Zdravé hrozny

Obsah: 

Jak využít hroznové víno?

 Vinobrani - oslava vína i zdraví

Co na bolest hlavy a žaludku?

Pro mě osobně je září jeden z nejhezčích měsíců v roce. I když končí léto, venku je stále příjemně teplo, stromy se začínají barvit a celý tento měsíc na krásnem jihu naší země probíhají slavnosti hroznů. V jedinečném prostředí vinic, mohou milovníci vína ochutnat, čerstvě sklizené hrozny, právě stočený burčák, mladé víno, gastronomickým zážitkem je husa, na Slovensku i s lokšemi. Žádejte si domácí závin a další pochoutky.

Hrozny máme rádi nejen v tekutém stavu, které prošli fermentací, ale hlavně děti preferují bobule podle barvy – zelené, jiní červené a najdou se i tací, kteří snědí pouze to bez pecek.

Jak využít hroznové víno? 

Víte, co všechno se skrývá v jeho bobulích? Hroznové víno je zdrojem prospěšných látek.

Šťavnaté, lahodné, bobule hroznů jsou málo kalorické, ale přitom plné antioxidantů. Každá bobulka hroznů v sobě obsahuje velké množství vitamínů A, C, B6 a kyseliny listové. Obsahuje také důležité minerály, jako je draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík a selen. Hrozno obsahuje flavonoidy, které jsou velmi účinné antioxidanty, mohou snížit škody způsobené volnými radikály a stárnutím buněk.

Vinobraní – oslava vína i zdraví

Čerstvá přírodní šťáva z hroznů je lahodná a zdravá, jak pro dospělé, tak i pro děti. Ovšem jsou i tací, kteří na vinobraní ochutnávají i burčák, a různé další odrůdy vína. A jsou i tací, kteří na vinobraní ochutnávají všechno a ve velkém množství.

Co na bolest hlavy a žaludku?

S těmito veselými slaviteli se často druhý den potkáváme v lékárně s radou o pomoc. Co dát na bolest hlavy, co na překyselení žaludku, co na přeplněný žaludek. Jednou z rad je prevence, popíjet s rozumem a pamatovat i na pitný režim čisté vody.

Na bolesti hlavy doporučujeme klid a proto, že léky nedoporučujme užívat s alkoholem, a po ránu může být toho alkoholu v těle zbývat ještě poměrně dost, proto lék proti migréně doporučujeme užívat s odstupem alespoň 8–10 hodin od konce oslav.

Na zklidnění žaludku dobře pomůže o obyčejný meduňkový anebo žaludeční čaj. Další příznaky jako nadýmání pomůže potlačit simeticon a pocit těžkého žaludku zas trávicí enzymy.

Ovšem s těmito problémy se setkáváme v lékárnách každým rokem méně častěji. Milovníci vína si začali více užívat podzimní atmosféru vinohradu, sklípků, hezkých náměstí a společnost stejně pozitivních lidí. Víno je lahodné, ale vždy musíme mít na paměti, že nejdůležitější je dávka. I z léku se při předávkování může stát jed.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.