Vitamin D

Obsah: 

Co je vitamin D a k čemu slouží?

 Kdy brát vitamin D?

Jaká je doporučená denní dávka vitaminu D?

Jak doplnit vitamin D?

Jak se projevuje nedostatek vitaminu D?

Můžeme se vitaminem D předávkovat?

Vitamin D pro maminky a děti

Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako vitamin A, vitamin E, nebo vitamin K, a v našem těle zastává hned několik funkcí. Na co je vitamin D? Jak ovlivňuje zdraví člověka? Co obsahuje vitamín D? Jak se projevuje jeho nedostatek? Může dojít k předávkování? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím článku. 

Co je vitamin D a k čemu slouží? 

Vitamin D je souhrnné označení pro skupinu látek, jejíž nejvýznamnějšími zástupci jsou vitamin D2 a vitamin D3. Tyto látky mají v lidském organismu celou řadu funkcí: 

  • přispívají k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu 
  • přispívají k udržení normálního stavu kostí a zubů 
  • přispívají k normální hladině vápníku v krvi 
  • pomáhají k udržení normální činnosti svalů 
  • přispívají k normální funkci imunitního systému 
  • podílí se na procesu dělení buněk 

Vitamin D2 

Vitamín D2, známý též jako ergokalciferol, se vyskytuje především v houbách. Vyrábí se i synteticky z kvasinek a takto vytvořený vitamin D2 se pak používá k obohacení potravin či výrobě doplňků stravy.  

Vitamin D3 

Vitamín D3 se označuje jako cholekalciferol a nalezneme jej v potravinách živočišného původu, například v rybím tuku (především treska, sardinky, makrela a losos), vaječném žloutku, v játrech nebo v mléce a v mléčných výrobcích. Cholekalciferol se tvoří také v lidském organismu, konkrétně v kůži působením dostatečného množství slunečního záření - to je zdrojem přibližně 90 % celkového vitaminu D v lidském těle. 

Kdy brát vitamin D? 

Jak už bylo zmíněno, naprostá většina vitaminu D se tvoří v kůži působením slunečního záření, proto bychom nad užíváním doplňků stravy s vitaminem D měli uvažovat především v zimních měsících, kdy jsme slunečnímu záření vystavování mnohem méně. Existuje však celá řada dalších případů, kdy je vhodné vitamin D užívat jako doplněk stravy. Patří sem například:  

  • ženy a muži starší 65 let (s rostoucím věkem se schopnost tvořit vitamin D snižuje) 
  • ženy s postmenopauzální osteoporózou 
  • těhotné a kojící ženy 
  • jedinci s jaterní cirhózou 
  • jedinci se selháním ledvin 
  • jedinci s poruchou vstřebávání živin 
  • vegetariáni a vegani 
  • jedinci dlouhodobě upoutaní na lůžko 

 

Důležité je však zmínit, že zdravý člověk, který se pravidelně vystavuje působení slunečního záření a dodržuje zdravý a pestrý jídelníček, se nedostatku vitaminu D nemusí obávat.  

Jaká je doporučená denní dávka vitaminu D? 

Doporučená denní dávka vitaminu D je  5 - 10 ug (200 - 400 UI). Nicméně se ukázalo, že takové množství je dostačující pouze při pravidelné expozici slunečnímu záření. Pokud se slunečním paprskům vystavujeme minimálně, potřebujeme přijmout mnohem vyšší množství, konkrétně 15 - 20 ug (600 - 800 IU) - těchto hodnot bohužel nedosahuje až 95 % populace ČR.   

Jak doplnit vitamin D? 

Vystavujte se slunečním paprskům 

Pro osoby s hnědými vlasy a světlejší kůží je v letních měsících potřeba denně ozářit čtvrtinu těla po dobu 5 - 10 minut, na jaře a na podzim 15 - 25 minut, čímž se vytvoří přibližně 10 ug vitaminu D. Toto doporučení platí zejména pro dospělé osoby, mladší a starší jedinci tvoří zmíněný vitamin za těchto podmínek méně. Nicméně, delší pobyt na sluníčku není doporučen, a to z důvodu rizika poškození kůže při opalování. V zimě je potřeba dbát více na složení jídelníčku.

Jezte pestrou a vyváženou stravu a zaměřujte se na potraviny s obsahem vitaminu D 

Vitamin D se vyskytuje v celé řadě potravin, pravidelně do svého jídelníčku zařazujte rybí tuk (především tresku, sardinky, makrelu a lososa), vejce, játra a také mléko a v mléčné výrobky. V dnešní době existují i potraviny obohacené vitaminem D, jedná se například o mléko a mléčné výrobky, rostlinné náhražky mléka a mléčných výrobků, ale také výrobky z obilovin, kakao a margaríny. Pro kojence a batolata se vyrábí o vitamin D obohacená kojenecká mléka a kaše - ty jsou dokonce dle legislativy fortifikovány povinně. 

Pokud patříte do nějaké ze zmíněných rizikových skupin a obáváte se deficitu tohoto vitaminu, tak v našem e-shopu najdete celou řadu doplňků stravy s obsahem vitaminu D, jedná se především o tablety nebo kapky. Dávkování je vždy uvedeno na obalu daného doplňku stravy. Vitamin D můžete často najít v kombinaci s vápníkem, protože napomáhá k normálnímu vstřebávání vápníku a také k jeho normální hladině v krvi. 

Jak se projevuje nedostatek vitaminu D? 

Nedostatek vitaminu D může mít za následek poruchu mineralizace kostí. U dětí se projevuje onemocněním, které se nazývá křivice (rachitis), u dospělých osteomalacie. Jaký je mezi nimi rozdíl? Děti a dospívající ještě nemají plně vyvinuté kosti, dospělí jedinci naopak ano, proto se tato onemocnění projevují odlišně, i když mají stejnou příčinu.  

Křivice je v dnešní době naštěstí vzácným úkazem, neboť v ČR je profylaxe vitaminem D povinná (od 2. týdne v průběhu prvního roku života kojence a v zimních měsících druhého roku života). Projevuje se kostními deformitami a sníženou odolností kostí vůči zatížení. Děti kromě toho bývají spavé, bledé, apatické a mají zvětšené bříško. 

Osteomalacie u dospělých se projevuje řídnutím kostní hmoty již vyvinutých kostí a tím pádem jsou více náchylné ke zlomeninám. Navíc se může objevit i svalová slabost. S nedostatkem vitaminu D je spojeno i vyšší riziko vzniku osteoporózy. 

Můžeme se vitaminem D předávkovat? 

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích a jeho nadbytečné množství se ukládá v našich tukových buňkách, tudíž riziko předávkování tu je. Většinou se jedná o nadbytečné užívání doplňků stravy a má za následek zvýšenou hladinu vápníku v krvi a následné “zvápenatění” měkkých tkání, což může mít za následek například poškození ledvin a srdce. 

Nejčastěji k tomu dochází u novorozenců a kojenců při nesprávně nastavené suplementaci vitaminem D za účelem prevence křivice. Jak to poznáme? Dítě má snížený tonus svalů, nechutenství, je bledé, podrážděné, má velkou žízeň a v důsledku toho nadměrně pije a močí. Mimo jiné může trpět na zácpu a zvracení. 

Horní hranicí dlouhodobého denního příjmu vitaminu D pro dospělé je 50 - 100 ug. 

Vitamin D pro maminky a děti 

Jak už je zmíněno výše, suplementace pro děti, zejména v prvních 2 letech života je velice důležitá jako prevence křivice. V tomto ohledu je důležitý dohled ošetřujícího pediatra, aby se zamezilo vzniku možného předávkování. V naší nabídce naleznete i produkty určené pro děti, nejčastěji v tekuté formě..

Doporučená denní dávka vitaminu D u těhotných a kojících žen by neměla přesáhnout 15 ug, vyšší příjem by z dlouhodobého hlediska mohl být škodlivý pro dítě. Pokud tedy v těhotenství nebo během kojení uvažujete nad užíváním doplňků stravy s vitaminem D, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.  

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.