Vitamin A

Obsah: 

Na co je dobrý vitamin A?

 Vitamin A v potravinách

Nedostatek vitaminu A

Nadbytek vitaminu A

Retinol v kosmetice

Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako vitamin D, E a K. Jakou má tento vitamin funkci v našem organismu? Jak poznám nedostatek vitaminu A? V jakých potravinách se nachází? Jaká je jeho doporučená denní dávka? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím textu.

Na co je dobrý vitamin A?

Vitamin A je označení pro retinol, retinal a kyselinu retinovou. Mimo jiné se můžeme setkat i s jeho prekurzorem, tzv. provitaminem A, kterým je β-karoten - ten se mění na plnohodnotný vitamin A až v játrech.

Jakou má tento vitamin funkci v našem těle?  Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 můžeme u vitaminu A nalézt následující zdravotní tvrzení:

  • Přispívá k normálnímu metabolismu železa.
  • Přispívá k udržení normálního stavu sliznic.
  • Přispívá k udržení normálního stavu pokožky.
  • Přispívá k udržení normálního stavu zraku.
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Podílí se na procesu specializace buněk

 

Jak jsme si mohli všimnout z uvedeného seznamu, vitamin A se uplatňuje v mnoha oblastech lidského zdraví, a proto je třeba dbát na jeho dostatečný a pravidelný příjem ve stravě. Jak toho docílíme? Nejlepší cestou je dodržování zdravého životního stylu, zejména je potřeba zaměřit se na pravidelný příjem pestré stravy s dostatkem ovoce, zeleniny, masa a mléčných výrobků. Pojďme se na to podívat více dopodrobna.

Vitamin A v potravinách

Doporučená denní dávka vitaminu A pro dospělého člověka se pohybuje mezi 0,7 – 0,9 mg. V následující tabulce jsou uvedeny doporučené denní dávky pro různé věkové kategorie a také pro těhotné a kojící ženy:

Pohlaví a věk

Doporučená denní dávka

Novorozenci a kojenci do 6 měsíců

0,4 mg

Kojenci 7 až 12 měsíců

0,5 mg

Děti do 3 let

0,3 mg

Děti 4 až 8 let

0,4 mg

Děti 9 až 13 let

0,6 mg

Chlapci 14 až 18 let

0,9 mg

Dívky 14 až 18 let

0,7 mg

Muži od 19 let

0,9 mg

Ženy od 19 let

0,7 mg

Těhotné ženy

0,8 mg

Kojící ženy 

1,3 mg

 

Co tedy obsahuje vitamin A? Plnohodnotný vitamin A nalezneme pouze v potravinách živočišného původu (vnitřnosti, maso, mléčné výrobky), naopak β-karoten se vyskytuje především v potravinách rostlinného původu (ovoce a zelenina).

Mezi bohaté zdroje β-karotenu patří:

  • Zelená a listová zelenina (špenát, hlávkový salát, brokolice, růžičková kapusta, čínské zelí, zelená paprika)
  • Oranžová, žlutá a červená zelenina (červená paprika, rajče, dýně, mrkev)
  • Oranžové a žluté ovoce (meruňky, mango, nektarinky, broskve)

 

Dobrými zdroji vitaminu A jsou:

  • Vnitřnosti, zejména játra
  • Ryby a vejce (losos, tuňák, vaječný žloutek)
  • Mléko a mléčné výrobky (máslo, brynza, tvrdé sýry, plísňové sýry)
  • Maso

 

Pro zajímavost se v tabulce níže můžete podívat na příklady obsahu vitaminu A v různých potravinách živočišného původu:

Potravina

Množství vitaminu A ve 100 g

hovězí játra

8 mg

vepřová játra

5,5 mg

rybí olej

6,5 mg

máslo 

1,6 mg

tvrdý sýr

0,5 mg

vejce

0,4 mg

ryby

0,1 mg

hovězí a vepřové maso

0,03 mg

Nedostatek vitaminu A (hypovitaminoza)

V Evropě při běžných stravovacích zvyklostech je nedostatek vitaminu A poměrně vzácnou záležitostí a setkáváme se s ním především v rozvojových zemích. Kromě toho tento nedostatek může postihnout i například jedince s poruchou vstřebávání tuků (například celiakie nebo onemocnění pankreatu).

Co se stane, když budeme mít málo vitaminu A v organismu? Nedostatek se může se projevovat následujícími příznaky:

  • Porucha imunity – projevuje se sníženou odolností vůči infekcím.
  • Změny epitelu různých orgánů – jedná se například o suchou šupinatou kůži a ekzémy, ale může se projevit poruchami epitelu v močových cestách, ve vaginální sliznici nebo v dýchacích cestách.
  • Postižení oka – jedná se například o zánět spojivek, ale může vést až k šerosleposti až slepotě.
  • Nechutenství
  • Únava
  • Ztráta čichu

Nadbytek vitaminu A (hypervitaminoza)

V našich podmínkách je častějším problémem nadbytek vitaminu A v organismu. Proč? Protože se ukládá v našem těle, konkrétně v játrech. Vzniká zejména po nadměrném užívání doplňků stravy s vitaminem A a také po časté konzumaci vnitřností, a to ve velkém množství.

Jak se nadbytek vitaminu A projevuje? Při dlouhodobém nadužívání tohoto vitaminu (10x násobek doporučené denní dávky) se můžeme setkat s následujícími příznaky:

  • nechutenství
  • nevolnosti
  • zvracení
  • průjmy
  • hubnutí
  • vypadávání vlasů
  • otoky (jako výsledek poškození jater)

Pokud by se nám podařilo sníst až 100x množství doporučené denní dávky (u dětí 20x množství), může nastat stav zvaný “nitrolební hypertenze”, která se projevuje zvracením, spavostí, u dětí vyklenutím velké fontanely, a která může skončit až nenávratným poškozením mozku. Nicméně, k dosažení takové dávky vitaminu A bychom museli sníst játra ledního medvěda.

POZOR! Důležité je zmínit, že tato hypervitaminóza může být velice nebezpečná pro těhotné ženy v prvním trimestru, proto by v tomto období neměly jíst játra, ani užívat doplňky stravy s vysokým množstvím vitaminu A, a dokonce by ani neměly používat masti obsahující retinoidy (určené například pro léčbu lupénky). Pro plod by tento nadbytek mohl znamenat nevratné poškození.

Ptáte se nyní, proč vůbec brát vitamin A v podobě doplňků stravy? Pokud z nějakého důvodu jíte výše zmíněné zdroje tohoto vitaminu v menší míře, než je běžné, ať už je to ze zdravotních důvodů nebo z důvodu nějakého alternativního směru stravování, je vhodné sáhnout po doplňcích stravy. Náš e-shop nabízí celou řadu produktů s vitaminem A jak v podobě tablet, tak i v podobě kapek.

Retinol v kosmetice

V současné době můžeme narazit na spoustu reklam a článků o zázračných účincích retinolu na naši pleť. Kdy začít užívat retinol? Je retinol v kosmetice opravdu takový zázrak?

Ve zkratce mohu říci, že opravdu existuje celá řada studií, která připouští, že se tato látka může podílet na minimalizaci počátečních příznaků stárnutí, nicméně, při jejím užívání je potřeba dodržovat určitá pravidla:

  1. Začněte s produkty s nižší koncentrací retinolu (například 0,3 %). V našem e-shopu naleznete retinol, který je vhodný pro začátečníky.
  2. Zpočátku nanášejte na obličej 1-2x týdně a dle tolerance můžete frekvenci zvyšovat.
  3. Používejte ho vždy v rámci večerní skincare, protože je citlivý na sluneční paprsky. Navíc je vhodné s ním začít spíše v podzimním či zimním období, kdy se slunečním paprsků nevystavujeme tak často. Kromě toho je potřeba používat každý den krémy na opalování.
  4. S používáním kosmetiky s obsahem retinolu začněte v období mezi 25-30 rokem věku, kdy se začínají objevovat první známky stárnutí pleti.
  5. Pokud máte citlivou pleť, určitě se poraďte ohledně používání retinolu se svým dermatologem.

Takže ano, retinol může být dobrým pomocníkem při boji se stárnutím pleti, musíte však najít vhodný produkt, vhodnou frekvenci užívání a dostatečně se chránit před slunečními paprsky.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.