Znáte rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a synbiotiky?

Obsah: 

Probiotika

 Prebiotika

Synbiotika

Vezměte probiotika na cestu

Jak probiotika užívat

Jiný kmen, jiný účinek

V lékárně se často setkáváme se zdánlivě stejnými preparáty a často nevíme, co máme po lékárnících z této skupiny doplňků stravy vlastně chtít. Tak jaký je rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a je synbiotiky?

Probiotika

Probiotika jsou této celé skupiny asi neznámější a potkáváme je často i reklamách mimo lékárny. Probiotika se vyznačují živými mikroorganismy, které jsou našemu zdraví prospěšné, pokud je přijímáme správně a v adekvátním množství. Mezi nejpoužívanější probiotika patří bakterie mléčného kvašení, a to zejména Lactobacillus, Lactococcus a Enterococcus. Zdraví prospěšných bakterií je však daleko více a běžně je můžete nalézt například v kysaných mléčných výrobcích, jako jsou acidofilní mléko, jogurt, brynza, ale také v sýrech či kysaném zelí.

Prebiotika

Za prebiotika můžeme označit látky, které slouží jako potrava zdraví prospěšných bakterií – probiotik. Jde o nestravitelné části potravy, které podporují růst a aktivitu probiotik. Jedná se o nestrávenou vlákninu, zdrojem může být například česnek, cibule, chřest, oves, ječmen, pórek či další potraviny, které obsahují rezistentní škroby. Prvním, a pro člověka nejlepším, zdrojem prebiotik je mateřské mléko, které obsahuje až 15 g tzv. oligosacharidů na litr.

Synbiotika

S označením synbiotika se setkáte u produktů, které obsahují probiotika i prebiotika.

Vezměte probiotika na cesty

Probiotika mají široké zastoupení nejen v prevenci, ale i v léčbě. Jsou vhodnou volbou, pokud cestujete do zahraničí nebo vás čeká pobyt v nemocnici. Většina z nás je však zná zejména v kombinaci s léčbou antibiotiky, kdy nám právě probiotika pomáhají předcházet rozvratu střevní mikroflóry a případným trávicím potížím.

Jak probiotika užívat

Probiotika se mohou užít kdykoliv během dne, ale nejideálnější je dát si je spolu s jídlem. Obzvláště obezřetný je třeba být v případě, pokud je užíváte spolu s antibiotickou léčbou. V případě pravidelného užívání antibiotik je třeba dodržet interval 2 až 4 hodiny mezi užitím antibiotika a probiotika. Ale pozor, vždy třeba nejdříve užít antibiotikum a následně probiotikum, nikdy ne naopak. Počet užití antibiotik za den by měl odpovídat počtu užití probiotik. To znamená, že pokud užíváte antibiotika 3x denně (každých osm hodin), i probiotika byste měli užít 3x denně. S užíváním probiotik byste však rozhodně neměli skončit hned po dobrání antibiotik. Doporučuje se pokračovat ještě asi 2 až 3 týdny, aby se předešlo vzniku případných průjmů a mohla proběhnout kompletní obnova té správné střevní mikroflóry.

Jiný kmen, jiný účinek

Úloha jednotlivých kmenů probiotických bakterií se může lišit. Zatímco užíváním jednoho předejdete cestovatelskému průjmu, druhým si posílíte imunitu. V lékárně je proto nejlepší zvolit si ty, které obsahují alespoň 3 či 4 různé kmeny. Mnohá probiotika přitom dokážou vzájemně spolupracovat a jsou tak účinnější. Před návštěvou lékárny si nejprve ujasněte důvod, proč jste se rozhodli pro probiotika. S výběrem toho konkrétního vám v EUC Lékárně rádi poradíme.

Abyste z probiotik opravdu profitovali, je potřeba myslet na to, že se jedná o živé mikroorganismy. Důležité je dbát na jejich správné skladování a uchovávat je na suchém, tmavém místě, mimo sluneční záření. Zejména v letních měsících, po otevření doporučujeme skladovat v lednici (tip: Jak vybrat úspornou lednici s mrazákem?) a některé musí být dokonce skladovány v chladu i v originálním obalu.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.