechny stejně?

Je všeobecně známo, že reakce na sluneční záření není u každého člověka stejná, záleží na tzv. fototypu, který charakterizuje naše zbarvení kůže a vlasů. Existuje 6 fototypů:

  1. Fototyp I - velmi světlá pleť posetá pihami, zrzavé vlasy, při pobytu na slunci kůže vždy zrudne, nepigmentuje
  2. Fototyp II - bledá pleť, pihy, světlé vlasy, pokožka se opálí do červena a snadno se spálí, pigmentuje jen mírně
  3. Fototyp III – světle hnědá pleť, hnědé nebo i tmavé vlasy, dobře se opaluje a málokdy zrudne
  4. Fototyp IV – tmavá pleť, tmavé vlasy, pokožka se téměř nikdy nespálí
  5. Fototyp V – velmi tmavá pokožka, tmavé až černé vlasy, nikdy se nespálí
  6. Fototyp VI – nejtmavší pokožka, nikdy se nespálí

Obecně platí, že čím světlejší fototyp jste, tím více byste se měli vyhýbat slunci a používat intenzivnější ochranu, ať už se jedná o oděvy, pokrývky hlavy nebo opalovací krémy.

Jaká rizika s sebou nese nepřiměřený pobyt na slunci?

Většinu zdravotních rizik opalování jsme si naťukli v předchozím textu, pojďme se na ně podívat více zblízka.

1.   Akutní spálení kůže

Ano, i sluneční záření nám může způsobit popáleniny! Nejčastěji se projevují zarudlou pokožkou, bolestmi v místě spálení, méně často pak otoky, puchýři, ale i bolestí hlavy, únavou či horečkou. V takovém případě mohou pomoci chladivé obklady, hydratační krémy a zklidňující přípravky. V e-shopu EUC lékárna najdete celou řadu přípravků určených k péči o pokožku po opalování, anebo přímo produkty určené k péči o popáleniny a spáleniny. V neposlední řadě je důležité dodat, že každé spálení urychluje stárnutí kůže a může zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže.

2.   Předčasné stárnutí kůže

Až 90 % známek stárnutí kůže je přímým důsledkem poškození právě slunečním zářením, jehož působení se v naší kůži “hromadí” po celý život. Jak už bylo zmíněno výše, UV-A záření proniká do hlubší vrstvy kůže zvané dermis, kde svým působením poškozuje kolagenová vlákna, která pomáhají zadržovat vodu v pokožce a tím ji udržují hydratovanou, pružnou a hladkou. Výsledkem takto dlouhodobého a pravidelného nechráněného pobytu na slunci mohou být nevzhledné pigmentové skvrny. Sluníčko může dopomoci k tvorbě hlubokých vrásek a ztrátě elasticity kůže. Pro prevenci stárnutí kůže je nutné vždy používat krémy na opalování. Dobré je také užívat doplňky stravy s obsahem kolagenu a také vitaminu C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže. Oblíbené jsou také doplňky stravy s obsahem beta-karotenu, který přispívá k udržení normálního stavu pokožky.

3.   Oční problémy

případě chránit? Při pobytu na slunci noste vždy ochranu očí v podobě slunečních brýlí s ochranným faktorem jak proti UV-A, tak proti UV-B záření.

4.   Poškození imunitního systému kůže

Působení UV záření na kůži může poškozovat její imunitní systém, což na jedné straně může vést ke snížené schopnosti pokožky bojovat proti infekcím, na straně druhé se může takové narušení imunitních reakcí rozvíjet až ke na vzniku rakoviny kůže.

5.   Rakovina kůže

Jak už bylo zmíněno několikrát, UV záření poškozuje pokožku hned na několika úrovních a v dlouhodobém horizontu může pravidelná nechráněná expozice vést až k rakovině kůže. Jedná se o nejrozšířenější nádorové onemocnění a v posledních desetiletích se jeho výskyt stále zvyšuje. Příčinou mohou být například módní trendy s tendencí odhalovat více a tím pádem vystavovat větší plochu kůže slunečním paprskům, aktivní vyhledávání slunce za účelem dokonalého opálení a v neposlední řadě využívání umělých zdrojů UV záření, jako jsou solária. Samozřejmě je důležité brát ohled i na genetické predispozice a životní styl jedince.

Existuje hned několik druhů rakoviny kůže. Mezi nejčastější a zároveň nejméně rizikové patří bazaliom. Ten se šíří velmi vzácně, ale může vznikat na exponovaných částech těla, jako je obličej. Dalším nádorem je spinaliom, který je méně běžný, ale může být smrtelný, pokud se na něj přijde pozdě. Nejvzácnějším, ale také nejagresivnějším kožním nádorem, je melanom, o kterém si můžete přečíst v následujícím článku: Melanom vzniká i z nenápadných znamének.

6.   Přehřátí a dehydratace

Příliš dlouhé opalování na slunci může způsobit přehřátí těla a dehydrataci, což může mít negativní vliv na zdraví a pohodu. K rychlému doplnění tekutin může skvěle posloužit rehydratační iontový nápoj.

Jak se chránit před UV zářením?

Prevence rakoviny kůže a také jejího předčasného stárnutí spočívá především v ochraně před UV zářením, pojďme se podívat, co vše pro takovou ochranu můžeme udělat.

1.   Stínění a vhodný oděv

Proti působení slunečního záření je vhodné využít stínu, ať už za pomoci slunečníku, stromů nebo třeba klobouku či kšiltovky. Ochrana oděvem je závislá na jeho barvě. Nejlépe chrání barevné oděvy, které pohlcují nejen více UV, ale i viditelného světla a infračerveného záření. Tím se ale mohou nepříjemně zahřívat. Tenké a bílé tkaniny chrání méně. Z hlediska materiálu jsou vhodnější syntetické oděvy (nylon, dacron, atd.), které propouštějí méně UV záření než například bavlněná vlákna. Některé oblečení má dokonce od výrobce deklarovaný tzv. UPF (UV protecting factor), který udává propustnost pro UV záření. UPF 50 znamená vynikající ochranu. Tmavé oční brýle, nejlépe s testovaným UV filtrem, jsou vhodnou oční ochranou.

2.   Používejte opalovací krém s UV faktorem 30 a vyšším

Při výběru opalovacího krému dbejte hned na několik požadavků. Zaprvé je důležité, aby přípravek chránil jak před UV-A, tak před UV-B zářením. Dalším kritériem je tzv. SPF (Sun Protecting Factor), tedy ochranný faktor, který by měl mít vyšší hodnotu než 30. Potřebná hodnota SPF záleží na ročním období, denní době, zeměpisné šířce, nadmořské výšce, ale i také na fototypu člověka. Obecně platí, že čím světlejší typ jste a čím intenzivnějšímu slunečnímu záření jste vystavování, tím vyšší ochranný faktor budete potřebovat. Ideální je ošetřit i rty pomádou s SPF filtrem.

Zajímavost: Věděli jste, že nás UV záření ohrožuje i během zatažené oblohy nebo v zimních měsících? Jeho intenzita sice není tak vysoká, ale neznamená to, že jsme před ním chráněni. Intenzitu záření v různých obdobích měří UV index (sluneční index), podle kterého se dá určit, jaký SPF faktor máme zvolit.

3.   S opalovacím krémem nešetřete

Množství naneseného opalovacího krému je velice důležité. Pokud použijete nedostatečné množství přípravku, jeho ochranný faktor se může snížit až o celé dvě třetiny. Například pokud použijete krém s ochranným faktorem 50 v menším množství, než je doporučeno, dosáhnete faktoru 20. Obecně se doporučuje používat minimálně 2 ml opalovacího krému na 1 cm2 kůže. To znamená, že například na obličej je potřeba nanést až polovinu čajové lžičky a na své tělo až 2 polévkové lžíce opalovacího krému. Co se týče formy přípravků na opalování, existují gely, spreje, krémy nebo mléka a záleží jen na vás, co vám bude nejvíce vyhovovat. Kromě toho jsou k dostání i voděodolné přípravky, které jsou vhodné při koupání nebo nadměrném pocení. Na našem e-shopu naleznete celou řadu opalovacích krémů, kde si můžete vybrat nejen podle textury, značky, složení ale i také dle SPF faktoru.

4.   Aplikujte SPF každé dvě až tři hodiny

Kromě množství naneseného krému je důležitá i jeho opakovaná aplikace, protože jejich účinnost se postupně snižuje (po hodině ochrana klesá na 98 %, po dvou hodinách až na 70 % původní hodnoty) a kromě toho mohou naši ochrannou vrstvu opalovacího krému narušovat faktory, jako jsou koupání, pocení nebo třeba vítr. Doporučuje se aplikovat přípravky na opalování již doma, před přímým pobytem na sluníčku.

5.   Nezapomeňte na péči o kůži po slunění

Po působení přímého slunečního záření může docházet k pigmentaci kůže, ztluštění rohové vrstvy a mohou zde probíhat fotochemické děje s tvorbou kyslíkových radikálů, které mohou struktury kůže poškozovat a v neposlední řadě mohou přispět ke vzniku rakoviny kůže. Kůže po působení slunečního záření může být suchá a podrážděná, v horším případě i spálená. Přípravky po opalování většinou kůži zvlhčují, mírní nepříjemné šupení pokožky a případně i zklidňují podrážděné místo. Tyto přípravky mohou obsahovat například i vitamin C nebo vitamin E, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem a tím mohou zmírňovat zmíněné fotochemické děje.

Jak je to s opalováním u dětí?

Dětská pokožka je mnohem citlivější na sluneční záření a navíc její obranné mechanismy nejsou tak vyvinuté jako u dospělého člověka. To samé platí i u jejich zraku, protože dětská čočka propouští záření snáze z důvodu citlivější a širší zornice. Proto by ochrana před slunečními paprsky (fotoprotekce) měla být ještě důslednější a intenzivnější.

I u dětí může nepřiměřené vystavování UV záření znamenat předčasné stárnutí pokožky v dospělosti nebo dokonce významné zvýšení výskytu rakoviny kůže.

Co se týče “opalovacích tipů” pro děti, neliší se od těch dospělých. Doporučuje se pobyt převážně ve stínu, proto na pláži mějte pro své děti vždy připravený slunečník. Důležité je i vhodné oblečení, pokrývka hlavy a sluneční brýle. Stejně jako u sebe, používejte u dětí dostatečné množství opalovacích prostředků a pravidelně je každé 2-3 hodiny mažte. Existují speciální opalovací krémy pro děti s vysokým ochranným faktorem, které jsou k dětské pokožce šetrnější. Mimo to nezapomeňte ani na péči o dětskou pokožku po slunění, v naší nabídce můžete najít například mléko po opalování.

Minerální vs. chemické filtry

Mezi lidmi často panuje milná představa, že minerální filtry jsou přírodní a zdravější než běžné chemické filtry. Minerální filtr se vyrábí například z oxidu zinečnatého, který se pro tyto účely musí rafinovat a někdy také potahovat s dalšími sloučeninami. Nelze minerální filtry získat pouhým rozemletím minerálu.

Podstatný rozdíl mezi minerálním a chemickým filtrem je hlavně v tom, jak na pokožce působí. Zatím co chemické filtry se vstřebávají do pokožky a pohlcují UV záření, tak minerální filtry zůstávají na pokožce a působí jako bariéra, která UV záření odráží. Opalovací krémy s minerálním filtrem a bez nanočástic nabízí například firma Weleda.

Nelze tvrdit, že chemické filtry jsou lepší než minerální. Je na individuálním posouzení každého z nás, který přípravek na opalování nám bude nejvíce vyhovovat.

Co říct závěrem?

Připomeňme si, že pobyt na slunci potřebujeme především za účelem dostatečné tvorby vitaminu D a na to nám v letních měsících stačí přibližně 5–10 minut na sluníčku (v kraťasech a tričku). Pokud víte, že se budete venku pohybovat delší dobu, dbejte na dostatečný pitný režim, chraňte svou kůži, jak jen můžete. Využívejte vhodné oblečení, vyhledávejte stín, používejte vhodné krémy na opalování a v neposlední řadě i vhodné přípravky po opalování. Zdraví máme jen jedno a je třeba ho chránit!

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.